0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Veliki švicarski planšarski pes

Veliki švicarski planšarski pes

22.12.2014

Od kod prihajam…

 

Gre za največjo pasmo iz skupine švicarskih planšarskih psov, kamor prištevamo še bernskega planšarskega psa, entleburškega planšarskega psa in apenzelskega planšarskega psa. Prednike današnjih »švicarjev« so stoletja uporabljali kmetje za pomoč in delo na kmetiji. Uporabni so bili tudi kot pomočniki pastirjev, veletrgovcev, krošnjarjev, itd. Veliko se jih je uporabljalo za vleko vozičkov in težjih bremen. V gorah so se pri vleki izkazali celo bolje kot konji. Prijel se jih je vzdevek »revežev konj«, saj so jih imeli kmetje, ki si niso mogli privoščiti konja. Konec 19. stoletja je pasma prišla na rob izumrtja, saj so jih pri delu na kmetiji povečini zamenjali stroji. Leta 1908 je kinološki sodnik Heim na razstavi v Švici po naključju opazil, da so psa te pasme pomotoma uvrstili v napačno kategorijo. Začel je z načrtno vzrejo in rešil pasmo pred izumrtjem, a je še danes precej redka.

 

Kako izgledam…

 

Veliki švicarski planšarski pes je velik, krepak in mišičast. Ima kratko dlako, ki ne meri več kot 4 cm. Imajo prepoznavno obarvanost – osnova je črna barva, z belimi lisami in rdečkasto rjavimi ožigi. Njihov kožuh je gost z bogato podlanko, ki jih dobro ščiti pred mrazom. Imajo globok in širok prsni koš. Trikotna uhlja padeta ob glavi, ko pa so vznemirjeni, jih nosijo nekoliko naprej. Samci v višino zrastejo med 68 in 72 cm (55 do 65 kg), samice pa med 62 in 68 cm (45 do 55 kg).

 

Kakšen sem…

 

Vdan, zaščitniški in ljubeč

Veliki švicarski planšarski pes je idealen družinski pes. Močno se naveže na vse člane družine in bi zanje naredil vse. Do članov družine bodo nežni, pozorni in ljubeči. Obožujejo otroke in so do njih še posebej tolerantni, nežni in zaščitniški. Vseeno jih ne pustimo brez nadzora, saj bi jih pes zaradi svoje velikosti lahko nehote prevrnil. Kot mladički so zelo igrivi in bodo morda lovili otroke in jih vlekli za rokave in hlačnice, česar jim ne pustimo. Do tujcev so nezaupljivi in se odlično odrežejo kot psi čuvaji. V tujca se bodo zapodili in nanj glasno lajali z razdalje kakšnega metra, po navadi nepridiprave prestraši že njihova velikost in moč. A navkljub zaščitniškem obnašanju niso napadalni ali agresivni. So nekonfliktni v odnosih z drugimi psi in se dobro ujamejo tudi z ostalimi hišnimi ljubljenčki, če jih nanje navadimo od malega. Samci so lahko dominantni do drugih psov istega spola, zato ga  navadimo, da jih ignorirajo. Imajo močno razvit plenilski nagon in bodo z veseljem preganjali divjad, veverice, mačke ipd.

 

Mirnega in stabilnega karakterja

Pasmo odlikuje njen izjemen karakter – ljubeč do bližnjih, za katere se brez pomisleka postavi v bran, a po drugi strani miren in neagresiven. Plašnost ali agresivnost sta huda napaka in ju pri pasmi načeloma ne najdemo. Zato je posebej pomembno, da psa kupimo od priznanih vzrediteljev. Tako bomo dobili mirnega in samozavestnega spremljevalca. To je pes, ki je stoletja živel na kmetijah, v vaseh in v gorah. Narava je okolje, kjer se znajde najbolje. A prav tako se bo prilagodil na bivanje v stanovanju in v mestu, če mu bomo zagotovili dovolj gibanja. To je pes, ki je primeren za bivanje v stanovanju ali bivanje zunaj, na dobro ograjenem dvorišču z izolirano uto. V vsakem primeru mu moramo omogočiti dovolj časa ob svojih ljudeh, saj je nanje močno navezan in bo najbolj srečen pri družini. Ta pes ne bo srečen, če bo večino dneva preživel sam in zaprt v pesjaku. Slabo prenašajo vročino, zato so poleti v vročih urah sredi dneva dokaj neaktivni, toliko bolj pa zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Zagotovimo jim senčen ali ohlajen prostor poleti in obilico sveže hladne vode.

 

Deloven pes

Pri takšni pasmi ne smemo pozabiti, da gre za delovnega psa. To je inteligentna in učljiva pasma, ki rada sodeluje z vodnikom in rada ugaja. Potrebujejo kar nekaj vsakodnevnega zmernega gibanja, so srednje aktivni psi. Poleg tega jih moramo zaposliti tudi mentalno, z raznovrstnimi aktivnostmi, igro, plavanjem in nalogami. To je pes, ki bo najbolj srečen, če nam bo lahko pomagal in nas spremljal pri vsakodnevnih opravilih. Rad je vključen v različne aktivnosti. Pomembno je, da že pri mladičku zelo veliko časa posvetimo vzgoji in socializaciji. To je ena od pasem, kjer je izdatna socializacija izjemnega pomena, pes naj se že kot mladič sreča z raznolikimi situacijami, predstavljenimi v pozitivni luči, da bomo dobili mirnega in samozavestnega odraslega psa. Priporoča se obisk pasje šole, sploh za lastnike začetnike. Vzpostavite pravila in spoštljiv odnos dokler je pes še manjši in obvladljiv. Naloga pasme je bila vlečenje in še vedno radi vlečejo na vrvici, zato jih primerne hoje na povodcu naučimo že zgodaj, da ne bo za nas kasneje zelo neprijetno. Znajo biti samosvoji in o vsakem ukazu premislijo tudi s svojo glavo, zato pri šolanju uporabljajmo veliko pozitivne motivacije in pohvale, za to radi delajo. Kaznovanja in grobosti ne prenesejo. Ta pes zahteva odločnega in samozavestnega lastnika, ki bo psu posvetil dovolj časa in ga vzgajal s strpnostjo in vztrajnostjo. Izjemno pomemben je spoštljiv odnos med psom in vodnikom, kjer morata delovati kot enakovredna partnerja. Neodločnost ali nedoslednost bodo hitro izkoristili v svoj prid. Ne pričakujte, da bo pes brezglavo in v trenutku le izvajal vaša navodila, vedno bo sam premislil in naredil le, kar se mu bo zdelo smiselno. Dobro se odreže pri osnovah poslušnosti, rally obedienceu, kot pes čuvaj, pastirski pes in pri vleki.

 

Koliko dela je z nego…

 

Njihova kratka dlaka ne zahteva izdatne nege, dovolj je občasno krtačenje. Dvakrat letno v obdobju menjave dlake podlanka izdatno izpada, zato bo takrat potrebno bolj pogosto krtačenje. Kopamo jih redko in le kadar je to potrebno.

 

Kako je z mojim zdravjem…

 

Med najpogostejše zdravstvene težave  spadajo odkruški v ramenskem sklepu (OCD), epilepsija, displazija kolkov in komolcev, bolezni oči (katarakta, PRA, glavkom, entropij, distihija), zasuk želodca ter srčna kap. Največ lahko storimo z izbiro mladiča pri odgovornih vzrediteljih, saj je veliko težav dednih. V obdobju rasti pazimo, da se mladič giblje zmerno, po čim bolj ravnih površinah, izogibajmo se hoji po stopnicah, skokih z višin in divji igri z drugimi psi. Zaradi njihove močne in težke konstitucije lahko namreč v tem obdobju hitro pride do poškodb. Omejimo gibanje v vročih dneh, da ne pride do srčne kapi. Pazimo, da niso prekomerno težki, saj to še dodatno obremeni kosti in sklepe.

 

Primeren spremljevalec za…

 

  • Izkušene lastnike
  • Aktivne ljudi
  • Družine z večjimi otroki
  • Samozavestne in odločne ljudi

 

Hrana, najbolj primerna za optimalno zdravje in razvoj velikega švicarskega planšarskega psa...

 

Canagan Large Breed piščanec iz proste reje

Magnusson Meat&Biscuit

Symply Salmon&Potato - losos in krompir