0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj nekateri psi lovijo svoj rep?

08.10.2010

Mladiček leži na svoji postelji, nič zanimivega nima za početi, nič mu ne pritegne pozornosti, ko nenadoma, v kotičku očesa zagleda, da se nekaj premika. Ko hoče to stvar zagrabiti, se mu izmuzne. In igra se začne!

Lovljenje repa je pri mladičih normalno. Do tega pride večkrat, ko jih ločijo od njihovih bratov in sester. Niso še zaznali, da rep, ki ga lovijo, pripada njim. Težava se lahko pojavi, če to obnašanje vztraja tudi potem, ko pes odraste.

Medtem ko so mnenja glede tega, zakaj psi lovijo svoj rep, deljena, se veliko strokovnjakov strinja, da je to preprosto zaradi dolgčasa. Predstavljajte si za trenutek, da ste pes, še posebej tisti, ki preživlja svoje dneve v hiši. Koliko časa preživi na svojem ležišču in gleda predse? Koliko časa bi vi potrebovali, da bi se v takšnem stanju pričeli dolgočasiti? Predstavljajte si sedaj, da bi to počeli 24 ur na dan, vse svoje življenje. Verjetno bi se lotili še česa drugega, kot le lovili svoj rep. Če mladi psi vedo, da je rep del njihovega telesa, ostaja predmet debate, vendar če bi imeli to znanje, bi nam bolj pomagalo pri razumevanju, zakaj nekateri psi lovijo svoj rep.

Poleg dolgčasa lahko obstajajo tudi drugi razlogi za lovljenje repa. Pes uživa v reakciji, ki jo vidi v vas, ko to počne. Veliko lastnikov se ob tem prične smejati in mu namenja še več pozornosti. Medtem ko pes morda zavedno ne ceni zabavne vrednosti tega kar počne, mu morda sčasoma prične to ugajati zato, ker to ugaja vam. Psi so željni pozornosti, zato morda predpostavka, da jo želijo pridobiti na ta način, ni napačna.

Bi morali biti zaradi lovljenja repa zaskrbljeni? Če to počne le občasno, potem najbrž ne. Če je vaš pes zelo mlad (manj kot eno leto), potem vam ni potrebno skrbeti. Če je lovljenje repa pogosto in se dogaja pri starejših psih, morate temu posvetiti več pozornosti. Pes se lahko pri lovu svojega repa poškoduje, še posebej, če ga ujame. Prepričajte se, da lovljenje repa ni povezano s srbenjem – z izpuščaji ali bolhami.

Ker je lovljenje repa lahko povezano z željo po pozornosti, mora lastnik paziti, da ga ne pohvali in s tem pokaže psu naklonjenost za to početje. To bi le povzročilo, da bi pes še naprej to počel. Najbolje je, da temu ne posvečate pozornosti, če pa je lovljenje repa prekomerno, enostavno ukažite psu z odločnim ukazom, da tega ne odobravate.

Poskrbite tudi za to, da se boste več igrali z njim – odpeljite ga ven in se igrajte z njim aktivno igro. Za psa, ki se bo čez dan več igral in bo bolj aktiven, je manj verjetno, da bo lovil svoj rep. Naj ima okrog sebe tudi dovolj igrač. Žvečenje igrač in kosti ga bo zaposlilo.