0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

10 najbolj hiperaktivnih pasem psov

22.04.2015
Iščite po ključni besedi: pes, pasme primerne za aktivne ljudi, vedenje psa

Za nekatere pasme psov je značilna višja stopnja energije kot za druge. Medtem ko bodo nekateri psi najbolj srečni, če bodo lahko večino dneva preležali na kavču, bodo drugi ob tako mirnem (in zanje dolgočasnem) ritmu od presežka energije kavč raje uničili. Predstavljamo vam pasme, ki nimajo nikoli dovolj gibanja in aktivnosti, ter so vedno pripravljene z vami početi karkoli.

 

10. Sibirski haski

Vir slike: flickr@Andrew Pescod

Ti vsestranski spremljevalci so eni izmed najbolj vzdržljivih psov v vpregah za vleko sani. Tudi v najbolj ekstremnih pogojih vztrajajo pri teku in nič jih ne ustavi. Če si sibirskega haskija omislimo le kot ljubljenčka, moramo vsekakor poskrbeti, da dobi dovolj gibanja in treninga, drugače bomo imeli trmastega in neubogljivega psa. Če jim zagotovimo dovolj gibanja, so to dobrodušni, navihani in prilagodljivi ljubljenčki.

 

9. Belgijski ovčar – malinois

Vir slike: flickr@Annie McManus Thorne

 

Neskončna zaloga energije, visoka inteligenca in deloven karakter – popoln spremljevalec ali neumorna nadloga na štirih tacah? Vse je odvisno od lastnika. Belgijski ovčarji obožujejo tek, plavanje in igro. So zelo prilagodljivi in nas želijo vedno spremljati, ter so pripravljeni z nami početi karkoli. Ob aktivnem lastniku, ki jim bo namenil dovolj fizične in mentalne zaposlitve, bodo predani, zvesti in ubogljivi spremljevalci.

 

8. Weimaranec

Vir slike: flickr@Isaac Torrontera

Weimarance so začeli vzrejati kot močne in vzdržljive lovske pse za lov na veliko divjad, kot so jeleni, medvedi in divje svinje. Energičnost, vzdržljivost in veselje do gibanja ga odražata še danes. To je pes, pri katerem zmeren sprehod ne bo dovolj. Zaposlimo ga z igro, sledenjem, prinašanjem, tekom, vajami poslušnosti, plavanjem in še čim, da bo prijeten in umirjen sostanovalec v hiši. Če ne dobi dovolj gibanja, se pripravimo na neumorno lajanje, uničevanje predmetov in neposlušnost.

 

7. Madžarska vižla

Vir slike: flickr@Sheyne Bauermeister

Vižla ali kratkodlaki madžarski ptičar postaja vse bolj priljubljena pasma. So visoko inteligentne in imajo izrazit lovski nagon. Ko k temu dodamo še ogromno energije, si lahko predstavljate, da lastniku ne ostane veliko miru in časa zase. Vižle so znane po svoji navezanosti in izkazovanju ljubezni – lastniku sledijo na vsakem koraku, želijo vse početi z njim in biti vedno ob njem. A le izkazovanje nežnosti ne bo dovolj. Vsakodneven tek, lahko tudi ob kolesu ali z rolerji je minimalna zahteva vsake vižle. Drugače slovijo po svojih uničevalskih spretnostih. Lahko izbirate, dobra ura teka s psom ali uničen čevelj?

 

6. Dalmatinec

Vir slike: flickr@Calvin Smith

Dalmatince so uporabljali za vlečenje vozičkov ter tek ob kočijah in konjih. Hitremu tempu konj so morali slediti na dolge razdalje in se ne upehati. Zato ti simpatični in ljubeznivi ljubljenčki še danes premorejo neskončen rezervoar energije. Ves čas bi preživeli zunaj ob igri, teku in plavanju z vami. Vsekakor se ne bodo nikoli upehali in so odlični spremljevalci pri raznolikih vrstah športa. Če jim ne boste namenili dovolj časa in gibanja, vam bodo to zelo očitno pokazali.

 

5. Jack Russell terier

Vir slike: flickr@Phillippe Guintoli

Ti majhni, a atletski psi so pravi športniki po duši. Vzgojeni za lov, tek ob konjih in preganjanje glodavcev iz zemeljskih rovov, jih še danes odlikujejo energičnost, inteligentnost in vztrajnost. Znani so po izjemni moči skoka, saj lahko v višino skočijo za kar 5 svojih višin, trenutni rekord skoka v višino pa je skoraj 2 metra. Te male kosmate energijske bombice vam nikoli ne bodo dale miru, saj so polni energije na sprehodu in v stanovanju. Potrebujejo vsaj uro teka na dan, da sprostijo svojo energijo.

 

4. Nemški bokser

Vir slike: flickr@Peter Hellberg

Ta večni otrok po duši je energičen, nagajiv in vedno poln novih domislic, ki nas bodo nasmejale. Obožuje raznolike športe in bo rad z nami počel karkoli. Klasičen sprehod zanj ne bo dovolj, dodajmo igro, vaje poslušnosti, tek in norčije. Pripravljeni moramo biti vsaj prvo leto večino prostega časa posvetiti mladičku, saj nas bo polno zaposlil s svojo igrivostjo in energičnostjo.  Ker so delovna pasma, imajo radi zaposlitev in so uspešni tako v klasičnih disciplinah (poslušnost, sledenje in obramba), kot tudi v agilityju in kot reševalni psi.

 

3. Avstralski ovčar

Vir slike: flickr@Carterse

Avstralske ovčarje so stoletja uporabljali kot samostojne pastirje za usmerjanje in varovanje ovac. To so psi, ki znajo samostojno razmišljati. Kar sedaj, ko so to v večji meri družinski in ne več ovčarski delovni psi pomeni, da če jim ne bomo mi našli zaposlitve, si jo bodo sami. To pomeni neposlušnost in destruktivno vedenje. To je pes, ki potrebuje vsaj tri daljše sprehode dnevno, poleg tega pa še igro in mentalno zaposlitev. Obožujejo plavanje, tek, lovljenje žoge ali frizbija. Blestijo v vseh šolah poslušnosti, pasjem frizbiju, agilityju, reševanju in iskanju pogrešanih oseb, kot psi vodniki, terapevtski psi itd. Gre za eno najbolj vsestranskih in delovnih pasem.

 

2. Labradorec

Vir slike: flickr@Mahesh Telkar

Včasih so bili to vsestranski pomočniki lovcev in ribičev. Prinašali so ustreljene ptice, vlekli mreže polne rib in celo manjše čolne v ledeni vodi. To pojasni njihovo moč, vztrajnost in obsedenost z vodo. Plavanje je zagotovo njihov najljubši šport in težko se bodo uprli skoku v vodo v kakršnem koli vremenu. Poleg tega obožujejo tudi tek in prinašanje, to jih lahko zaposli za ure. Če jim bomo namenili dovolj gibanja, pozornosti in mentalne zaposlitve, bomo imeli v stanovanju umirjenega psa.

 

1. Border Collie

Vir slike: flickr@Harold Meerveld

Škotski mejni ovčar oziroma border collie slovi kot ena najbolj inteligentnih, delovnih in energičnih pasem. Dnevno potrebujejo veliko gibanja in aktivnosti, ter poleg še psihično zaposlitev. To so psi, ki zahtevajo ves lastnikov prosti čas in več ur aktivnega ukvarjanja dnevno. V nasprotnem primeru lahko postanejo hudo uničevalni, saj bodo svojo energijo stresli nad predmeti v hiši in to ne le nad čevlji. Zaradi delovne, aktivne in poslušne narave so ti psi izjemno uspešni v skorajda vseh kinoloških disciplinah in aktivnostih - poslušnost, lovljenje frizbija, agility… Vsekakor jih je potrebno primerno zaposliti, le tekanje po dvorišču za njih ne bo dovolj.