0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj mački markirajo?

13.12.2012
Teritorialno markiranje ali označevanje z urinom je poleg praskanja in agresivnosti najpogostejša težava s hišnimi mačkami. To lahko počnejo tako samci kot samice, takšno vedenje pa se lahko pojavi tudi pri steriliziranih ali kastriranih mačkah.

Mački, ki živijo samo v stanovanju, običajno začnejo markirati malce kasneje kot tisti, ki hodijo ven. To se običajno zgodi okoli 8. meseca starosti. Markira tako, da polula različne dele stanovanja (stene, pohištvo, predmete). To ima zelo močan in neprijeten vonj.

Najprej je potrebno ugotoviti, ali gre za “lulanje” ali markiranje. To se ugotovi po drži, ki jo maček pri tem zavzame. Pri markiranju maček zavzame posebno držo, ki je drugačna kakor pri lulanju. Stoji tako, da so zadnje noge zelo ravne in je zadnji del nekoliko višji kot ostalo telo. Rep dvigne navpično v zrak ali naprej pod kotom 45 stopinj. Občasno mački markirajo tudi v čepečem položaju. Poleg tega pri markiranju maček običajno samo rahlo povoha okolico, medtem, ko pri lulanju voha okolico pred in po dejanju.

Če želimo takšno vedenje preprečiti moramo najprej ugotoviti vzrok za pojav označevanja. Najprej se moramo prepričati, da mačka nima kakšnih zdravstvenih težav, kot so bolezni sečil in jeter, ki lahko privedejo do takšnega obnašanja.

Ker so mačke izredno teritorialne živali, do intenzivnega označevanja njihovega okolja najpogosteje pride, ko se na svojem ozemlju počutijo negotove. Nagonsko vedenje lahko hitro sproži že nova mačka v soseski, ki jo vaš maček dojema kot grožnjo njegovemu ozemlju, teritorialno označevanje pa je pogosto tudi pri selitvi v novo stanovanje, v katerem je pred tem bival drug maček. V tem primeru bo vaš maček najverjetneje označil vsa tista mesta, kjer bo zasledil vonj prejšnjega stanovalca. Isti pojav lahko opazimo po prihodu novega družinskega člana, tako dvonožnega kot štirinožnega, v njegovo življenje.


Kako lahko odpravimo takšno vedenje?

Kaznovanje mačka po dejanju ni učinkovito, saj verjetno ne bo razumel zakaj ga kaznujete, ker je to zanj naravno vedenje, zato lahko kaznovanje po njem še poveča stres in težave.

Z vztrajnostjo lahko pri marsikaterem mačku dosežemo želene spremembe.

Včasih lahko težave reši že kastracija, vendar pa morate pri tem upoštevati, da to ne nujno odpravi težavo, saj označevanje teritorija ni nujno povezano s spolnimi hormoni. Vsekakor pa je verjetnost, da bo do označevanja sploh prišlo, veliko manjša pri tistih živalih, ki so bile kastrirane, še preden so se spolno razvile. Prav tako v primeru markiranja vonj ni več tako izrazit.

Če težave z markiranjem povzroča vonj po prejšnjih mačjih stanovalcih, je izredno pomembno, da vsa mesta, ki jih maček označuje z urinom, dobro počistite. Pri tem je najboljše uporabiti posebna čistila, ki so namenjena prav razgradnji vonja po urinu. Klasična čistila, ki vonj samo prekrijejo, žal ne bodo zadostovala, tista, ki vsebujejo amoniak, pa lahko situacijo še poslabšajo.

Mačke navadno ne označujejo mest, ki so zaznamovale s svojimi feromoni. Gre za kemične substance, ki jih izločajo s pomočjo posebnih žlez. S tem vonjem označijo lokacije, kjer se počutijo dobro in varno, tako da se ob njih podrgnejo z obrazom in telesom. V trgovinah za male živali lahko kupite elektronske razpršilce, ki vsebujejo sintetične feromone. Isti učinek pa lahko dosežete tako, da med božanjem mačke njeno glavo in telo brišete z vlažno krpo. Nanjo se bo tako prenesel vonj po vaši mački, ki ga nato lahko z brisanjem prenesete na mesta, ki jih mačka najpogosteje označuje. Pred tem je iz njih potrebno odstraniti vonj po mačjem urinu.