0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Zakaj se mačke rade drgnejo z glavo ob nas? Morda zato, da bi nas označile za svoje?

Zakaj se mačke rade drgnejo z glavo ob nas? Morda zato, da bi nas označile za svoje?

05.03.2015
Iščite po ključni besedi: mačka, vedenje mačke

Sedite za mizo, v usta si tlačite drugi toast z marmelado in srebate jutranjo kavo, ko iznenada začutite ob svoji nogi nežno božanje. Ko spoznate, da vam je prišla dobro jutro zaželet vaša mačka, se vam na usta prikrade nasmeh in takoj veste, da boste imeli zaradi te majhne pozornosti lepši dan. Je to mačji način pozdravljanja? Kaj nam mačka želi s tem, ko svojo glavo podrgne ob nas, sporočiti?

Mačke imajo po telesu in glavi žleze, iz katerih se z izločkom izločajo tudi posebne molekule, imenovane feromoni. Te molekule mačke zaznajo kot močan vonj. Ker je vonj bistvenega pomena za komunikacijo pri mačkah, feromoni tako služijo medsebojnemu sporazumevanju. Vsaka mačka ima svoj vonj, ki ga prenaša na druge mačke, ljudi ali predmete. Tako mačke s feromoni branijo svoj teritorij, opozarjajo druge mačke in ostale živali nase, označujejo znane predmete, služijo pa jim tudi za povezovanje z drugimi in pomirjanje.

Feromone izločajo iz žlez na licih, bradi, šapah in okoli zadnjika. Te žleze se razlikujejo glede na namen njihove uporabe. Feromone iz žlez okoli zadnjika mačke največkrat uporabljajo za označevanje teritorija, pa tudi, da pokažejo svojo spolno pripravljenost. Feromoni iz žlez na licih in bradi nimajo tako močnega vonja in so povezani z mirnimi, prijateljskimi nameni ter navezanostjo. To so tisti feromoni, s katerimi mačke označijo tudi nas. Na ta način pokažejo, da nas imajo za svoje in da nas sprejemajo. Tako se mačke označujejo tudi med sabo in na ta način širijo svoj vonj in hkrati sprejmejo vonj drugih mačk. Podobno s tem, ko se drgnejo ob nas, sprejmejo tudi naš vonj in tako se ustvari skupinski vonj, ki so ga mačke navajene in jim predstavlja varnost. Če se čez dan navzamemo drugih vonjav, nas zato mačke z muckanjem hitro prekrijejo s svojim vonjem. Mačke nas rade tudi gnetejo s tačkami. Tudi feromoni iz žlez na tačkah, podobno kot tisti iz obraznih žlez, označujejo navezanost.

Mačke se pogosto drgnejo tudi ob predmete, še posebej doma v stanovanju. S tem tudi predmete označijo za svoje, vonj, ki ga s tem na njih prenesejo, pa jih pomirja in jih spominja, da je predmet varen in znan.

To mačjo lastnost lahko izkoristimo, če želimo, da se mačka navadi na nov prostor, predmet ali celo žival oziroma človeka. Pomagamo si tako, da najprej dosežemo, da se mačka podrgne ob brisačo oziroma jo obrišemo okoli obraza kar sami, nato, pa z brisačo obrišemo še nov predmet. Tako ga bo imela mačka raje, saj jo bodo feromoni pomirili.

 

Preberite si tudi: