0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Pomeranec

23.05.2015

Od kod izhajam…

 

Predniki pomerancev oziroma pritlikavih špicev so veliki vlečni psi iz Laponske in Islandije. Kasneje so pasmo naselili v pokrajino Pomeranija ob Baltiku, na sedanje ozemlje Nemčije in Poljske. Tam so pasmo začeli prilagajati mestnemu življenju in vzrejati manjše pse. Od tam se je pasma razširila v Anglijo. Prvotno so imeli pomeranci tam še vedno okoli 10kg in nadaljna vzreja v Angliji je pripomogla k zmanjšanju velikosti in dodala z raznolikosti barv pomerancev. Pravo popularnost so v Angliji dosegli, ko se je kraljica Viktorija iz počitnic v Firenzah vrnila s pomerancem po imenu Marco. Zaradi prikupne zunanjosti in veselega značaja se je njihova prepoznavnost hitro razširila tudi drugod po svetu.

 

Kako izgledam…

 

Pomerance odlikuje prikupen in prepoznaven videz majhnih lisičk. Imajo bujno dvojno dlako, z mehko podlanko in gosto krovno dlako. Barva dlake je lahko raznolika, vse od bele, rdečkaste, krem, črne, rjave, oranžne, sive, dvobarvne in bele, črne z ožigi, oranžne, rdeče do krem s črnimi konicami. Njihovo telo je kvadrataste oblike, še dodatno ga definira visoko nastavljen rep, ki ga nosijo preko hrbta. Imajo kratek gobček, velike temne mandljaste oči in visoko nastavljena uhlja. V višino ne smejo presegati 22 cm in tehtajo med 1,5 in 2,5 kilograma.

 

Kakšen sem…

 

Prilagodljiv in družaben

Pomerance odlikuje prijeten karakter, zaradi česar so odlični družni psi. Imajo stabilen in prilagodljiv značaj. Močno se navežejo na vse družinske člane in so jim neomajno zvesti. Najbolje se počutijo ob svojih ljudeh. A ker so razmeroma nezahtevni, so primerni spremljevalci tudi za bolj zaposlene ljudi. Dobro sobivajo z vsemi ostalimi ljubljenčki, saj nimajo izrazitega lovskega nagona. Dobro se razumejo tudi z ostalimi psi, paziti pa je treba, da jih večji psi nenamerno ne poškodujejo. Enako velja za manjše otroke, ki še ne znajo primerno rokovati s psom – te je treba naučiti, da je to bitje in ne plišasta igračka. Ob neprimerni socializaciji lahko postanejo nezaupljivi, plahi in celo napadalni. Ne podcenjujmo jih zaradi velikosti ter jim namenimo dovolj vzgoje in potrpljenja, da lahko zrastejo v stabilne pse.

 

Pasji alarm

Četudi so pomeranci premajhni, da bi lahko zares varovali svojo družino, svojo čuvajsko vlogo jemljejo zelo resno. Z vztrajnim laježem bodo opozorili na vsakega obiskovalca. V splošnem imajo radi vse ljudi in bodo obiskovalce po začetnem glasnem pozdravu hitro sprejeli. Nekateri pa se raje umaknejo na svoj prostor in se izognejo neznancem. Večkrat lajajo tudi iz veselja. Če ne želimo, da bo naš pes prekomerno lajal, ga moramo tega odvaditi že kot mladička. Potrebna je posebna pazlivost pri izbiri dobrega vzreditelja, saj so psi nekaterih linij nagnjeni k nevrotičnosti.

 

Radovedni in bistri

Mnogi pomerance podcenjujejo zaradi njihove majhnosti. A v resnici gre za inteligentne in zvedave kužke, ki se jih da marsikaj naučiti. Pri vzgoji moramo vedno uporabljati izključno pozitivno motivacijo, vsakršno kaznovanje in prisila se ne bosta obrestovala. Pomeranci so dobro izkažejo v agilityju, obedience-u, flyballum kot terapevtski psi ter seveda kot razstavni psi.

 

Primeren za življenje v mestu

Zaradi majhnosti, skromnosti in prilagodljivost so odlični družabniki za ljudi, ki živijo v manjšem stanovanju in si za razgibavanje psa ne morejo vzeti nekaj ur dnevno. Kadar imamo manj časa bo zadostil tudi krajši dnevni sprehod. A vseeno so to kužki, ki se ne utrudijo tako zlahka. Z veseljem nas bodo spremljali tudi na daljših sprehodih. Obožujejo tudi igro. To je pes, ki se bo pridružil vsakršnim aktivnostim cele družine. So izključno notranji psi. Zaradi goste dlake se poleti hitro pregrejejo, zato jim zagotovimo senčen in hladen prostor.

 

Koliko dela je z nego…

 

Kljub bujni dlaki ta za nego ni tako zahtevna. Obvezno je le tedensko česanje, da se prepreči vozlanje podlanke in izčeše nečistoče. Posebno nego namenimo zobovju, saj so nagnjeni k zgodnjem izpadanju zob. Zobe redno ščetkajmo, ter psa hranimo s suho hrano ter občasnimi priboljški za čiščenje zobovja.

 

Kako je z mojim zdravjem…

 

Pogostejše so težave s sklepi (luksacija pogačice), težave srca, ščitnice, oči, odprta fontanela in vodenoglavost. Pogosto pride do težav pri kotitvah. Mnogi so preobčutljivi na cepiva in narkotike. V povprečju živijo okoli 15 let.

 

Primeren spremljevalec za…

 

  • Družine
  • Ljudi, ki živijo v mestu
  • Manj aktivne ljudi
  • Starostnike
  • Začetnike brez izkušenj s psi

 

Hrana, najbolj primerna za optimalen razvoj in zdravje pomeranca...

NOW Fresh Small Breed

Canagan Country Game Small Breed

GO! Sensitivity + Shine z lososom

 

Znani predstavniki pasme…

 

Boo – internetna senzacija, pomeranec znan kot »najbolj prikupen pes na svetu«, ki je javnost očaral s simpatičnim pogledom in okroglo pristriženo dlako na glavi;

 

Jiff – pomeranec, ki je nastopil v glasbenem videu Katy Perry za pesem Dark Horse, poleg tega pa je postavil Guinessov rekord za najhitreje pretečenih 10 metrov na zadnjih tačkah in 5 metrov na prednjih tačkah.