0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Kraški ovčar - kraševec

Kraški ovčar - kraševec

05.12.2014

Od kod prihajam…

 

Kraški ovčar je slovenska najstarejša avtohtona pasma psov. Mednarodno so ga priznali leta 1939 pod imenom ilirski ovčar. V današnje ime kraški ovčar oziroma kraševec, so ga preimenovali leta 1968. A pasma je obstajala že nekaj stoletij prej, njen izvor pa ni točno določen. Predvideva se, da je potomec grškega molosa. K nam naj bi ga privedli Iliri skupaj s svojimi ovčjimi čredami preko Dalmatinskih otokov in Istre na naš Kras. Tam naj bi se križal z nekaterimi slovanskimi pastirskimi pasmami. Nekateri zagovarjajo tudi možnost latinskega izvora kraševca preko pompejskega psa. Vsekakor ga njegov videz povezuje z ostalimi pastirskimi psi širšega območja, kot so kavkaški, romunski in makedonski (šarplaninec) pastirski psi. Njegove lastnosti je opeval že zgodovinar Janez Vajkard Valvasor v svojem delu Slava vojvodine Kranjske leta 1689, kjer je opisoval mogočne ovčarske pse, ki so jih redili ob Pivki. Danes je po Sloveniji razpršenih več kot 1000 kraševcev, vse manj se jih uporablja kot delovne in pastirske pse in so vse boj priljubljeni kot družinski psi.

 

Kako izgledam…

 

Kraševec je srednje velik, skladen, kompakten, močan pes. Krasi ga 10 cm dolga bujna, gosta, vodoodporna dlaka, ki je železnosive barve. Možna sta še dva dodatna odtenka, srebrnosiva ali temnosiva. Temnejši psi imajo navadno tudi značilne obarvane proge po nogah, temneje je obarvan tudi gobec. Njihove temnorjave oči so mandljeve oblike. Imajo dolg in košat rep, ki ga nosijo spuščeno. V višino samci merijo med 57 in 63 cm, samice pa med 54 in 60 cm, s težo med 35 in 42 kg.

 

Kakšen sem…

 

Zvest, ljubeč in zaščitniški družinski član

Kraševci so bili stoletja vrhunski pastirski psi, a danes se enako dobro izkažejo tudi v vlogi družinskih psov. Njihov ljubeč, zvest, vdan, nežen karakter jih naredi nepogrešljive družinske člane. A pogoj za mirno sobivanje je, da že takoj vzpostavimo partnerski odnos, ki bo temeljil na zaupanju in spoštovanju. Takrat bo kraševec sprejel svojega lastnika in bo zanj storil kar koli. Nezaupljiv je do tujcev, zato je potrebna primerna in obsežna socializacija. A tudi to ga naredi tako odličnega čuvaja. Ima prirojen nagon za varovanje in svojo družino bi zaščitil za vsako ceno. V procesu socializacije ga moramo dodobra spoznati tudi z ostalimi hišnimi ljubljenčki. Tako jih bo sprejel kot člane svojega tropa in bo do njih prijazen in uvideven. Otroke ima rad, a je prevelik za igro z manjšimi otroki, ki bi jih lahko nehote prevrnil. Z malo večjimi otroki pa se bo odlično razumel in bo do njih nežen in pozoren.

Samostojen, pogumen in preudaren – rad bom tvoj enakovreden partner

Kraševec je izjemno inteligentna pasma, a ne najbolj enostavna za šolanje, sploh če ste začetnik. Kraševce odlikuje samozavesten, odločen in trden karakter. Če tudi lastnik nima podobnih lastnosti, bo s psom težko vzpostavil primeren partnerski odnos in si prislužil njegovo spoštovanje. Neodločni, živčni, nesamozavestni, neizkušeni lastniki niso pravi za to pasmo. Prav tako naj je ne izbire lastnik, ki pričakuje stoodstotno poslušnost vedno in takoj, saj je to pes, ki zna razmišljati s svojo glavo. Prav ta vez in odnos je pogoj za učinkovito delo in sodelovanje s kraševcem. Ko enkrat dosežemo to, ga bomo z lahkoto naučili česarkoli. Nikoli ne uporabljajmo prisile ali agresije pri šolanju, na to se namreč odzovejo odklonilno in nikoli ne pozabijo. Zato uporabimo pozitivno spodbudo in gradimo odnos s psom in odlično bomo sodelovali. Kraški ovčar hitro dojame, kar želimo od njega, a ne mara delati preveč ponovitev. Je odločen in preudaren pes, ki razmišlja s svojo glavo. To je pomembna lastnost pastirskih psov, da znajo primerno odreagirati sami tudi v kriznih situacijah. Sedaj je vse v zaupanju in odnosu, da bo pes sledil našim navodilom in jih upošteval. Izjemnega pomena je zgodnja socializacija in vzgoja. Pravila, ki jih bomo uveljavili do približno 6. Meseca starosti, bodo veljala za vedno in držal se jih bo vse življenje. Rad ima rutino in svoje navade. Samice so nekoliko bolj vodljive, enostavnejše za vzgojo in manj trmaste kot samci. Pri šolanju motivacija s hrano bolj zaleže kot nagrajevanje z igro, saj nimajo tako izrazitega lovskega nagona.

Na videz miren, a vedno čuječ

Gre za pasmo, ki potrebuje dosti prostora in gibanja. A po naravi so mirni psi, ki jih bomo večino dneva videli ležati. Naj nas videz ne pretenta, ne gre za lenobnost in počitek, kraševec je vedno čuječ, spremlja okolico in je pripravljen na akcijo. Tudi ob svoji čredi večino dneva preleži, a odreagira v trenutku, kadarkoli je to potrebno. Namenimo mu dovolj gibanja in aktivnosti v naravi. To ni najbolj primeren pes za v stanovanje, saj potrebuje veliko prostora. Idealno je večje ograjeno dvorišče s pesjakom ali kmetija. Njegova dolga gosta dlaka ga ustrezno ščiti pred vsemi vremenskimi vplivi. Vseeno mu moramo posvetiti dovolj časa in druženja, da nas bo dojemal kot svojega enakovrednega partnerja in sodelavca.

 

Kako je z mojim zdravjem…

 

Gre za zelo zdravo pasmo, ki v večini dočaka 12 let. Pogosteje se pojavljajo težave z urinarnim traktom in bolezni ledvic.

 

Koliko dela je z nego…

 

Njegova dolga in gosta dlaka kar močno odpada, zaradi česar je potrebno redno krtačenje. To bo kožo in dlako ohranilo zdrave. Kopamo jih poredko, samo kadar je to potrebno, da ne uničimo vodoodpornosti kožuha.

 

Primeren spremljevalec za…

 

  • Družine z večjimi otroki
  • Aktivne ljudi
  • Izkušene in odločne lastnike
  • Ljudi, ki živijo (ali veliko časa preživijo) v naravi
  • Ljudi, ki imajo na voljo dovolj prostora za psa

 

Hrana, ki najbolje poskrbi za optimalno zdravje in razvoj kraškega ovčarja...

GO! Fit+Free - piščanec, puran, postrv brez žit

Canagan Country Game - z raco, divjačino in zajcem

Magnusson Meat&Biscuit