0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Cavalier King Charles španjel

Cavalier King Charles španjel

20.12.2014

Od kod prihajam…

 

Cavalier King Charles španjel je ena najbolj pogostih pasem v Veliki Britaniji in na 18. mestu po priljubljenosti v ZDA. Pasma je dobila ime po kralju Charlesu II, ki je bil znan pod vzdevkom »Cavalier King«, saj na bi ga na vsakem koraku spremljala gruča majhnih španjelov, celo do te mere, da so se čez pse pritožili člani sodišča, saj jih je jemal s seboj celo v Parlament. V zgodnjem 18. stoletju je britanski vojvoda John Churchill redil rdeče-bele King Charles španjele za lov. Viri opisujejo, da so bili ti psi sposobni slediti konjem v teku in bili izvrstni lovci. Leta 1962 je Američan Roswell Eldridge ponudil posebno nagrado na pasji razstavi za pse, ki bi bili bolj podobni tistim iz 18. stoletja, ki so jih imenovali Bleinheim King Charles španjeli. G. Eldridge ni živel dovolj dolgo, da bi bili vidni sadovi njegovega dela, a njegovi somišljeniki so leta 1928 ustanovili prvi klub za Cavalier King Charles španjele. Prvi standard je temeljil na psu so imenu »Ann's Son«. Med drugo svetovno vojno je bila pasma na robu izumrtja in po vojni so z načrtno vzrejo nadaljevali le na osnovi 6 psov. Pasma se je začela širiti in hitro pridobivala na priljubljenosti, a predvsem kot družni psi.

 

Kako izgledam…

 

Cavalier King Charles španjel je ena izmed večjih ti. »toy« pasem in hkrati manjša od ostalih španjelov. Zlahka se ga zameša s Karlovim španjelom oziroma angleških toy španjelom (v Veliki Britaniji imenovan King Charles španjel). Pasmi imata skupen izvor ter se ju ločuje šele zadnjih 100 let. Cavalierji so malo večji, njihova ušesa so nasajena višje, lobanja je bolj ploščata in imajo malo daljši gobček. Dlaka Cavalierjev je srednje dolga, mehka in svilnata. Ne sme biti skodrana, a je lahko rahlo valovita. V višino zrastejo med 30 in 33 cm ter tehtajo od 4,5 do 8 kg. Priznane so štiri barvne kombinacije: Bleinheim (belo-rjava), Tricolour (belo-črno-rjava), Black and tan (črna z rjavo), in Ruby (rdečkasto-rjava).

 

Kakšen sem…

 

Ljubeč in družaben

Cavalierji so nezahtevni naročni in družni psi. So ljubeči, igrivi, potrpežljivi, družabni in radi ugajajo lastnikom. To je razvidno že na prvi pogled v njihovih iskrenih očeh in vedno mahajočem repku. To so psi, ki bodo srečni vedno, le da so lahko ob vas. Radi imajo otroke in bodo uživali v njihovi družbi, seveda pod pogojem, da znajo otroci primerno rokovati s psom. Odlično se razumejo tudi z drugimi psi in ostalimi domačimi živalmi, zato je to varna izbira za družine, ki že imajo kakšno domačo žival. Pri srečanjih z drugimi psi niso zadržani ali plahi in se po navadi z njimi dobro ujamejo. Ker so izrazito družabni, ne bodo srečni, če jih bomo dlje časa puščali same. Niso najboljši čuvaji, saj tujce hitro vzamejo za prijatelje. A na obiskovalce vseeno opozorijo z laježem. Pri njih je še vedno prisoten izrazir lovski nagon, zato bodo lahko ptice, miške in drugi glodavci v nevarnosti. Radi stečejo tudi za vsemi drugimi premikajočimi se predmeti, kot so na primer avtomobili, zato pazimo, da bodo v bližini ceste vedno na povodcu.

Prilagodljiv družinski član

Pasma je postala tako priljubljena še posebej zaradi svoje prilagodljivosti. To je pes, ki se bo hitro navadil na vsako življenjsko okolje. Če živite v mestu ali na vasi, v hiši ali majhnem stanovanju, Cavalier bo srečen prav povsod. Seveda dokler mu bo omogočeno notranje bivanje ob svoji družini, saj to niso primerni psi za življenje zunaj. Še več, Cavalier se je sposoben tudi popolnoma prilagoditi življenjskem slogu svojih lastnikov – lahko bo cel dan srečen poležaval na kavču ali pa nas cel dan aktivno spremljal na pohodu. Pasma je primerna tudi za starejše ali manj aktivne ljudi in začetnike. Če bomo dovolj časa posvetili šolanju, se bodo dobro odrezali tudi v poslušnosti, agilityju ali kot terapevtski psi. So izjemno senzibilni in rahločutni, zato moramo biti z njimi vedno nežni in prijazni. Malo pasem je tako prilagodljivih, kot so Cavalier King Charles španjeli.

 

Koliko dela je z nego…

 

Njihova čudovita svilnata dlaka odpada nadpovprečno, zato je bo dosti po tleh v stanovanju. Zaradi tega je obvezno redno krtačenje, da se temu v čim večji meri izognemo. Kopamo jih po potrebi. Posebno pozornost namenimo čiščenju njihovih dolgih visečih uhljev, da ne pride do vnetij.

 

Kako je z mojim zdravjem…

 

Gre za zdravo pasmo z dolgo življenjsko dobo, povprečno živijo med 12 in 14 let. Pasma je nagnjena k diabetesu, prekomerni telesni teži, sivi mreni, srčnim anomalijam, gluhosti in alergijam. Poleti moramo paziti, da se zaradi krajšega smrčka ne pregrejejo. Pogoste so alergije na nekatere vrste trave in plevela, glede tega se morate bolj natančno posvetovati z veterinarjem.

 

Primeren spremljevalec za…

 

  • Družine
  • Starostnike
  • Manj fizično aktivne ljudi
  • Začetnike
  • Skorajda vsakogar

 

Hrana, najbolj primerna za optimalno zdravje in razvoj Cavalier King Charles španjela...

Canagan Small Breed - z raco, divjačino in zajcem

NOW Fresh Small Breed

GO! Sensitivity+Shine z lososom

 

Znani predstavniki pasme…

 

Harley in Hooper – dva Cavalierčka igralke Courtney Cox; Charlie – pes igralke Jennifer Love Hewitt; Neal – pes igralke Liv Tyler; Elizabeth Taylor Goldenblatt – samička, ki jo v seriji Seks v mestu posvoji Charlotte York; Rowley –  pes princese Margarete, sestre kraljice Elizabete II; Rex – Cavalier bivšega ameriškega predsednika Ronalda Reagana…

     
Charlie                    Rex