0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / 10 načinov kako nas psi naredijo bolj srečne

10 načinov kako nas psi naredijo bolj srečne

09.03.2015
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

1. Pomagajo nam najti srečo v majhnih stvareh

Mnogo lastnikov psov poroča, da odkar imajo psa na svet gledajo drugače. Sprehod ob koncu dneva sedaj ni več le sprehod, je intimen trenutek za druženje z vašim najboljšim pasjim prijateljem, miren trenutek le za vas, kar naenkrat boste bolj pozorni in začeli z odprtimi očmi spremljati svet okoli sebe, kot to počne tudi pes. Opazili boste drevo zanimive oblike, prečudovit sončni zahod, igro veveric v krošnjah, let ptic nad poljem… Vzeli si boste čas za razmišljanje, zadihali s polnimi pljuči, nehali hiteti in uživali v podrobnostih.

 

2. Dajo nam motivacijo za aktivno preživljanje prostega časa

Pogosto je prav pes razlog in motivacija, ki ju potrebujemo, da v oblačnem vremenu dvignemo rit s kavča in se odpravimo ven na sprehod. Kaj pa bi bila boljša spodbuda, kot nagajiv in proseč pogled, mahanje z repkom, navdušeno skakanje okoli nas in prinašanje povodca. Psi zahtevajo vsaj nekaj zmerne aktivnosti vsakodnevno. Tudi, če se vam kdaj zdi težko se odpraviti ven na sprehod (na primer v dežju), ima ta dokazane pozitivne učinke na naše zdravje in zadovoljstvo, zato dovolj izgovorov in se raje prepustimo energičnemu navdušenju našega psa.

 

3. Naredijo nas bolj družabne

Tudi če smo karakterno malo bolj zadržana in tiha oseba, bomo kot lastnik psa naredili veliko na naši družabnosti. Pes nas prisili, da se premaknemo iz hiše med ljudi. Poleg tega je sprehod s psom ali obisk pasjega parka odlična priložnost za spoznavanje novih zanimivih ljudi. To je še toliko enostavneje, saj imate z vsemi ostalimi lastniki psov skupen interes in zanimanje – ljubezen do svojih psov. Še nikoli ni bilo spoznavanje novih ljudi in navezovanje stikov tako enostavno, kot je skupen smeh ob nerodnosti in simpatičnosti dveh na novo spoznavajočih se psov.

 

4. Peljejo nas na nova mesta, kjer še nismo bili

Se že leta vsak teden sprehajate po isti sprehajalni poti, ker je blizu, priročna in gre blizu vašega doma? S psom enoličnosti na sprehodih ne bo več. Mogoče do sedaj niste niti opazili, a od vsake poti vodi mnogo ozkih stranpoti. In ja, vaš pes jih bo definitivno opazil. Prepustite se trenutku in uživajte v raziskovanju novosti in novih krajev z vašim psom. Sedaj noben sprehod ne bo več enoličen, dolgočasen in enak prejšnjemu. Do sedaj se vam še sanjalo ni, koliko zanimivosti lahko odkrijete na poti, za katero ste prepričani, da jo poznate kot lasten žep. Kaj pa veste, morda odkrijete svoj nov najljubši skriti kotiček ali novo osamljeno potko. In vse odkrivanje je še bolj zabavno s psom ob strani, njegovo navdušenje vas zagotovo ne bo pustilo ravnodušne.

 

5. Najdejo nam nove hobije

Ste se do zdaj ukvarjali s tenisom in radi brali knjige, ter se vam je zdelo, da imate kar dosti hobijev? Pes vam bo odprl popolnoma nove razsežnosti. Glede na izbrano pasmo oziroma lastnosti psa in lastnimi željami se sedaj lahko pričnete ukvarjati z agilityjem, rally obediencem, dog frizbijem, sledenjem, canicrossem, flyballom, tekmovanji v vodenju črede, vleko sani, reševanjem iz vode, terapevtskim udejanjanjem, razstavljanjem, pohodništvom, kolesarjenjem, in še in še. Pes vam bo odprl nove razsežnosti potencialnih hobijev in zagotovo vam ne bo nikoli dolgčas.

 

6. Naučijo nas smejati se lastnim napakam in nerodnostim

Saj veste kaj pravijo, za človekovega najboljšega prijatelja – ne glede na to, kakšno neumnost naredite, se bo pes vedno potrudil, da naredi še večjo. Pes je družabnik, ob katerem nam nikoli ne bo dolgčas, Njihovim domislicam ni kraja in nerodnosti, ki se jim pripetijo ob tem, nas nasmejijo še toliko bolj. Poleg tega se bomo ob tem naučili smejati tudi lastnim nerodnostim, saj bomo spoznali, da ni konec sveta, če prevrnemo kozarec vode in da nismo edini, ki se kdaj zaletimo v steklena vrata.

 

7. Ohranjajo nas zdrave

Prav vsaka do sedaj navedena lastnost pripomore k našemu zdravju in dobremu počutju. Še več, mnoge raziskave potrjujejo, da so lastniki psov oziroma domačih ljubljenčkov v splošnem bolj zdravi in živijo dlje. Ljudje, ki se dosti družijo z ljubljenčki, občutijo manj stresa in imajo nižji krvni tlak. Vse to je razumljivo, saj se ob druženju z živalmi sprošča hormon oksitocin. Temu pravijo tudi hormon ljubezni, zaupanja in sproščenosti ter deluje protistresno in nas osreči. Poleg tega bomo zaradi več fizičnih aktivnosti, več svežega zraka, več družabnosti in več smeha bolj sproščeni in srečni, kar je temelj zdravja.

 

8. Učijo nas živeti v trenutku

Psi ne razumejo koncepta časa. Za njih »čez 5 minut« ne obstaja, obstaja le tukaj in zdaj. Ljudje ob vsakodnevnih opravkih in planiranju hitro pozabimo, da živimo v sedanjosti. Pes je tisti ki vas bo vsake toliko spomnil na tukaj in zdaj, Ob druženju z njim se boste začeli bolj zavedati pomembnosti slehernega tedanjega trenutka in boste bolje izkoristili svoj čas.

 

9. Nikoli nismo sami ali osamljeni

Psu ne pravijo človekov najboljši prijatelj brez razloga. To je bitje, katerega že pregovorna zvestoba ne pozna meja. Pes bo najbolj srečen, ko bo ob naši strani in bi nas spremljal kamorkoli ter z nami počel karkoli. To je družabnik, ki mu boste brezmejno všeč tudi, ko boste imeli slab dan in bo vztrajal ob vas tudi, ko boste neznosno tečni. Vsekakor ni lepšega občutka, kot navdušen pozdrav mahajočega repka vsakič, ko pridete domov. To in kakšen pasji poljubček polepša še tako slab dan.

 

10. Dajo nam občutek, da nas nekdo potrebuje

Čeprav pogosto mislimo, da nas osrečuje prejemanje in to, da nekdo skrbi za nas, v resnici to še bolj drži v obratno smer. Dokazano nas še bolj osreči dajanje in skrb za druge. Pes in drugi domači ljubljenčki so bitja, ki brez naše pomoči in skrbi zanje ne morejo preživeti. Občutek, da nas nekdo potrebuje in je odvisen od nas je prevzemajoč in nas bo osrečeval iz dneva v dan. Za njih smo center sveta, smo popolni in nas obožujejo. Zato se potrudimo, da jim bomo vedno vračali vso naklonjenost in ljubezen.

 

Preberite si tudi: