0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Beli švicarski ovčar

Beli švicarski ovčar

25.11.2014

Od kod prihajam…

 

Glede na ime bi najbrž sklepali, da beli švicarski ovčar prihaja iz Švice. A temu ni tako, saj gre za potomca nemškega ovčarja in Švica nima kakšne posebne vloge pri njihovem razvoju. V začetku 20. stoletja so nekateri rejci nemških ovčarjev začeli načrtno vzrejati pse, ki so imeli recesivni gen za bel kožuh. Klub nemških ovčarjev Nemčije je leta 1933 bele nemške ovčarje diskvalificiral od standarda pasme. Nekaj pa so jih izvozili Američani, jih selektivno vzrejali naprej in kasneje pripeljali svoje bele ovčarje nazaj v Evropo. V Švici so v 70-ih letih prejšnjega stoletja načrtno nadaljevali selektivno vzrejo in zapisali nov standard pasme. Kasneje so jih posamezne kinološke organizacije priznale kot ločeno pasmo, beli švicarski ovčar..Nekatere jih še vedno imenujejo le kot barvno variacijo nemških ovčarjev. Njihova priljubljenost hitro raste in danes so predvsem družinski psi.

 

Kako izgledam…

Švicarski ovčar po konstituciji precej spominja na nemškega ovčarja. Njihovo telo je mišičasto in krepko. Imajo dolg gobec in velika pokončna ušesa. Njihova dlaka je prepoznavno bele barve, ki je lahko dolga ali kratka. V višino samci dosežejo med 60 in 66 cm (30 – 40 kg) in samice med 55 in 61 cm (25 – 30 kg).

 

Kakšen sem…

Zvest in zaščitniški

Belega švicarskega ovčarja odlikuje izjemen značaj. Njegova družina mu pomeni vse in do njih je ljubezniv, prijazen in pozoren. Do tujcev je manj zaupljiv. To ga naredi izjemno dobrega čuvaja, saj ne bo nihče nepovabljen vstopil brez njihovega glasnega pozdrava. Da ne bo pretirano zaščitniški in glasen, je bistvenega pomena socializacija in vzgoja od majhnega. Rad ima otroke in se bo rad igral z njimi, poleg tega bo do domačih otrok zelo zaščitniški. Zato bodite vedno pozorni, kadar so v igri tudi tuji, psu nepoznani otroci, saj bo do njih nezaupljiv. Dobro sprejema ostale hišne ljubljenčke, če ga na njih navadimo že od malega. Ne prenašajo dobro samote in dolgočasja, zato si mora lastnik za njih vzeti zadosti časa.

Izjemno inteligenten in učljiv

Od svojih prednikov nemških ovčarjev so ti psi podedovali tudi izjemno inteligenco in delovno naravo. Radi sodelujejo z lastnikom in izvajajo različna povelja in naloge. V tečajih pasje šole bodo naravnost blesteli, ne glede na to, do katere ravni jih želite izšolati. Pri vsem tem potrebujejo odločnega in izkušenega lastnika. Drugače se bo kaj hitro zgodilo, da bo pes šolal lastnika in ne obratno, saj so zelo inteligentni. Pri šolanju moramo biti dosledni in jih šolati preko pozitivne spodbude. Začnimo že pri mladičku in se veliko ukvarjajmo z njim ter ga spoznavajmo z najrazličnejšimi situacijami, da bo odrasel v mirnega, poslušnega in zanesljivega psa. Pri pasmi je pogosteje opažena agresija na hrano. Bodimo pozorni in temu namenimo dovolj pozornosti že pri mladičku, da se izognemo kasnejšim težavam.

Potrebujem veliko gibanja in aktivnosti

Gre za visoko aktivne pse, katerim le zmeren dnevni sprehod vsekakor ne bo dovolj. Potrebujejo dovolj fizične in mentalne zaposlitve, da bodo poslušni in mirni. Drugače bomo imeli težave s celi kupom vedenjskih nevšečnosti. Ti psi obožujejo tek in igro, nekateri tudi plavanje. Vpletite jih v raznovrstne aktivnosti in povsod bodo z veseljem sodelovali. Po zadostni količini gibanja vedno nekaj časa posvetimo še miselnim izzivom in nalogam. Beli švicarski ovčarji se nadpovprečno odrežejo v agilityju, poslušnosti, policijskem delu, iskanju pogrešanih, kot vodiči za slepe, itd. Če ste aktiven človek, ki je pripravljen psu posvetiti dovolj časa, vama skupaj zagotovo nikoli ne bo dolgčas. Primerni so za bivanje v stanovanju, še bolj srečni pa bodo na večjem ograjenem dvorišču, kjer se bodo lahko več gibali tudi preko dneva. V vsakem primeru jim moramo zagotoviti dovolj gibanja in človeške pozornosti, da bodo srečni.

 

Kako je z mojim zdravjem…

 

Prizadenejo jih podobne težave kot nemške ovčarje. Te so: vnetje roženice, displazija kolkov in komolcev, panosteitis – bolezen kosti, težave s prebavo, napihnjenost, prirojene srčne bolezni, alergije na ugrize bolh…

 

Koliko dela je z nego…

 

Beli švicarski ovčar svojo dolgo dlako zmerno zgublja skozi vse leto, zato je obvezno krtačenje nekajkrat tedensko, da ne bomo imeli preveč dlake po stanovanju. Dvakrat letno se izpadanje dlake močno poveča in ne boste se izognili vsakodnevnemu krtačenju. Kopajmo jih poredko in po potrebi, ne več kot nekajkrat letno, da ne uničimo zaščitnega sloja dlake.

 

Primeren spremljevalec za…

 

  • Športnike
  • Aktivne družine
  • Aktivne ljudi
  • Izkušene lastnike
  • Ljudi, ki si želijo delovnega psa

 

Hrana, najboljša za optimalno zdravje in razvoj belega švicarskega ovčarja...

Go! Fit+Free -piščanec, puran, postrv brez žit

K9 Natural - surova hrana z jagnjetino

Canagan Škotski losos s slanikom in postrvjo