0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Zakaj mačke zakopljejo svoje iztrebke?

Zakaj mačke zakopljejo svoje iztrebke?

22.08.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, mačje vedenje

Mačke imamo med drugim radi tudi zato, ker so čiste živali in večinoma uporabljajo mačje stranišče, kamor zakopljejo svoje iztrebke. Tega ne počnejo zaradi higiene, ampak so razlogi drugačni in so del njihovega naravnega instinkta.

 

RAZLOGI ZA ZAKRIVANJE IZTREBKOV V NARAVNEM OKOLJU

V vseh izločkih so majhne molekule, ki jih imenujemo feromoni. Ti kemični faktorji so individualno specifični in predstavljajo način sporazumevanja med pripadniki iste vrste. Lahko so spolni signali, lahko pa so enostavno faktorji, s katerimi mačke opozarjajo druge nase. Z njimi prostoživeče dominantne mačke označujejo svoj teritorij, ki je lahko velik tudi čez 3 kilometre. S tem sporočajo ostalim mačkam, da je ozemlje njihovo in so na tem prostoru glavne. To storijo s praskanjem, drgnjenjem ob različne predmete, uriniranjem in s tem, da ne pokrijejo svojih iztrebkov. Po možnosti, iztrebljajo celo na nekoliko dvignjenem območju, da se njihov vonj lahko nemoteno širi daleč naokrog. Podrejene mačke se morajo s tem sprijazniti in se dominantnim mačkam podrediti, da se le te ne počutijo izzvane in ne pride do morebitnih navzkrižij med njimi. Zato svoje iztrebke zakopljejo, saj s tem preprečijo, da bi se vonj po njih razširjal na okolico.

Poleg tega mačke zakrivajo lastne iztrebke, da ne opozarjajo plenilcev na svojo prisotnost ali na prisotnost njihovih mladičkov. Gre za strah in željo po preživetju.

Mačkam zakritje lastnih iztrebkov in s tem minimaliziranje širitve lastnega vonja pomaga tudi pri lovu. Njihov plen se namreč izogiba njihovega vonja, torej bo večja verjetnost, da bo mačka ujela miš, če bo čim manj opozarjala nase.

 

INSTINKT ZAKRIVANJA DOMAČIH MAČK

Dominantne divje in prostoživeče mačke v naravi torej ne zakopljejo svojih iztrebkov. Domače mačke, ki so večinoma v hiši, pa so v čisto drugačnem okolju. Človeka, s katerim živijo, vidijo kot dominantno mačko. Ker se počutijo podrejene, svoj iztrebek zakopljejo. Včasih pa se lahko zgodi, da se kakšna mačka vseeno ima za glavno v hiši, zato svojega iztrebka ne zakoplje. Enako se rado zgodi, če imamo na istem prostoru več mačk. Ena od njih, ponavadi samček, prevzame dominantno vlogo.

Nekatere mačke imajo instinkt po zakrivanju iztrebkov tako izražen, da bodo poskušale kopati prav povsod, da bi zakrile lasten iztrebek. Lastniki poročajo o mačkah, ki praskajo po preprogah ali celo lesenih tleh, zgodi se pa celo, da skušajo skopati luknjo v kopalno kad.

 

UPORABA MAČJEGA STRANIŠČA

Čeprav imajo mačke v sebi instinkt po zakrivanju iztrebkov za lastno zaščito pred plenilci in pripadniki lastne vrste ter zakrivanju vonja pred plenom, se iztrebljanja v mačjem stranišču naučijo. Največkrat jih spodbudi opazovanje mame, kako zakoplje svoj iztrebek. Ko se torej odločimo za mačko kot hišnega ljubljenčka, jo moramo naučiti uporabljati mačje stranišče. Večinoma ni težav, v primeru, da se mačka podela drugje, pa enostavno primemo kakec s papirnato brisačo in ga vržemo v mačje stranišče. Tako mački pokažemo, kam spada.

Razlog, da mačka ne iztreblja v mačje stranišče je poleg dominance lahko tudi zdravstveni. Mačka ima lahko kakšno bolezen, vnetje sečil, prebavne motnje. Lahko pa tudi ni navajena, kako pravilno uporabljati stranišče. V primeru, da mačka neha iztrebljati v stranišče, je to znak, da se je nekaj spremenilo. Morda gre za spremenjeno zdravstveno stanje ali pa vnos stresa v mačje življenje.