0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Avstralski ovčar

Avstralski ovčar

28.12.2014

Od kod prihajam…

 

O izvoru avstralskih ovčarjev obstaja še mnogo neznank in le redki dokazi kažejo na to, da bi ti psi zares lahko izvirali iz Avstralije. Tja so se v 19. stoletju množično selili Baski kot pastirji ovac. Od tam jih je pot vodila v zahodni del ZDA, kjer so bile visoke potrebe po ovčji volni. S seboj so Baski vzeli tudi svoje pse, ki so že takrat močno spominjali na današnje avstralske ovčarje. Ti prilagodljivi in široko uporabni delovni psi so kmalu začeli zbujati zanimanje pri širših množicah. Uporabljali so jih za varovanje in vodenje čred ovac, pa tudi za druga dela na kmetiji, za varovanje in družbo lastniku. V zadnjih 100-ih letih so ti »mali modri psi« doživeli največji razmah in postali zelo priljubljeni. Prepoznavnosti so jim omogočila številna udejstvovanja na sejmih, razstavah živine, rodeih in drugih dogodkih, kjer so demonstrirali pašo, agility ter akrobatske trike. Prvi klub ljubiteljev avstralskih ovčarjev je bil v ZDA ustanovljen leta 1957, prvi pasemski standard pa je bil zapisan leta 1975, ter dve leti kasneje popravljen v različico, ki jo poznamo še danes.

 

Kako izgledam…

 

To so srednje veliki psi zmerne konstitucije, katerih dolžina je malce večja od plečne višine. Imajo srednje dolgo ravno do rahlo valovito dlako z gosto, mehko podlanko in debelejšo ter bolj trdo zunanjo, ki jih ščiti pred umazanijo in mokroto. Dovoljene so štiri barve: črna, rjava, blue merle (modra lisasta) in red merle (rdeča lisasta). Poleg tega imajo lahko bele lise na sredini čela in gobčka, po ovratniku in prsih, delu trebuha, spodnjih delih tac ter konici repa. Če imajo poleg ene od osnovnih barv tudi belo, so bikolorji, če pa imajo poleg tega še dodatno bakreno barvo, pa gre za trikolorje. Oči so lahko vseh barv, pogosti sta očesi različne barve ali celo lisaste oči, ki so pogoste pri merle vzorcu. Gre za eno redkih pasem, ki ima naravno različne dolžine repa. Mladič se torej že rodi z dolžino, ki je lahko od čisto kratkega štcrlja, četrtinske dolžine, polovične, tričetrtinske do polno dolgega repa. Samci dosežejo višino med 50 in 58 cm, samice pa 43 in 54 cm ter tehtajo od 16 do 34 kg.

 

Kakšen sem…

 

Pes, ki vas bo polno zaposlil

Gre za delovno pasmo, ki je izjemno inteligentna in ima zelo visoko raven energije. To pomeni, da nenehno potrebujejo kakšno zaposlitev. Primerni so izključno za visoko aktivne ljudi ali družine, ki lahko psu namenijo veliko svojega časa. Z vami bodo radi počeli raznolike aktivnosti in bodo veseli kakršne koli zaposlitve. To so psi, ki znajo samostojno razmišljati. Kar sedaj, ko so to v večji meri družinski in ne več ovčarski delovni psi pomeni, da če jim ne bomo mi našli zaposlitve, si jo bodo sami. To pomeni neposlušnost in destruktivno vedenje. Takšen pes ne bo srečen in pričakujemo lahko cel kup težav in nevšečnosti. To je pes, ki potrebuje vsaj tri daljše sprehode dnevno, poleg tega pa še igro in mentalno zaposlitev. Obožujejo plavanje, tek, lovljenje žoge ali frizbija, Blestijo v vseh šolah poslušnosti, pasjem frizbiju, agilityju, reševanju in iskanju pogrešanih oseb, kot psi vodniki, terapevtski psi itd. Gre za eno najbolj vsestranskih in delovnih pasem.

Navežejo zelo močno vez s svojo družino

To so izjemno zvesti in ljubeči psi, ki se na svojo družino močno navežejo in bi zanjo storili vse. Ogromno jim pomeni že samo fizična bližina njihovih ljudi, zato vam bodo vedno sledili in želeli biti ob vas, tudi če bodo le ležali ob vaših nogah. Zelo cenijo tudi nežnosti in dotike. So občutljivi in ne prenesejo grobosti in kaznovanja. So pa močno dovzetni za šolanje z nagrajevanjem in pohvalami, na podlagi dobrega medsebojnega odnosa bodo vedno pripravljeni na sodelovanje z lastnikom. Kadar ocenijo, da so člani družine v nevarnosti, lahko odreagirajo zelo ostro. So odlični čuvaji in na tujce opozarjajo z laježem in tihim renčanjem. V splošnem so do tujcev dokaj nezaupljivi. Z otroki se načeloma odlično razumejo in se radi igrajo z njimi. Po pripovedovanjih so avstralski ovčarji včasih celo pazili na otroke, medtem ko je kmet delal na polju. Ker so bili stoletja ovčarski psi bi lahko zaradi svojega nagona otroke in vas ščipali v pete, kot bi vas želeli tako usmerjati. Tega odvadite že mladiča, da kasneje ne boste imeli težav. Če odraščajo z drugimi hišnimi ljubljenci ne bo težav, le da bodo morda želeli zganjati tudi njih.

Imajo močan pašni nagon

Čeprav se avstralske ovčarje sedaj pogosto uporablja le kot družne pse, jim ostaja njihov močan ovčarski nagon. Radi bodo preganjali vse, kar se premika, pa naj gre za ljudi, tekače, kolesarje ali celo avtomobile. Instinktivno se bo pognal tudi za ovco, kravo ali drugo živaljo. Zaradi tega ga moramo imeti na odprtem vedno na povodcu, saj lahko hitro pride do prometne nesreče ali drugih poškodb. Tudi ograjeno dvorišče je idealno za igro in norenje. Še posebej veliko pozornosti jim moramo posvetiti v prvem letu življenja, da jih primerno socializiramo in postavimo temelje vzgoje. Priporoča se obisk vsaj osnovnega tečaja poslušnosti, v katerem bo pes zelo užival, vi s tako poslušnim psom pa še bolj. Tako boste postavili temelje za vseživljenjski medsebojno spoštujoč in tesen odnos, v katerem vam bo vaš avstralec vedno želel ustreči.

 

Koliko dela je z nego…

 

Ker imajo gosto dvojno dlako, je bo povsod dosti, saj dlaka kar precej izpada. Tega se ne bomo čisto rešili niti z rednim česanjem ter krtačenjem. Dlako menjajo dvakrat letno. Pri česanju uporabljajmo posebne krtače za spodnjo in zgornjo dlako ter posebnim glavnikom za vozle. Kopamo ga le po potrebi, saj s prekomernim kopanjem odstranimo zaščitni sloj dlake. Vedno po kopanju dobro posušimo njegovo gosto dlako.

 

Kako je z mojim zdravjem…

 

Gre za dokaj zdravo pasmo, ki v večini dočaka starost 12 let in več. Pogostejše težave so katarakta, nepravilnost očesa pri colliejih oz. CEA, displazija kolkov, epilepsija, preitrana občutljivost na določena zdravila (MDR1), alergije in rak.

 

Primeren spremljevalec za…

 

  • Športnike
  • Aktivne družine
  • Kmete in živinorejce
  • Ljudi, ki si želijo s psom tekmovati v pasjih športih

 

Hrana, najbolj primerna za optimalno zdravje in ravoj avstralskega ovčarja...

Go! Fit + Free

K9 Natural

Magnusson Meat&Biscuit Work

 

Znani predstavniki pasme…

 

Stub – glavni junak starega Disneyevega filma »Stub: The Best Cowdog in the West« (1974); Coffey – pasji igralec, ki je zaigral Timmyja v nemškem mladinskem filmu Pet prijateljev (Famous Five, 2012)…

     

Stub                                 Coffey