0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj psi kopljejo luknje

22.11.2011
Kopanje lukenj se pri psih smatra za normalno vedenje. Nekatere pasme so bolj nagnjene h kopanju kot druge. Terierji so bili vzrejeni za lov na manjše živali, ki so se skrile pod zemljo, zato so si, če so hoteli priti do njih, velikokrat morali pomagati s tacami in kremplji. Sicer pa se lahko vsak pes kdaj pa kdaj loti kopanja lukenj, za kar pa obstaja kar nekaj razlogov. Nekaj izmed njih je naštetih spodaj.
  • Psi kopljejo luknje zaradi dolgčasa ali za zabavo. Psi, ki nimajo veliko za početi, se spravijo kopati luknjo, da bi se za nekaj časa zaposlili ali da bi sprostili odvečno energijo. Če kopljejo za zabavo, lahko to ugotovite tako, da opazujete njihovo telesno govorico, ki izraža igrivost in živahnost. Takrat običajno kombinirajo kopanje lukenj z s tekanjem sem in tja. Luknje so plitke in izkopane na večih mestih.
  • Pes si ustvarja gnezdo. Nekateri sorodniki psa iz divjine, kot so na primer volkovi, kopljejo brloge, zato da bi ustvarili prostor, kjer bi bili njihovi mladiči varni. Tako lahko velikokrat vidimo brejo samico, kako poskuša izkopati luknjo, kjer bi kotila.
  • Ker želi zakopati kakšen predmet. Psi zakopavajo hrano, kosti in igrače. To vedenje je bilo pred davnimi časi ključno za preživetje pasjih prednikov v divjini, ker jim je omogočilo, da so hrano varno skrili in jo prišli kasneje pojest. Pes s tacami izkoplje luknjo, porine predmet vanjo in jo zakrije z gobcem. Pogosto bo predmet izkopal in ga ponovno zakopal na drugem mestu. Nekateri psi zakopljejo oziroma skrijejo predmete tudi v hiši, ponavadi pod blazine ali kupe oblačil.
  • Lov za podzemnimi živalmi. Večina psov zavoha pod zemljo male živali, kot je na primer krt. Če pes najde luknjo, v kateri je žival, bo pričel divje kopati, da bi prišel do nje.
  • Nekateri psi začutijo potrebo, da bi zaužili zemljo ali koreninice.
  • Kopanje lukenj lahko povzroči tudi vročina. Psi se ne ohlajajo tako učinkovito kot ljudje, zato se ohladijo tako, da si izkopljejo luknjo in se vanjo uležejo.
  • Ker so zavohali zakopano hrano ali kaj drugega, kar jim diši in bi radi ugotovili, kaj to je. Pasme, kot so terierji ali jazbečarji, so bile vzgojene tako, da za iskanje živali pod zemljo uporabljajo kopanje.
  • Psi kopljejo luknje tudi zaradi separacijske anksioznosti. Včasih se lastniki odločijo zaradi različnih razlogov, da psa ne bodo imeli več, kar je posebej težavno za psa, saj lahko v novem domu občuti separacijsko anksioznost in potrebuje čas, da se navadi na novo življenje. Te psi poskušajo izkopati luknjo pod ograjo, da bi poiskali svojega prvega lastnika.
  • Če pogosto koplje proti sosedu, je morda razlog ta, da mu sosed daje priboljške.

Kako preprečiti kopanje lukenj
  • Če pes  koplje zato, da bi zbežal z dvorišča, poskušajte ugotoviti, zakaj je temu tako. Če je to zaradi že omenjene separacijske anksioznost, bo potreboval nekaj časa, da se navadi na okolje.
  • Če vaš pes koplje, da bi se ohladil, mu priskrbite manjši bazen ali pa ležišče v senci. Pomaga lahko tudi izolirana uta v senci.
  • Psi lahko kopljejo luknje tudi, če jim njihovo ležišče ni dovolj udobno ali če si želijo ustvariti še eno ležišče. Veliko psov ima rada ležišča, ki jim dajejo občutek gnezda.
  • Ko je pes na dvorišču, ga imejte pod nadzorom. Če prične kopati, mu morate z jasnim ukazom povedati, da tega ne sme. Če obstaja eno meso, na katerem pes ves čas koplje, prekrijte področje z deskami.
  • Če pes koplje le za zabavo, ga morate naučiti, kako se zabavati na drugačen način. Večkrat ga odpeljite na sprehod, več se z njim igrajte. Če nimate dovolj, časa, bi lahko pomagal tudi profesionalen sprehajalec psov.
  • Če je zares strasten kopač, mu lahko za to namenite posebno področje, kjer bo smel kopati luknje. Označite ta prostor s kamni, opekami ali ograjo, da bo vedel, kje je meja in ga napolnite z rahlo prstjo in peskom. Da spodbudite psa h kopanju, mu v ta prostor zakopljite priboljške, igrače ali kosti. Ko pes zavoha kakšen predmet ali priboljšek, ga spodbudite h kopanju in pohvalite, ko ga najde. Ko se bo pes sčasoma naučil, da bo na tem mestu odkril zanimive reči, bo svoje kopalne sposobnosti prenesel na to področje. Da mu bo ta prostor ostal zanimiv, mu od časa do časa ponovno zakopljite kakšne predmete ali priboljške.
  • Če pes rad zakoplje predmete ali kosti, bodite pozorni, kdaj se bo naveličal igrati ali prenehal žvečiti kost in mu jo vzemite, še preden jo bo zakopal.