0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Znaki, da se naša mačka stara

25.06.2014
Iščite po ključni besedi: mačka, zdravje

Kako srečni smo, ko domov pripeljemo novega mačjega mladička. In potem ta mladič raste iz dneva v dan in kar naenkrat imamo odraslega mačkona. Še vedno uživamo v vsakem dnevu z njim in hitro mine naslednje desetletje. Čas prinese tudi prve znake staranja. Ti ne pomenijo nič slabega, so dokaz dolgega in srečnega življenja naše mačke. Ko jih opazimo, bomo vedeli, da je to zaradi staranja in da ni z našo mačko zato še nič narobe. Fizične spremembe pri večini mačk začnemo opažati med 7. in 10. letom starosti, do 12. leta pa so razlike opazne že pri skorajda vsaki mački.

 

Proces staranja je od mačke do mačke različen in je v veliki meri odvisen od genov. Poleg tega pa veliko pripomoreta tudi kvalitetna prehrana in zdravstvena oskrba ter ljubeča skrb skozi celo življenje. A staranje je neizbežno in pri vseh mačkah pride do postopnih sprememb v izgledu, vedenju, prebavi in delovanju organov na splošno.

 

Kateri so torej značilni znaki staranja pri mačkah?

 

1. Zmanjša se njihova sposobnost vida, voha in sluha. Mačka postane tudi manj aktivna in večkrat nam lahko deluje zmedeno.


2. Oči postanejo manj jasne in opazimo lahko meglicam podobne madeže v očeh. Pri zelo starih mačkah lahko šarenica dobi čipkast neenoten videz zaradi atrofije.


3. Zobni kamen, ki se skozi leta nabira na zobeh, lahko privede do raznih težav z zobmi. Slab zadah iz gobčka, slinjenje, izguba apetita ali pogosto dotikanje gobčka s taco so lahko znaki dentalnih težav in potreben je obisk veterinarja.


4. Mišice se skrčijo in upadejo, mačka izgubi del svoje moči in vitalnosti. S tem se spremeni celotna postava mačke, njeno telo postane manj prožno in bolj mlahavo.


5. Zmanjša se tudi krepkost kosti in sklepov. To lahko postopoma vodi k artritisu.


6. Izguba ali pridobivanje teže. Starejše mačke imajo drugačen bioritem kot v mladosti, spremeni  pa se tudi delovanje njihovih organov. Zato je pomembno, da skozi različna življenjska obdobja prilagajamo tudi prehrano naše mačke, da v vsakem obdobju dobi snovi in hranila, ki jih najbolj potrebuje. Prehod na hrano za starejše mačke se po navadi priporoča okoli  7. ali 8. leta starosti, prilagojeno glede na aktivnost in počutje naše mačke. Sanabelle Senior je uravnotežena hrana za mačke po 8. letu starosti.


7. Dlaka izgubi del svojega sijaja in postane redkejša. Prav tako bomo na starejši mački večkrat opazili kak madež, saj manj časa posvetijo lizanju in urejanju svojega kožuha. Ta naloga se sedaj preloži na nas, zato se priporoča, da mačko vsakodnevno skrtačimo. Tako bomo ohranili kožuh zdrav in sijoč, pa še nekaj tegob s kepicami dlake bo mački prihranjenih. Sivenje dlake pa je v splošnem pri mačkah dosti redkejše, kot pa pri psih.

8. Njihova prebava se upočasni. Zaradi tega je pomembna primerna lažja prehrana za starejše mačke. Večje težave jim zaradi počasne prebave začnejo povzročati tudi kepice dlak. Zato se ne čudite, če bo vaša mačka z leti večkrat bruhala zaradi kepic dlak. Pri starejših mačkah je tudi pogostejša zaprtost.


9. Rane se celijo počasneje. Poleg tega oslabi tudi njihov imunski sistem in telo postane manj odporno na bolezni.


10. Delovanje organov postane počasnejše in manj učinkovito. To še posebej velja za ledvica.


11. Ker mačka postane manj fizično aktivna in tudi ne preživi več toliko časa na praskalniku, se ji podaljšajo kremplji. Bolj pozorno jih moramo spremljati in po potrebi, ko postanejo predolgi, tudi pristriči.

 

Vsi ti znaki so spremljevalci staranja in kažejo, da imamo doma sedaj zrelo mačjo gospo ali gospoda. Privoščimo jim umirjeno starost ob svoji družini in ji poklanjajmo še več crkljanja in nežnosti. To je obdobje, ko se že do popolnosti poznate, ste močno povezani in imate ogromno skupnih spominov. Sedaj lahko skupaj uživate še bolj, saj je ni bolj prijetne družbe, kot je družba starejše mačke.

 

Preberite si še: Mačkam škodljive vrste hrane