0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj nas psi ližejo po obrazu?

30.09.2010
Ste se že kdaj vprašali, zakaj vas vaš pes liže po obrazu ali ušesih? Glavni razlog je negovanje – psi obožujejo medsebojno negovanje. Svoj negovalni instinkt uporabljajo tudi za vas. Poleg zaščite je njihovo delo tudi negovanje.

Tega vedenja se psi naučijo že ko so mladički. To so podedovali po pasjih prednikih, volkovih. Ko se je volkulja vrnila z lova, so jo mladiči lizali po gobcu in s tem stimulirali, da je izbljuvala hrano. Ta instinkt je pri psih prisoten še danes. Morda želi vaš kuža, ko se vrnete domov in vam vesel liže obraz, dobiti od vas kak priboljšek.

Z lizanjem psi kažejo tudi naklonjenost in ljubezen. To počnejo matere s svojimi mladički. Matere ne ližejo mladičev le zato, da bi jih očistile, ampak s tem pomagajo tudi cirkulaciji in prebavi. Če ste jo kdaj opazovali pri lizanju, ste morda videli, da jih na ta način tudi šteje oziroma preverja, enega po enega, da jih ima vse pri sebi. Nato si jih namesti k sebi in zaspi.
Isto obnašanje je videti tudi pri psu, ki nima mladičev, vendar ima materinski čut in čuti naklonjenost do vas. Vaš pes vas bo polizal, se stisnil ob vas in zadremal.

Mladiči ližejo matere in starejše pse, ker s tem pokažejo spoštovanje ali podrejenost nadrejenemu članu krdela. Vi ste prav tako vodja krdela v očeh vašega psa, on pa vam z lizanjem izraža naklonjenost.

Včasih pa lahko pri psih pride tudi do kompulzivnega lizanja zaradi določene stresne situacije. Takrat lahko ližejo vas, pohištvo, tla, itd. Če je do kompulzivnega lizanja prišlo nenadoma, je pomembno ugotoviti vzrok in ga tudi odpraviti. Ga morda ga v takem primeru kaj moti? Ste v stanovanje pripeljali novo osebo ali novo žival? Razlogov je lahko več, ker najbolje poznate vašega psa, pa tudi odkrivanje vzroka ne bo težko.

Nekatere ljudi pasje lizanje po obrazu moti. Če vas moti, mu odločno in kratko ukažite, naj preneha. Najbolje z besedo »fuj«.

Če vas lizanje ne moti, moti pa vas njegov zadah, se da tudi to odpraviti z nego zobovja. Pri nas lahko dobite zobne ščetke in paste za pse. Če ne pomagajo zobne ščetke in paste, pa je slab zadah lahko posledica nepravilne prehrane in jo bo morda potrebno zamenjati z bolj kvalitetno.