0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Zakaj nam mačke prinašajo mrtve živali?

Zakaj nam mačke prinašajo mrtve živali?

03.04.2014
Iščite po ključni besedi: mačka

Če imate mačko, ki se rada potepa, potem se zna zgoditi, da vam od časa do časa prinese kakšen plen. Od ptic, do miši, metuljev in včasih morda celo kakšnega netopirja.

Lahko se zgodi, da je žival, ki jo je mačka prinesla, še povsem cela (je ni še nič jedla), ali pa je celo živa. Če bi bila mačka lačna, bi plen najbrž že pojedla. Zakaj nam potem domov prinese plen, če ni lačna? Zakaj bi to počela, ko pa ima posodo za hrano do vrha napolnjeno s Sanabelle?

Ena izmed možnih razlag je ta, da mačka meni, da smo slab lovec. Nikoli nas še ni videla, da bi kaj lovili, kaj šele ujeli. Morda se ji zdimo kot preveč pasivna, počasi premikajoča se nenavadna bitja in bi nas rada nekoliko motivirala. Tako nekako prične mama mačka poučevati svoje mladiče, kako loviti.

Čeprav ima mačka v svoji naravi željo po lovu, jo mora mačja mama naučiti, kako se pravilno lovi. Če jo ne bi naučila, bi se sama dosti težje znašla v naravnem okolju. Zato nam plen prinašajo tiste mačke, ki jih je mačja mama naučila, kako loviti. Če imamo mačko, ki živi večinoma v hiši in jo mačja mama nikoli ni naučila, kako se lovi, nam ta tudi najbrž ne bo prinašala plena.

Mačke naučijo svoje mladiče loviti postopoma. Najprej mama mačka prinese svojim mladičem mrtev plen in ga pred njimi poje. Počasi se mladiči svoji mami pridružijo pri hranjenu. Naslednjič jim mama pusti, da mladiči sami pojejo plen. Mačke ne počnejo tega samo za svoje mladiče, temveč tudi za mladiče ostalih mačk. Mnoge mačke želijo morda na podoben način poskrbeti tudi za nas ali pa bi za katerokoli bitje, s katerim bi živele v sožitju (če z mačkami živimo v sožitju je predmet debate, saj nas imajo mačke morda za svoje osebje, ne za lastnike, in nas želijo s svojim ulovom nagraditi za našo zvestobo).

Pri naslednjem koraku učenja mladičev, mama prinese domov na pol mrtvo žival in jo pokonča pred svojimi mladiči. Naslednjič pričnejo mladiči vaditi svoje lovske sposobnosti na ranjenem plenu. Postopoma postanejo mladiči dovolj dobri lovci, da jih lahko mama vzame s sabo na lov.

Tako kot uči svoje mladiče, želi morda naučiti tudi nas, kako se lovi. Lahko da je to razlog, zakaj nam prinaša mrtve živali, lahko pa tudi ne. Težko je z gotovostjo vedeti, kaj se mački plete po glavi. Morda je razlog enostavno to, da se ne more upreti svojemu nagonu. Če jo je mama naučila lova, je lov avtomatski odziv na plen, ki ga mačka zagleda v naravi.

Mačka se sicer lahko navadi na sobivanje z malimi živalimi, kot so na primer hrčki ali morski prašički, če z njimi že od malega odrašča. Toda nikoli je ne bi smeli pustiti samo z malo živaljo, saj lahko med igro postane preveč razigrana, zaradi česar se lahko aktivira tudi njen lovski nagon.

Če imate mačko, ki večino časa preživi zunaj ali jo pogosto spustite ven, se boste morali privaditi na to, da vam bo vsake toliko časa prinesla pokazat kaj je ujela. Zagotovo pri mačkah ne pomaga, če jih ob njihovem vedenju okaramo. Najbolje bo, da sprejmemo njeno darilo in se ji zanj zahvalimo. Sčasoma se bo lahko tega odvadila. Če želite njeno vedenje takoj prekiniti, pa ji je najbolje nadeti okrog vratu ovratnico z zvončkom.

Mačka, ki večino časa preživi v hiši, bo še vedno želela izraziti svoj nagon, zaradi česar lahko trpi tudi vaše pohištvo. Lahko prične igrivo napadati tudi vaše prste in vse ostalo, kar se premika na zanimiv način. Lahko se celo zgodi, da bo napadala in se igrala z namišljenim plenom. Da bi njen nagon nekoliko potešili, se je dobro z njo čim bolj pogosto igrati, pri čemer vam lahko pomagajo igrače za mačke.

Preberite si tudi:
Kako mačke vidijo?
Kako veste, da je vaša mačka srečna?