0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Zakaj psi označujejo teritorij?

16.03.2012
Včasih, ko peljemo psa na sprehod, nas lahko v nejevoljo spravi vprašanje, zakaj se mora vsakih nekaj metrov ustaviti, povohati in izločiti iz sebe nekaj kapljic urina. Ali ne more polulati vsega naenkrat, da bo potem mir za ves sprehod? Toda pes ne lula tako, ker bi hotel s tem razjeziti vas. Pes lula tako, ker označuje svoj teritorij.

Psi so nagon označevanja teritorija podedovali od volkov. Volkovi so na svojem teritoriju omogočili prostor za razvoj članov svojega krdela, na tistem teritoriju so lahko neovirano lovili in se prehranjevali s plenom. Toda psi ne označujejo teritorija na isti način kot volkovi, saj nimajo čisto svojega teritorija. Volkovi imajo v gozdovih jasno označene meje, psi pa si svoje sprehajalne poti lahko delijo z velikim številom drugih psov.

Z označevanjem si psi delajo okolje bolj domače. Zato označujejo predmete, ki jih prvič srečajo na poti ali predmete, ki se prvič znajdejo v vašem stanovanju. Prav tako urinirajo čez vonj urina drugih psov, ki so pred njimi označevali teritorij.

Če ste samska ženska in imate psa (samca), se vam lahko zgodi celo to, da psu ne bo všeč, ko boste k sebi na zmenek povabili moškega, ki ga pes ne pozna. V tem primeru gre lahko pes na stranišče, kjer je moški opravil malo potrebo in kar tam pokaže, da je to teritorij, ki pripada njemu.

Z vohanjem označenega dela lahko psi tudi izvejo nekaj informacij o psu, ki je pustil sled. Urin je poln feromonov, ki povedo veliko o psu: spol, starost, družbeni položaj in celo to, kaj jejo. Urin vsakega psa ima svoj vonj, tako kot ima vsak človek svoj način, kako se podpiše.

Da lahko pes dobi informacije iz urina drugega psa, kažejo tudi primeri, ko so peljali mlajšega ali pa manjšega psa na področje, kjer živi večji in bolj agresiven pes. Pred tem se manjši pes ni sprehajal po tem teritoriju, sedaj, ko je zavohal urin večjega psa, pa se je pričel vesti veliko bolj pazljivo. Bil je oprezen in ves čas budno spremljal, kaj se dogaja okoli njega.

Način, kako označujejo, pa lahko pove nekaj o karakterju psa. Dvigovanje tace pri označevanju teritorija in težnja po tem, da bi spravili urin na čim višjo višino, kaže na bolj alfa karakter psa. Bolj ponižen pes doda svoj podpis na kamen, toda noče biti izzivalen, zato cilja nekoliko nižje. Pozna se tudi, če je pes kastriran. Medtem ko bo nekastriran pes označeval teritorij vsepovsod, pa bo kastriran pes na sprehodu označil teritorij le nekajkrat.

Psi poskusijo označiti z urinom čim višjo točko na predmetu, po katerem urinirajo. S tem skušajo povedati, da so večji kot sicer. Tudi to je v njihovem nagonu in v nagonu ostalih živali, ki označujejo teritorij. Tako kot pri medvedih, ki praskajo po deblu kolikor visoko lahko dosežejo. Zaradi tega psi pri označevanju dvigujejo nogo – s tem curek urina spravijo na višji del predmeta. In zaradi tega se nekateri manjši psi med označevanjem postavljajo na sprednje tace. Na čim višji del naj bi urinirali tudi zato, da ima vonj večji doseg. Nekateri afriški divji psi celo splezajo kolikor lahko visoko na deblo in tam izločijo urin.

Samice označujejo teritorij manj kot samci. Tudi pri samicah se najdejo kakšne, ki pri označevanju dvignejo taco. Običajno so to bolj nemirne ali pa dominantne samice.

Pes pa lahko veliko označuje tudi, če ima separacijsko anksioznost. Anksioznost povzroča večje izločanje urina, prav tako pa si želi z uriniranjem okolico narediti bolj domačo. Članek o separacijski anksioznosti si lahko preberete tukaj: Separacijska anksioznost pri psu