0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Pekinčan

05.01.2015

Od kod izviram…

Pekinez oziroma pekinčan izvira iz Kitajske. Gre za zelo staro pasmo, vsaj okoli 2000 let, njen izvor pa ni povsem znan.  Ime je dobila po mestu Peking, kjer so te pse izjemno spoštovali in jih celo častili kot pol-božanstva, saj so verjeli, da odganjajo zle duhove. To so bili psi monarhov, navadni ljudje pa so se morali pekinezu klanjati. Prepovedano jih je bilo odpeljati kamorkoli izven obzidja Kitajskega dvora. Če je kdo poskušal tega psa ukrasti, je bil kaznovan s smrtjo. V devetnajstem stoletju, ko so Britanci zavzeli Kitajski kraljevi dvor, je bilo kraljevim stražarjem naročeno, da usmrtijo vse kužke na dvoru, da ti sveti psi ne bi prišli v napačne roke. Ostala naj bi le peščica pekinezov, ki so jih podarili kraljici Viktoriji in so dejanski predniki vseh današnjih pekinezov. Na Kitajskem je zelo znana legenda o izvoru pekinčana, ki jo upodabljajo v igrah in predstavah – lev naj bi se zaljubil v opico in poprosil bogove, da ga pomanjšajo toliko, da bosta lahko srečno živela skupaj. Bogovi so ga opozarjali, če se zaveda kaj jih prosi, saj bo s tem izgubil svoj ugled kralja džungle. Lev se je bil za svojo ljubezen pripravljen vsemu odreči in bogove je tako ganil, da so mu prošnjo ugodili, poleg tega pa mu pustili njegovo pogumno levje srce. Tako naj bi nastala pasma pekinčan.

 

Kako izgledam…

Majhen, kompakten in eleganten pes močnega okostja. Njegova dostojanstvena hoja z visoko dvignjeno glavo daje vtis vzvišenosti in samozavesti. Imajo bogato in gosto dlako z daljšo dlako na vratu, ki tvori nekakšno grivo oziroma ovratnik. Krovna dlaka je bolj groba, podlanka pa mehka in gosta. Na ušesih, prednjih nogah, stegnih, repu in prstih je dlaka puhasta. Možne so vse barve, celo večbarvni psi. Edini barvi, ki nista dovoljeni sta jetrna in albino. To so majhni, a za svojo višino kar težki psi, zaradi močnega okostja. Teža samcev naj ne presega 5 kg, pri samicah pa 5,4 kg, višina se giblje med 18 in 21 cm..

 

Kakšen sem…

 

Zvest in neustrašen, ljubeč mali lev

Lastnost pekinčanov, ki jih je naredila tako priljubljene, je njihova družabnost in vdanost. Izjemno močno se navežejo na svojega človeka. Po navadi si izberejo enega člana družine in z njim spletejo posebej močno vez. pekinčan bi za to osebo storil karkoli in jo varoval s svojim življenjem. Zaradi svoje majhnosti vas bodo težko zares varovali, a so dobri čuvaji ker so do tujcev precej nezaupljivi in jih oznanijo z glasnim laježem. Pekinčan želi svojega lastnika le zase, zato se ne ujame preveč dobro z ostalimi hišnimi ljubljenčki. Z otroki se bo dobro razumel, če bo med njimi od majhnega in bodo otroci z njim ravnali nežno in previdno. To so kraljevski psi in nimajo radi, da se z njimi ravna kot z igračko. Vseeno imejmo psa v družbi otrok vedno pod nadzorom, saj je njihovo vedenje lahko nepredvidljivo v glasnih in stresnih situacijah.

 

Vzvišen pes z dvora

Že pekinčakova hoja da vtis njegovega dostojanstva in samozavesti. Čeprav so 100% vdani lastniku, bodo pokazali, kadar jim kaj ne bo po godu. Znajo biti trmasti in neposlušni, kadar se jim tako zahoče. To so izključno notranji psi, ki ljubijo čistočo in udobje, Zagotovimo jim miren prostor namenjen samo njim, kamor se lahko vedno umaknejo in imajo svoj mir. Do svojih stvari so lahko posesivni, zato lahko odreagirajo nepredvidljivo, če jim želi kdo vzeti njihovo posodico ali igračko. Posesivni so tudi do svojega lastnika in so lahko dominantni in ljubosumni na vse okoli njega. Čeprav tega ne kažejo pogosto, so precej inteligentni. Svojega lastnika si bodo hitro ovili okoli prsta, poleg tega pa ga bodo pogosto zabavali s svojimi unikatnimi domislicami. Ne potrebujejo izdatnih aktivnosti, dovolj so kratki sprehodi. Po navadi se na sprehode ne odpravijo radi in jih bomo morali malo motivirati, a so ti pomembni za njihovo zdravje in ohranjanje dobre telesne forme. Niso dobri plavalci, zato ga ne silite v vodo in bodite pozorni v bližini rek, jezer in morja.

 

Koliko dela je z nego…

 

Čudovita dolga dlaka pekineza zahteva redno vsakodnevno nego in česanje, da se ne lomi in vozla. Poleg tega mu moramo vsakodnevno z vlažno krpo čistiti obraz in oči. Pomembna je tudi redna nega zob, da preprečimo zgodnje izpadanje.

 

Kako je z mojim zdravjem…

 

To so majhni občutljivi psi, ki hitro zbolijo. Nagnjeni so k težavam z dihanjem, z očmi, k diskoherniji in izpahu pogačice. Pogosta je tudi odpoved srca. Slabo prenašajo ekstremne temperature, zato jih moramo vedno zaščititi pred mrazom ali pregrevanjem. Pasma je nagnjena k debelosti, zato poskrbimo za primerno količino kvalitetne prehrane in dovolj zmernega gibanja. Debelost lahko močno škodi zdravju in povzroči diabetes, bolezni srca in ožilja ter druge težave. Pri kotitvi je večinoma potreben carski rez, saj so glavice mladičev preširoke, da bi bila možna kotitev po naravni poti.

 

Primeren spremljevalec za…

 

  • Družine z večjimi otroki
  • Ljudi v mestih
  • Starostnike
  • Ljudi, ki živijo v manjšem stanovanju
  • Začetnike

 

Hrana, ki najbolje poskrbi za optimalen razvoj in zdravje pekinčana...

 

Now Fresh Small Breed

Canagan Counry Game Small Breed

Go! Sensitivity + Shine z lososom