0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / 10 vrst človeške hrane, ki jo lahko jedo tudi psi

10 vrst človeške hrane, ki jo lahko jedo tudi psi

19.03.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa

Kar je dobro za ljudi, ni nujno dobro tudi za pse. To imejmo v mislih, kadar psu privoščimo prigrizek iz našega hladilnika ali ostanke kosila s krožnika. Pri naslednjih hranah ste lahko brez strahu, so popolnoma neškodljive in nekatere tudi zelo zdrave za psa. Tako lahko mirne vesti uživate v prigrizkih skupaj s svojim psom.

 

1. Kuhan piščanec

Zdrav vir beljakovin, ki bo popestril pasje kosilo. Koščke kuhanega nesoljenega piščanca brez soli ponudimo ob običajnem obroku, da bo obrok še bolj dišal in bo za psa še okusnejši.

 

2. Arašidovo maslo

Mnogo psov obožuje arašidovo maslo. In s tem ni prav nič narobe. Arašidovo maslo je odličen vir beljakovin, vitamina B, vitamina E, niacina in koristnih maščob. Najboljše je surovo, nesoljeno arašidovo maslo. Seveda ne smemo pretiravati s količino, saj je precej kalorično. Žlica arašidovega masla je popolno polnilo za igrače in bo psa zaposlila za celo uro. Arašidovo maslo lahko zmešamo skupaj s polovico pretlačene banane in malo vode, oblikujemo v majhne kupčke na peki papirju in zamrznemo v zamrzovalniku, da dobimo slastne domače prigrizke.

 

3. Losos

Losos je zdrav vir omega 3 maščobnih kislin, ki skrbijo za zdrav in sijoč kožuh vašega ljubljenčka in krepijo imunski sistem. K običajnemu obroku lahko dodamo koščke kuhanega lososa, lososovo olje ali le kožo lososa, ki je ostala od našega kosila.

Kvalitetno hrano za pse z lososom pa najdete tukaj: Go Sensitivity+Shine

 

4. Korenček

Korenje je lahek prigrizek, poln topnih vlaknin, vitamina A in beta karotena. Poleg tega si bo pes z grizljanjem korenčka odstranil tudi zobne obloge. Vsekakor eden najbolj zdravih prigrizkov, ki jih lahko namenimo našemu psu.

 

5. Bučke

Med rezanjem bučk se lahko mirno vdate prosečim pasjim očem in kakšen košček namenite tudi vašemu psu. Bučke so popolnoma neškodljive, še več, visoka vsebnost kalija, folne kisline in različnih vitaminov jih naredi zelo zdrave tudi za pse.

 

6. Sir

Sir je odličen prigrizek za vse pse, razen za tiste z laktozno intoleranco (prisotna le pri majhnem odstotku psov). Zdrava izbira so manj mastni siri, pa tudi pri teh omejimo količino. Večina psov sir obožuje.

 

7. Jabolka in hruške

Večina sadja je za pse zdrava prav tako, kot je za ljudi (z izjemno grozdja in rozin). Psu lahko z mirno vestjo namenimo koščke jabolka ali hruške. Dodaten plus je, da si bo pes z žvečenjem očistil zobe. Semena jabolk in hrušk so za pse škodljiva, zato namesto, da psu namenimo cel sadež, tega raje razrežimo na manjše koščke in zavrzimo osrednji del.

 

8. Neslana pokovka ali preste

Ko si pri gledanju filma privoščite veliko posodo pokovke, je proseč pasji pogled skorajda neizogljiv. In sedaj se vam ni več potrebno upirati notranji želji, da svoj prigrizek podelite s psom. Pokovka je za psa popolnoma neškodljiva. A če jo nameravamo deliti s psom, je raje ne solimo. Podobne velja tudi za preste ali grisine, če uživamo nesoljene, spadajo na seznam odobrenih človeško-pasjih prigrizkov.

 

9. Jogurt

Kalcij in beljakovine v jogurtu so zdrave tudi za pse. Izogibajmo se jogurtom z dodanim sladkorjem ali umetnimi sladili, navaden jogurt je najboljša izbira. Jogurt deluje tudi kot probiotik in je dober za prebavni trakt psa. Pasjo igračo z odprtino za priboljške lahko napolnimo z navadnim jogurtom ter jo vstavimo v zamrzovalnik za nekaj ur, preden jo ponudimo psu. Tako ga bo zaposlila za več ur.

 

10. Testenine in rjav riž

Se še spomnite slavnega prizora iz risanega filma Dama in potepuh, kjer psa s krožnika jesta špagete z mesno omako? Tudi vašemu psu lahko mirno privoščite malo kuhanih testenin brez dodatkov, ki jih vmešate v obrok za popestritev. Tudi rjav riž je zdrav vir ogljikovih hidratov, ki bo popestril pasje kosilo.

 

 

Nekaj osnovnih človeških živil, ki so škodljiva ali celo strupena za pse: avokado, grozdje, rozine, alkohol, čebula, čokolada, kava, oreščki makadamije… Vedno, preden želimo psu ponuditi nekaj novega, se najprej prepričajmo, da zanj to ni škodljivo, saj lahko hitro naredimo več škode kot koristi. Prvič psu ponudimo le majhen košček in opazujmo njegovo reakcijo, da se prepričamo, da določeno hrano dobro prenaša. Če smo previdni, so priboljški iz našega hladilnika odlična popestritev vsakdanjega pasjega jedilnika. A vedno naj bodo le dodatek (ne več kot 5% dnevnega obroka) h kakovostni uravnoteženi pasji hrani, ki bo poskrbela, da pes dobi pravilna razmerja vseh potrebnih hranilnih snovi, da bo ostal srečen in zdrav.

Za kakovostno in uravnoteženo prehrano vam svetujemo, da svojega psa hranite s prvovrstno kanadsko hrano NOW FRESH.

 

Preberite še: