0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Kontinentalni pritlikavi španjel - papillon ali metuljček

Kontinentalni pritlikavi španjel - papillon ali metuljček

26.11.2014

Od kod izviram…

 

Kontinentalni pritlikavi španjel je dokaj stara pasma. Zasledimo ga že na portretih dvorjanov, ki so nastali okoli leta 1500. Posebej priljubljeni so postali v 16. stoletju, kot spremljevalci evropskih aristokratov, predvsem v Franciji in Belgiji. Najprej  je postala znana različica »phalene« (vešča), ki ima bolj spuščena ušesa. Nato so z nadaljnjimi križanji dosegli višje postavljena ušesa. Tem psom pravimo »papillon« oziroma metuljček po slovensko. Danes obe različici smatramo kot isto pasmo. Parjenje med phaleni in papilloni po evropskih FCI standardih ni dovoljeno, saj lahko pride do ušesnih deformacij.

 

Kako izgledam…

 

Kontinentalni pritlikavi španjel je majhen, fizično krhek a skladno grajen pes. Krasi ga mehka, svilnata dlaka, ki je po telesu daljša, po glavi in nogah pa nekoliko krajša. Poddlanke nima. Dovoljene in možne so vse barve, razen jetrne. V vsakem primeru pa mora prevladovati bela barva. Glava je različnih barv, zaželena pa je bela črta po sredini glave (ki lahko spominja na telo metulja). Prepoznavna značilnost so velika, pokončna, odlakana ušesa, ki spominjajo na metuljeva (ali veščina) krila in tako so si ti psi pridobili ime. V višino zrastejo med 20 in 28 cm ter tehtajo med 1,5 in 4,5 kg.

 

Kakšen sem…

 

Čeprav izgledam tako majhen in občutljiv, sem živahen in pogumen

Papillon je bil vzrejen kot naročni pes. A čeprav se bo z veseljem usedel v vaše naročje in se pocrkljal z vami, je še veliko več kot to. Gre za živahnega, igrivega, nagajivega in neustrašnega psa, ki je vedno pri volji za nove dogodivščine. Poleg tega ima izrazit lovski nagon, značilen za španjele in bo divje preganjal vse, kar je manjše od njega. Izkaže se tudi kot čuvaj, saj z glasnim laježem opozori na vsakega tujca. Pazimo le, da ga primerno vzgojimo, drugače zna z lajanjem tudi pretiravati.

Ljubeč družinski član

Metuljček je odlična izbira za družinskega psa. Rad ima otroke in bo nadvse užival v igri z njimi. A seveda pod pogojem, da zna biti otrok nežen in se mu ne vsiljuje. Otroci morajo razumeti, da je to pes in ne plišasta igračka ter da je treba z njim ravnati spoštljivo. V splošnem je to pes, ki je neizmerno vdan enemu lastniku in želi biti venomer ob njem. Lastniku bo želel ugajati  v vsem. Je zelo subtilen do čustev in počutja drugih ljudi, Kadar boste žalostni, vas bo želel spraviti v dobro voljo. Včasih je vdan celo do te mere, da postane posesiven. Ob primerni socializaciji in vzgoji se to ne bi smelo zgoditi. A nikoli ne naredite napake in ga podcenjujte ter se le smejte njegovemu renčanju, gre za zelo inteligentnega psa, ki si vse zapomni. Kadar mu kaj ne bo po godu, je lahko strašno zamerljiv. Z ostalimi hišnimi ljubljenčki se bo dobro razumel, a le če ga bomo ustrezno navadili skozi socializacijo. Ta je zares ključnega pomena, saj lahko drugače ta majhen krhek pes postane pretirano sramežljiv, prestrašen in posledično celo agresiven. To je izključno notranji pes, dobro se bo počutil tudi v manjšem stanovanju. Primeren je tudi za neizkušene lastnike in kot prvi pes, a pod pogojem, da se lastnik pred dodobra informira o značaju in posebnostih pasme. Drugače bo kaj kmalu ta prikupen mali psiček tisti, ki bo nosil hlače v družini.

Inteligenten in vsestranski

Večina ljudi podcenjuje inteligenco mnogih naročnih psov. Papillon je eden izmed teh, ki se jim dogaja krivica. To so inteligentni in učljivi psi. Celo tako zelo, da bodo v povezavi s svojim ljubkim videzom znali lastnika prinesti naokoli. So namreč precej samosvoji in bodo hitro oni samostojno prevzeli vlogo trenerja v našem odnosu. Ne popuščajmo mu ter bodimo dosledni pri vzgoji. Nikakor ne prenašajo grobosti in ustrahovanja, vedno jih šolajmo nežno in z uporabo pozitivne motivacije. Tako jih bomo lahko naučili skorajda česarkoli. Odlično se odrežejo v agilityju, flyball-u, poslušnosti, dog dance-u (ples s psom) ter seveda kot razstavni psi. Ker gre za igrivega in živahnega psa potrebuje tudi vsakodneven zmerno aktiven sprehod.

 

Koliko dela je z nego…

 

Njihovo čudovito dolgo dlako je potrebno redno česati, da se ne zavozla. Kopamo jih poredko, kadar je to potrebno. Redno čistimo tudi ušesa, oči in zobovje ter skrajšamo kremplje, kadar je to potrebno. Spuščena ušesa pri phalene/veščah, so še dodatno izpostavljena vnetjem, zato jih redno pregledujmo. Potrebno je tudi redno krajšati dlake med blazinicami tačk.

 

Kako je z mojim zdravjem…

 

Pogoste so težave s sklepi, zato se priporoča pregled pogačice. Med pogostejše težave z očmi spadajo siva mrena in progresivna retinalna atrofija, prirojena očesna bolezen, ki postopoma vodi do slepote. Nekateri psi slabo prenašajo anestetike. Redkeje, a v nekaterih primerih vseeno prihaja tudi do Von Willenbrandove bolezni (strjevanje krvi) ali nezaraščene lobanje, ki delno ostane mehka in občutljiva in je zato potrebna dodatna previdnost. Pasma ima dolgo življenjsko dobo, saj pogosto dočakajo tudi starost 17 let. Slabo prenašajo visoke in nizke temperature.

 

Primeren spremljevalec za…

 

  • Družine s starejšimi otroki
  • Aktivne starostnike
  • Neizkušene lastnike
  • Ljudi, ki živijo v mestu in manjšem stanovanju
  • Ljudi, ki radi svojega psa povsod vzamejo s seboj

 

Hrana, najboljša za optimalno zdravje in razvoj kontinentalnega pritlikavega španjela...

Now Fresh Small Breed

Canagan Small Breed - z raco, divjačino in zajcem

Symply Salmon&Potato - losos in krompir