0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Shiba Inu

09.06.2015

 

Od kod izhajam…

 

Gre za starodavno japonsko pasmo. Gre za najmanjšo izmed 6 japonskih avtohtonih pasem psov tipa špic. Arheološke izkopanine kažejo, da so podobni psi živeli že več kot 2400 let nazaj, zato lahko trdimo, da gre za eno izmed starejših pasem. Te pse so stoletja uporabljali za lov na nižjo divjad, danes pa postajajo vse bolj priljubljeni družinski psi. Beseda »shiba« japonsko pomeni vrsto grmovja, katerega listje se jeseni obarva rdeče (kar spominja na najpogostejšo barvo kožuha Shibe Inu), »inu« pa je japonska beseda za psa. Med drugo svetovno vojno je bila pasma čisto na robu izumrtja zaradi pomanjkanja hrane in epidemije kuge, a so jo z načrtno vzrejo uspeli ohraniti in njena priljubljenost sedaj raste.

 

Kako izgledam…

 

Shibe Inu mnogi zamenjano za bolj znane akite, a gre za drugo pasmo. Shibe Inu so manjše, v višino merijo okoli 40 cm, samčki tehtajo okoli 10, samice pa okoli 8 kg. Imajo mišičasto telo z globokimi prsmi in močnimi zadnjimi nogami. Okroglo glavo krasijo trikotna pokončna ušesa, široko čelo, koničast gobec in majhne temno rjave oči. Imajo gost dvojen kožuh, ki jih dobro ščiti pred vremenskimi vplivi. Obstaja več barvnih različic, od rdečkaste, črne, rdečkaste s črnimi konicami, sezamove in drugih kombinacij. 

 

Kakšen sem…

 

Zvest, a navezanost kažem na svoj način

Značilna lastnost teh psov je neomajna zvestoba svoji družini. A to kažejo na svoj, poseben način. To ni pes, ki bi želel vedno sedeti v vašem naročju in se čohati do onemoglosti. Shibe imajo rade svoj mir in bodo veliko časa preživele same. Navežejo se na vse družinske člane. Do otrok se načeloma lepo obnašajo. Nepričakovani in nenadni gibi majhnih otrok jih lahko prestrašijo. Najpogosteje se takrat umaknejo, a če otrok tega ne spoštuje in upošteva ter še naprej sili vanje, lahko pride celo do ugriza iz strahu. Zato so primernejše za družine z večjimi otroki, ki vedo, kako se obnašati okoli psov. Večina jih ne mara preveč drugih psov, nekateri so celo agresivni. Imajo močan lovski nagon, na kar veliko lastnikov pozabi. To pomeni, da bodo preganjali vse ostale manjše domače živali, seveda pa tudi divje živali na sprehodu. Nikoli jih ne sprehajajmo brez vrvice, saj bi jih nagon lahko hitro premamil v neomejeno sledenje. Radi se namreč potepajo in zgodi se celo, da jih domov ni tudi nekaj dni skupaj.

Aktiven, potrebujem veliko gibanja

Gre za močno in vzdržljivo pasmo, ki ob sebi zahteva aktivne ljudi. Vsakodneven dolg in aktiven sprehod je obvezen. Poleg tega obožujejo tek in se vam bodo radi pridružili ob raznovrstnih športih. Če jim zagotovimo zadosti gibanja lahko živijo tudi v stanovanju, a neizmerno bolj veseli bodo vsaj še ograjenega dvorišča. Tam lahko porabijo velik del svoje energije. So dokaj tihi psi in ne lajajo brez potrebe. So pa vseeno dobri čuvaji, Na obiskovalce ne opozorijo z laježem, temveč s posebnim zavijanjem, značilnim prav za to pasmo. Do nepoznanih ljudi so sprva zadržani, a jih hitro sprejmejo, poznanih obiskovalcev pa se bodo razveselili in jih veselo pozdravili.

Inteligenten, a svojeglav - za šolanje boš potreboval veliko potrpljenja

Gre za zelo inteligentne pse, a tega ne kažejo z hitrim izvajanjem ukazov in zagreto učljivostjo kot nekatere delovne pasme. Njihova inteligenca se kaže v njihovi samostojnosti, saj vsako stvar premislijo s svojo glavo in jo nato izvedejo na svoj način. Zaradi tega zahtevajo lastnika z izkušnjami in dobrim poznavanjem specifik pasme, da jih je sposoben primerno vzgojiti. Z vzgojo je potrebno začeti čim prej. Doma postavimo pravila in omejitve, kis e jih zelo dosledno držimo, drugače bo pravila začel postavljati pes. Priporoča se šolanje vsaj osnovnih ukazov. Vzemimo si čas, bodimo potrpežljivi ter uporabljajmo veliko priboljškov in pohvale, da bomo dosegli rezultate. Bližnjic ni in razburjanje, grajanje in grobost se nikakor ne obnesejo. Ko boste psa ukazov naučili na pravi način, jih bo znal za vedno ter bo ubogal vse domače.

 

Koliko dela je z nego…

 

To so čisti psi z malo telesnega vonja. Zanimiva lastnost pasme je, da se redno čistijo sami z jezikom, na podoben način kot to počnejo mačke. Vseeno se priporoča občasno krtačenje z mehko krtačo, da se odstrani umazanijo in odmrlo dlako. Kopamo jih redko in le, kadar je to zares potrebno, da ne poškodujemo zaščitnega sloja na dlaki. Na krtačenje jih začnimo navajati že kot mladiče, drugače se mu bodo kasneje upirale.

 

Kako je z mojim zdravjem…

 

Pasma je nagnjena k displaziji kolkov, izpahu pogačice, alergijam, glavkomu, sivi mreni… Večino teh težav se pojavi že v mladih letih in se jih da pravočasno odkriti in zdraviti, če redno hodimo na preglede k veterinarju, Drugače pa je to zdrava pasma z dolgo življenjsko dobo, v povprečju med 12 in 14 let. Najstarejša Shiba Inu z imenom Pusuke je živela kar 26 let.

 

Primeren spremljevalec za…

 

  • Aktivne ljudi
  • Družine z večjimi otroki
  • Aktivne starostnike
  • Izkušene lastnike

 

Hrana, najbolj primerna za optimalno zdravje in razvoj Shibe Inu…

GO! Fit+Free       K9 Natural   Magnusson Meat&Biscuit