0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / 5 načinov, kako okrepiti imunski sistem vašega ljubljenca

5 načinov, kako okrepiti imunski sistem vašega ljubljenca

11.11.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa

1. POSKRBIMO ZA KAKOVOSTNO PREHRANO

Na imunski sistem ima velik vpliv prehrana. Celice imunskega sistema tako kot vse celice v telesu, za svoje delovanje namreč potrebujejo snovi, ki jih zaužijemo. Prehrana mora biti popolna in uravnotežena. Nekatere sestavine vsebujejo snovi, ki pospešujejo delovanje imunskega sistema, vendar pa moramo vedno preveriti, ali jih lahko dodajamo posamezni vrsti živali in kolikšno količino lahko dodamo.

Za imunske celice so pomembne beljakovine oziroma aminokisline, iz katerih so le te sestavljene. Aminokislina arginin je povezana z boljšim delovanjem limfocitov T, ki imajo v imunskem odzivu pomembno vlogo, med drugim proizvajajo protitelesa. Veliko količino arginina najdemo v lanenih semenih, piščancu, lososu in jajcih, zato izberemo tisto hrano, ki vsebuje veliko teh sestavin.

Na imunski sistem ugodno vplivajo tudi nenasičene maščobne kisline. Omega 3 maščobni kislini eikozapentaenojska in dokozaheksaenojska kislina glede na nedavne raziskave spodbudita delovanje limfocitov B. Prav tako imunski sistem spodbujajo omega 6 maščobne kisline. Omega 3 maščobne kisline se nahajajo v ribjem olju in lanenih semenih, vendar pa mačke slabše presnavljajo omega 3 maščobne kisline iz lanenih semen. Omega 6 maščobne kisline najdemo v sončničnem, sezamovem, bučnem in koruznem olju.

Odlični hrani za pse z veliko omega 3 maščobnih kislin sta GO! Sensitivity+Shine in Canagan Scottish Salmon, za mačke pa Canagan Scottish Salmon za mačke.

Nekateri vitamini in minerali, kot so vitamin A, C, E, selen in cink ter beljakovina glutation delujejo kot antioksidanti. To pomeni, da organizem ščitijo pred prostimi radikali, ki pridejo v telo s hrano ali pa nastanejo med procesi presnove. Prosti radikali so za telo zelo škodljivi, saj lahko poškodujejo celice. Ko je žival v stresu in bolna, imunski sistem slabše deluje in število prostih radikalov močno naraste, zato je takrat zelo pomembno, da dobi žival dovolj veliko količino teh vitaminov in mineralov. Poleg tega cink pomaga pri nastanku belih krvnih telesc, ki sodelujejo v imunskem odzivu. Vitamin A najdemo predvsem v ribjem olju, jetrih in jajčnem rumenjaku, vitamin C pa v sadju in zelenjavi. Vitamin E se nahaja v pšeničnih kalčkih, zelju, solati, koruzi, soji, oreščkih, selen pa v morski hrani, jetrih, mesu in jajcih. Cinka je veliko v ostrigah, morskih sadežih, mesu in mlečnih izdelkih, jajcih, sezamu in sončničnih semenih. Glutation najdemo v svežem sadju, zelenjavi, ribah in mesu.

Tudi polisaharid beta glukan ima protimikrobno delovanje in aktivira imunske celice. Najdemo ga v žitnih zrnih.

 

2. POMEMBNO JE GIBANJE

Aktivnost naše živali je pomembna za delovanje imunskega sistema, saj spodbudi tvorbo makrofagov, ki so imunske celice in skrbijo za varnost pred mikrobi. Poleg tega gibanje pomaga pri premagovanju stresa in sprostitvi, kar prav tako pospešuje delovanje imunskega sistema. Našega ljubljenca bo ohranjalo v primerni telesni kondiciji, poleg tega pa bo na svežem zraku žival sproščena in zadovoljna. Aktivnost bo spodbudila spanec, ki je prav tako pomemben za učinkovit imunski sistem.

 

3. PAZIMO, DA JE ŽIVAL POD ČIM MANJŠIM STRESOM

Pod stresom organizem izloča kortikosteroide, ki zavirajo delovanje imunskega sistema. Pomembno je torej, da naši živali zagotovimo okolje in dejavnosti, ki bodo čim manj stresne zanjo. Zavedati se moramo, da žival drugače doživlja stres kot mi. Po navadi vsaka sprememba živali predstavlja stres. Poskrbimo torej, da ima naš ljubljenec stalen urnik dnevnih aktivnosti: hranjenje, počitek, sprehod oziroma igra. Prav tako zmanjšamo negativne stike z drugimi živalmi. Pomembno je tudi, da domači živali posvetimo dovolj časa in se z njo igramo. S tem bomo pregnali stres, spodbudili prekrvavitev in zmanjšali krvni tlak.

 

4. SKRBIMO ZA ČISTOČO

Pazimo na čistočo, zato da zmanjšamo izpostavitev bakterijam in drugim mikroorganizmom in zajedavcem, ki obremenijo imunski sistem. Skodelice za hrano in igrače redno čistimo. Pazimo, da se naš ljubljenec ne druži s potepuškimi živalmi, saj so možni prenašalci bakterij in bolezni.

Hkrati se moramo zavedati, da okolje živali ne sme biti sterilno čisto, saj v takem primeru telo ni pripravljeno na obrambo pred mikroorganizmi. Šele ob stiku s tujimi celicami oziroma njihovimi molekulami se namreč razvijejo imunski odziv in spominske celice, ki ob naslednjem stiku s temi mikroorganizmi, omogočajo hitrejši in burnejši odziv, kar pomeni učinkovitejšo obrambo pred vsiljivci, ki so možni povzročitelji bolezni. Tako so živali primerno opremljene na boj proti potencialno škodljivimi bakterijami.

                                   

5. IZOGIBAJMO SE ŠKODLJIVIM DEJAVNIKOM

Znano je, da tobak zavira imunski sistem, zato je pomembno, da se žival ne zadržuje blizu cigaretnega dima. Prav tako na imunski sistem negativno vplivajo pesticidi, še posebej, če gre za mlade živali, zato je dobro omejiti njihovo uporabo na našem vrtu.

Pazimo tudi pri uporabi antibiotikov. Antibiotiki so namenjeni obrambi pred bakterijami, kadar imunski sistem živali sam ni dovolj učinkovit. Prekomerna in nepotrebna uporaba antibiotikov zavira imunski sistem, saj uniči bakterije, še preden se lahko razvije imunski odziv. Poleg tega se kot posledica napačne uporabe antibiotikov razvijejo odporne bakterije. Zato je treba antibiotike uporabljati samo, kadar je to zares potrebno.

 

Preberite si tudi: