0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Zakaj pravimo, da imajo mačke 9 življenj?

Zakaj pravimo, da imajo mačke 9 življenj?

14.11.2014
Iščite po ključni besedi: mačka

Ste se kdaj vprašali, od kje pride rek, da imajo mačke 9 življenj? Je v tem kaj resnice in če že, kdo je to preštel? Tudi nas je zanimalo več o tem in v nadaljevanju vam bomo predstavili, od kod izvira ta mit.

Najbrž smo se že izdali, da, zares gre le za mit. Miti in legende poskušajo pojasniti fenomene a brez opiranja na realna dejstva. Zato lahko že takoj povemo, da imajo mačke tako kot vsa ostala bitja le eno življenje, a zanimivo je, kako je ta mit nastal.

Nihče ne ve točno, od kod izvira mit o devetih življenjih, jasno je le, da je poznan že stoletja. Obstaja star angleški pregovor, ki v prevodu pravi: »Mačka ima devet življenj – v treh se igra, v treh se potepa in v zadnjih treh ostane«. Tudi Shakespeare v svojem delu Romeo in Julija (okoli leta 1597) omenja mit o devetih življenjih mačke.

Podlaga za nastanek mita je najverjetneje izjemna sposobnost mačke, da se vedno le za las izogne nesrečam ter preživi dogodke, ki jih večina bitij ne bi. Mačke so sposobne preživeti najrazličnejše padce z višine, ki jih človek ne bi. Ko se mačka po dolgem padcu pobere z morda le polomljenim zobom in steče stran, to morda zares da vtis, da se je vrnila nazaj v življenje.

To seveda ni posledica večkratnih življenj temveč le fizičnih prednosti, ki jih imajo mačke. Majhna velikost in nizka teža pripomoreta k blažjem udarcu ob stiku s tlemi po padcu. Mačke imajo izredno razvit center za ravnotežje, ki jim omogoča, da pristanejo na noge. Mačka lahko ob padcu, tudi s hrbtom navzdol, hitro preceni svoj položaj v zraku ter kako se obrniti, da bo letela z nogami proti tlom. Ker mačka pristane na vse štiri se moč udarca razporedi, poleg tega pa mačka pri pristanku noge rahlo pokrči. To ublaži udarec in silo z lomljivih kosti v večji meri prenese na sklepe in mišice.

Zanimivo dejstvo je, da imajo po statistiki mačke večjo možnost preživetja pri padcih z večje višine kot manjše. Veterinarji v New Yorku so zbirali podatke med njihovimi mačjimi pacienti. 10% mačk je poginilo po padcu iz 2. do 6. nadstropja. Le 5% mačk je podleglo poškodbam pri padcih med 7. in 32. nadstropjem.

Razlog temu je, da mačka potrebuje nekaj časa da oceni svoj položaj in obrne telo v smeri padanja. Poleg tega pri daljših padcih mačka razširi vse 4 tace in s tem poveča svojo površino in upor zraka. S tem upočasni svoj padec. Pri padcih z majhne razdalje ima mačka manj časa za vse to in zato večkrat pride do hujših poškodb.

V srednjem veku je bil v Evropi razširjen grozljiv ritual – metanje mačk z visokih stavb. Še posebej poznana je legenda o belgijskem grofu Baldwinu III, ki je leta 962 z 70 metrov visokega stolpa v svojem mestu Ieper vrgel veliko število mačk. Gledalce je presenetilo, koliko mačk je pristalo na noge ali se po padcu le pobralo in zbežalo stran, da ne bi bile nikoli več vključene v kaj takšnega. Krut dogodek je postal navdih za festival mačk in v mestu so ga ponavljali vsako leto do leta 1817. Na srečo od leta 1818 naprej s stolpa mečejo le igrače mačk, ki jih spodaj lovijo družine z otroki. Festival mačk v mestu Ieper še vedno poteka vsake tri leta, naslednji bo prihodnjega leta 2015.

Sedaj ostaja skrivnost le še, zakaj ravno število 9. Ena od razlag izhaja iz Starega Egipta. Po njihovem verovanju je sončni bog Atum-Ra prevzel telo mačke, da bi obiskal svet. Atum-Ra naj bi rodil 8 drugih bogov in zato predstavlja 9 življenj v enem.

Možno je tudi, da je mit prišel s Kitajske, kjer število 9 velja za srečno število. Ne le na kitajskem, število 9 velja za mistično v mnogih religijah in kulturah v najrazličnejših delih sveta.

Mit o večih življenjih mačke poznamo skorajda po celem svetu. A število ni vedno 9. V nekaterih špansko govorečih regijah verjamejo, da imajo mačke 7 življenj. V nekaterih turških in arabskih legendah pa naj bi mačke imele le 6 življenj.

Izvor mita o devetih mačjih življenjih je nadvse zanimiv. A ostaja le mit, mačke se lahko kljub svoji fleksibilnosti hitro poškodujejo. Ne glede na legende in statistiko zato pazimo, da zapremo okna v višjih nadstropjih, da preprečimo padce naši mačji raziskovalki.

 

Preberite si tudi: