0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Afganistanski hrt

Afganistanski hrt

12.01.2015
Iščite po ključni besedi: večje pasme, pasme primerne za aktivne ljudi

Od kod izviram…

Gre za starodavno pasmo, katere več kot 4000 let stare podobe so našli na stenah votline na severu Afganistana. Pasma izvira iz Afganistana in naj bi nastala s križanjem hrtov tipa saluki in dolgodlakih ovčarskih psov. V Afganistanu ga imenujejo Tazi. Skozi zgodovino sta jih odlikovala njihov pogumen temperament in lovske veščine. K temu seveda pripomore njihova neverjetna hitrost.  Uporabljali so jih celo za lov na gorsko pumo. Poleg tega so jih uporabljali tudi za varovanje čred, saj se ne ustrašijo nobenega divjega plenilca. Lovili so celo skupaj z udomačenimi sokoli. Leta 1809 je Anglež Mountstuart Elphinstone obiskal Afganistan in afganistanski hrti so ga popolnoma očarali. V naslednjih desetletjih so sledili številni poskusi uvoziti pasmo v Anglijo, a vsakič brez uspeha. Šele leta 1888 je britanskim oficirjem prvič uspelo spravili tega psa čez mejo v Indijo, a še to nezakonito. V Angliji je bila pasma prvič razstavljana leta 1907, od koder se je razširil v Francijo in drugod po Evropi. Zelo popularni so postali okoli leta 1950, še zlasti po zaslugi Pabla Picassa.

 

Kako izgledam…

Eleganca  afganistanskih hrtov in njihova posebna oblika s pogosto do tal segajočo dlako jim daje še kako prepoznaven videz. So zelo visoki, vitki in gibčni. Odlikuje jih ponosno gibanje z dolgimi, lahkotnimi koraki in visoko hitrostjo v teku. Imajo zelo dolgo, svilnato ravno dlako, ki je krajša po gobcu in po hrbtu. Nimajo podlanke. Viseča uhlja poraščena z dolgo dlako ter trikotne oči dajo njihovi ozki glavi eksotičen videz. Možne so vse barve in barvne kombinacije. V višino psi merijo med 68 in 74 cm, psice pa med 62 in 68 cm, ter tehtajo med 25 in 30 kg.

 

Kakšen sem…

 

Nežen in ljubeč, ne maram samote

To je pes, ki ga odražata mirnost in milina. Močno se naveže na svojo družino ter želi biti vedno ob njej ter družbi ljudi. Nerad bo sam, sploh dlje časa. Dobro se razume z večjimi otroki, a le, če se do njega vedejo obzirno in nežno. Če bo igra postala pregroba, se bo umaknil, ne bo pa ugriznil. V splošnem so izrazito neagresivni. Ker so večje konstitucije se ne priporočajo za družine z manjšimi otroki, saj bi jih hitro prevrnili. Poleg tega jih pogosto preplaši že nenavaden zvok in ob svoji bliskoviti reakciji bi lahko nehote poškodovali manjšega otroka. Z ostalimi domačimi ljubljenčki se bo dobro razumel, če bo z njimi od malih nog. Drugače potrebuje nekaj časa, da sprejme novo žival in ji začne zaupati, nato pa z njo postane tesen prijatelj. Seveda to ne velja za vse manjše divje ali nepoznane živali, kot so zajci in mačke. Te bo vedno videl kot plen in njegov nagon mu ne pusti, da se ne bi zapodil za njimi. Do tujcev je zadržan in nezaupljiv ter jih oznani z laježem. Niso primerni za manjše stanovanje. Prenočevati morajo obvezno notri, saj so zelo občutljivi. Preko dneva je idealno ograjeno dvorišče, kjer lahko prosto tekajo. Pazimo, da je ograja zares visoka, saj jo drugače zlahka preskočijo. To je pes, ki zahteva veliko našega časa, ki ga moramo z njim preživeti raznoliko.

 

Moja prava tekaška narava se pokaže na sprehodu

To so psi, ki so v stanovanju mirni, tihi in nezahtevni. Njihova prava tekaška in delovna narava se pokaže med sprehodi. Takrat bo tekal, norel in uganjal norčije, kot bi šlo za čisto drugega psa, kot je v stanovanju. Ti psi potrebujejo večjo količino gibanja dnevno, dolge sprehode, predvsem pa prosto tekanje. Hrti so ustvarjeni za tek in v tem najbolj uživajo. Ker ima afganistanec močan nagon, moramo za prost tek poiskati primerne ograjene površine, drugače lahko v nevarnost spravimo njega ter druge ljudi in živali. Če mu bomo namenili premalo časa in pozornosti ter premalo gibanja, lahko postane neposlušen, trmast, ter začne uničevati stvari zgolj iz dolgočasja. S socializacijo moramo začeti zgodaj ter ga navaditi na druge ljudi, živali, ter različne situacije, da kasneje ne bo pretirano plašen.

 

Znam biti trmast in nikakor ne prenesem grobosti

Ti psi se priporočajo predvsem za izkušene lastnike, saj jih je izjemno težko šolati. So trmasti in jih je težko motivirati za delo, poleg tega jim hitro uide pozornost na vse, kar se premika ter ne marajo ponavljanja vaj. Vse to so razlogi, da je šolanje vse prej kot mala malica. Pomembno je vedeti, da ti psi nikakor ne prenesejo nikakršne grobosti in so zelo občutljivi za bolečino. Občutljivi so tudi v splošnem, zato mora biti lastnik stabilna in mirna oseba. Šolanje mora temeljiti izključno na pozitivni motivaciji in pohvalah. Potrpežljivost, doslednost in tesen odnos med psom in vodnikom so edini načini, da bomo dosegli želen rezultat – poslušnost psa. Vsekakor naj si ljudje, ki želijo s psom tekmovati v poslušnosti, raje omislijo kakšno drugo pasmo. Z veliko mero potrpljenja in vztrajnosti pa se da vsaj osnovno izšolati tudi afganistanskega hrta. Potem so to odlični psi za dirke, coursing in agility ter bodo uživali v delu z vami. Temelj vsega naj bo močna povezava med psom in človekom, drugače afganistanec ne bo videl smisla v sodelovanju z nami.

 

Koliko dela je z nego…

Obsežna in zahtevna nega je eden največjih pomislekov večine ljudi, ko pride do afganistanskih hrtov. Njihova čudovita dolga bleščeča dlaka seveda prinese tudi manj čudovito plat – obvezno vsakodnevno česanje. V nasprotnem primeru se lahko dlaka hitro zavozla. Pri česanju uporabljamo redek glavnik. Kopamo ga bo potrebi ter uporabimo balzam za lažje razčesavanje dlake. Mnogo lastnikov, ki sovjih psov ne razstavlja, se odloči dlako skrajšati ter poleg rednega česanja doma nego prepusti salonu za nego psov. To seveda pomeni izdaten strošek, saj so potrebni redni obiski vsaj enkrat mesečno. Razčesavanje dlake nam bo tedensko vzelo skupaj kaj nekaj ur in če se nam to zdi problem, afganistanski hrt za nas vsekakor ni primerna izbira.

 

Kako je z mojim zdravjem…

Tudi tej pasmi pritiče najbolj pogosta zdravstvena težava velikih psov – diplazija kolkov. Poleg tega so pogostejše težave še degeneracija roženice, siva mrena, izpah komolcev, alergije, težave s  pljuči. Pri hrani načeloma niso izbirčni, a mora biti ta obvezno višje kvalitete.

 

Primeren spremljevalec za…

 

  • Izkušene lastnike
  • Tekače in športno aktivne ljudi
  • Družine z večjimi otroki

 

Hrana, ki najbolje poskrbi za optimalen razvoj in zdravje afganistanskega hrta...

Petcurean Now Fresh

Canagan Škotski losos - s slanikom in postrvjo

Go! Sensitivity + Shine z lososom