0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Bordojska doga

12.12.2014
Iščite po ključni besedi: večje pasme, pasme primerne za aktivne ljudi

Od kod prihajam…

 

Gre za eno najstarejših francoskih pasem, ki izvira iz južnega dela Francije. Tam so pokrajini Bordeaux stoletja vladali angleški kralji, ki so angleške mastife križali z lokalnimi psi. Prve podobe in opise zasledimo že v 14. stoletju. Prej so pasmo imenovali akvitanski pes, šele zadnje stoletje je poznana kot bordojska doga. Pasmo so skozi zgodovino uporabljali za pasje boje ter borbe z biki, medvedi, volkovi ipd. Cenili so jih mesarji kot pomočnike za spremljanje živine na poti v klavnice ali živinske sejme ter vleko vozičkov z mesom. Uporabljali so jih tudi za varovanje čred ovac pred volkovi. Uporabni so bili tudi za lov na lisice in medvede, ter vleko težkih tovorov. Med vojno so jih uporabljali za reševanje ranjenih vojakov. Pasma je med vojnama skorajda izumrla, rešili so jo nekateri ljubitelji pasme v 50. letih prejšnjega stoletja. Izven Francije je bila dokaj redka in nepoznana, vse dokler se ni pojavila v filmu Turner & Hooch ob legendarnem Tomu Hanksu. Pravimo jim tudi francoski mastifi.

 

Kako izgledam…

 

Bordojske doge so močni, kompaktni, veliki in mišičasti psi. Imajo značilno široko, kratko, oglato obliko glave s kratkim gobcem in nagubanim čelom. Značilna je rahla predgrizavost. Dlaka je kratka in fina, mehka na otip. So značilne rdeče, mahagonijeve ali jelenje barve z izraženo rdečo ali črno masko. Dovoljene so bele zaplate po prsih in okončinah. Višina mora biti v skladu z obsegom telesa, pri samcih med 60 in 68 cm, pri samicah med 58 in 66 cm. Samci tehtajo od 50  kg naprej, samice pa od 45 kg naprej.

 

Kakšen sem…

 

Neizmerno predan gospodarju

To so psi, ki jih odlikuje njihova neizmerna zvestoba in predanost gospodarju. So samozavestni in odločni psi, ki bodo storili vse za svojo družino. Izredno pomembno je, da jih dobro socializiramo že kot mladiče in zgradimo odnos, ki bo temeljil na spoštovanju, ne na prisili. Že kot majhne jih navadimo na družbo otrok in drugih živali in ne bomo imeli težav kasneje. Značilnost pasme je, da obožujejo vse, kar je majhno. Radi imajo otroke in so z njimi nežni, a le, če imajo že od majhnega pozitivne izkušnje z njimi. Vseeno moramo biti previdni, saj gre za velikega močnega psa, ki otroka hitro nenamerno prevrne. Nagnjeni so k skakanju na ljudi, kar je pri njihovi teži vse prej kot prijeten pozdrav. Do tujcev so nezaupljivi, a neproblematični, dokler je zraven lastnik. So naravno odlični čuvaji, a razen opozarjanja na prišleke ne lajajo dosti.

Po eni strani nežen in ljubeč, po drugi dominanten in zaščitniški

To je pes, ki je vdan in ljubeč do svoje družine, do drugih pa neusmiljen in jih straši že samo s svojo velikostjo in videzom. A njegova mirna samozavestna narava ima tudi drugo plat. To je pes z močnim karakterjem, ki je primeren izključno za izkušene in samozavestne lastnike. Pri neodločnem lastniku bodo hitro prevzeli vlogo vodje in ga ne bodo upoštevali, kar lahko vodi do neposlušnosti in celo agresije. Priporoča se šolanje poslušnosti, a ne obrambe. Psu namenimo dovolj časa in zgradimo obojestransko spoštljiv odnos. Šolanje s prisilo ali grobostjo ne bo obrodilo sadov, saj so neustrašni in se uprejo vsaki sili. So izjemno inteligentni in učljivi psi, a le če se šolanja lotimo na pravi način. Pravijo, da ko bordojsko dogo nečesa naučimo, tega nikdar ne pozabi.

Vzdržljiv atlet

Čeprav počasno gibanje bordojske doge in njena mirnost tega takoj ne izdata, gre za aktivnega psa, ki potrebuje veliko gibanja, Obožujejo dolge sprehode, ti so vsakodnevna obveza za vsakega lastnika. Poleg tega rad tečejo in se igrajo. Ubogljivi bodo le, če jim bomo dnevno namenili dovolj pozornosti in aktivnosti. Ker je to velik pes, potrebuje tudi večji življenjski prostor. Majhna stanovanja ne bodo primerna, priporoča se hiša z ograjenim dvoriščem in dobro izoliranim pesjakom. A ker slabo prenašajo nizke temperature in so družabne narave, bodo najbolj srečni, ko bodo lahko poležavali znotraj ob svojih najdražjih.

 

Koliko dela je z nego…

 

To je za nego zelo nezahtevna pasma. Za čiščenje njihove kratke dlake je dovolj, da jih obrišemo z vlažno krpo. V času menjave dlake jo pogosteje krtačimo s krtačo z mehkimi ščetinami. Potrebno je redno čiščenje gub, da ne pride do kožnih vnetij. Gube najprej obrišemo z vlažno, nato pa s suho krpo.

 

Kako je z mojim zdravjem…
 

Gre za zdravo pasmo, z življenjsko dobo med 10 in 12 let. Pogostejša je le displazija kolkov, sploh pri težjih psih.


Primeren spremljevalec za…
 

  • Izkušene lastnike
  • Samozavestne in odločne ljudi
  • Aktivne ljudi
  • Ljudi, ki so psu pripravljeni posvetiti dosti časa

 

Hrana, najbolj primerna za optimalno zdravje in razvoj bordojske doge...

Magnusson Meat&Biscuit

Canagan Large Breed - piščanec iz proste reje

Symply Turkey&Rice - s puranom in rižem

 


Znani predstavniki pasme…

Beasley – samec, ki je odigral naslovno vlogo Hoocha v filmu Turner & Hooch iz leta 1989; Kalusha De El Siscar – samica bordojske doge, ki se pojavi v eni od epizod serije Seks v mestu ob Sarah Jessici Parker; Mac – pes nizozemskega nogometaša po imenu Andy van der Meyde, ki je bil leta 2006 ukraden in kasneje najden…

     

Beasley, znan kot Hooch           Kalusha De El Siscar