0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj psi mahajo z repom?

04.02.2013
Zanimivo je, da je prav rep eden od glavnih sporočilnih organov, vendar se kot njegova prvotna funkcija šteje ohranjanje ravnotežja med tekom, plezanjem, skakanjem in tudi plavanjem. S tem, ko nagibajo rep na eno ali drugo stran telesa, ki je nasprotna smeri nagiba telesa, ohranjajo ravnovesje.

Kakšno vlogo pa ima rep pri komunikaciji? Psi obvladajo neverbalno komunikacijo in nam z govorico telesa jasno sporočajo, kako se počutijo. Pri tem pa so njihovi repi najboljši pokazatelji, kaj nam pravzaprav želijo sporočiti. Tako lahko izražajo svoje duševno stanje, družbeni položaj in njihov namen. Pasje mahanje z repom najpogosteje ljudje razumemo kot znamenje veselja, vendar pa lahko z njim psi sporočajo tudi, da jih je strah, da so negotovi in celo, da bodo v primeru, da se jim približamo, napadli. Zato je zelo pomembno, da se naučimo prepoznavati različne gibe in položaj repa, da lahko razumemo, kaj nam pes z njim sporoča.

Psi različne signale s pomočjo repa izražajo glede na njihov položaj, obliko in gibanje. Eden najbolj pomembnih vidikov pri komunikaciji z repom je njegovo gibanje. Ker so pasje oči veliko bolj občutljive za zaznavanje gibov kot za podrobnosti in barve, je premikajoči se rep ostalim psom zelo viden. Evolucija je poskrbela, da so repi še bolj vidni s tem, da imajo nekateri psi svetlejšo ali temnejšo konico repa, so bolj košati ali imajo na spodnji strani svetlejšo obarvano dlako.

Pozicija repa nakazuje čustveno stanje psa. V grobem velja, da je pes, če njegov rep prosto pade ob telesu, sproščen, če je rep postavljen vodoravno s telesom, pozoren, če pa se postavi še višje, pes postaja vse bolj preteč.
  • Tako kot samozavestni ljudje hodimo po svetu s privzdignjeno glavo, se tudi psi zaradi dobrega počutja sprehajajo naokoli z visoko privzdignjenim repom, ki je na koncu po možnosti še malo privit. To kaže, da so ob takem položaju repa povsem srečni.
  • Povsem navpično postavljen rep je jasen znak dominantnosti. Ko se rep spušča, je to znak, da pes postaja podredljiv, je zaskrbljen ali pa se počuti slabo. Ekstremen izraz podrejenosti je rep, ki ga pes spodvije pod telo, kar je znak strahu.
Pri interpretaciji telesne govorice pa moramo upoštevati naravno držo repa posameznega psa, saj je pri različnih pasmah rep pri nevtralni poziciji na različnih višinah. Pri beaglih in mnogih terierjih so tako repi sproščenih psov skoraj navpični, medtem ko so pri hrtih običajno skoraj spodviti pod telo.

Hitrost in razpon mahanja nosita dodaten pomen. Hitrost mahanja z repom kaže na to, kako razburjen je pes, medtem ko širina vsakega zamaha razkriva, ali je pri tem čustveno stanje psa pozitivno ali negativno.
  • Rahlo mahanje z repom z majhnim razponom navadno psi uporabljajo med pozdravljanjem.
  • Širše mahanje z repom je najbližje konceptu mahanja z repom iz veselja, še posebej če se pri tem premikajo tudi pasji kolki. Veselo in hitro mahanje pa je lahko pokazatelj vznemirjenja ali razburjenja. Da boste povsem prepričani o razpoloženju vašega psa, bodite pozorni še na ostalo govorico telesa. Vesel kuža bo namreč poleg veselega mahanja z repom imel ušesa nagnjena malce bolj nazaj kot običajno, odprt gobček in iskrive oči. In če se bo poleg njegovega repa migal še ves njegov zadnji del telesa, potem o njegovi sreči ni dvoma.
  • Počasno mahanje s privzdignjenim repom je manj družaben znak od ostalih. Če pri tem rep ni v posebej dominantni (visoki) ali podredljivi (nizki) legi, je to lahko tudi znak negotovosti. Počasno in togo mahanje z repom v liniji hrbta pa pomeni jezo.
  • Majhni, hitri gibi, ki spominjajo na trzljaje kažejo na to, da bo pes nekaj naredil, navadno pobegnil ali se spopadel. Če je pri tem rep postavljen visoko, so takšni trzljaji najpogosteje znak grožnje. Pretirano mahanje z repom čez celoten križni del živali se pojavlja pri podrejenih psih in tudi pri psih z zelo kratkim repom.
Znanstveniki so k tem dobro poznanim in dolgo preučevanim gibom pasjega repa dodali še nov vidik mahanja z repom: če ima pes do nečesa pozitivna občutja bo z repom mahal bolj proti desni strani telesa, medtem ko ob negativnih občutkih mahajo bolj proti levi strani svojega telesa. To pa seveda ni zmotno razmišljanje, saj je res, da leva polovica možganov nadzira vedenja pristopanja in umirjenosti, desna pa je povezana z vedenji umika in porabo energije. Ker leva stran možganov nadzoruje desno stran telesa, desna stran možganov pa levo stran telesa, se aktivnost v eni polovici možganov kaže kot gibanje nasprotne strani telesa. Zatorej poskusite biti pozorni tudi na smer gibanja repa vašega štirinožnega prijatelja.

Ste se že kdaj vprašali, zakaj psi lovijo svoj rep? Članek o tem si lahko preberete tukaj: Zakaj psi lovijo svoj rep?