0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / 5 pasem psov, ki imajo največ težav z zdravjem

5 pasem psov, ki imajo največ težav z zdravjem

18.03.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa

Pri odločitvi za nakup psa določene pasme moramo upoštevati tudi njihove zdravstvene predispozicije. Psi določene pasme so bolj dovzetni za nekatere bolezni kot drugi. Vendar pa to ne pomeni, da bo tak pes vedno razvil bolezen. Lahko je popolnoma zdrav celo življenje ali pa ima mnogo predisponiranih bolezni in še druge zdravstvene težave. Večja verjetnost, da se bo pri psu razvila določena bolezen, je v primeru, da se je že pojavljala pri njegovih starših in drugih sorodnikih. Pri nakupu čistokrvnega psa zato preglejmo njegov rodovnik in se pozanimajmo, kakšne težave so imeli njegovi predniki. Seveda pa vedno ostane tudi možnost razvoja bolezni, brez da bi bila prisotna že pri prednikih. Sto odstotne garancije za zdravje pač ni.

 

Za vsako pasmo se najdejo bolezni, ki se pojavljajo pogosteje in je pasma bolj nagnjena k njim. V nadaljevanju bomo izpostavili tiste, ki imajo zaradi svojih anatomskih in fizioloških značilnosti največ težav z zdravjem. Selekcija glede na zunanje lastnosti in neupoštevanje zdravstvenega stanja je namreč pri nekaterih pasmah privedlo do tega, da imajo le te pogosto probleme z zdravjem. V nadaljevanju preberite, katere pasme so med tistimi, ki so dovzetne za največ zdravstvenih težav.

 

1. ANGLEŠKI BULDOG

 

Angleški buldog je pasma, ki je vedno bolj priljubljena, tako zaradi prikupnega izgleda, kot zaradi prijetne osebnosti. Vendar pa so psi te pasme nagnjeni k razvoju številnih zdravstvenih težav. Pojavljajo se bolezni srca, alergije in vročinski udar, psi pa so tudi zelo dovzetni za garje. Prav tako so dovzetnejši za razvoj rakavih obolenj. Na ta je treba pomisliti, kadar opazimo nenormalne izbokline, rane, ki se ne celijo, krvavitev iz telesnih odprtin, težko dihanje ali oteženo blatenje.

 

Okoli gobca imajo angleški buldogi značilne kožne gube, ki so idealno okolje za razmnoževanje bakterij in drugih mikroorganizmov, zato so pogoste kožne okužbe. Poleg tega se lahko okužijo in vnamejo tudi dlačni folikli. Za pasmo so značilne tudi težave s sklepi, pojavljajo se kolčna in komolčna displazija, pri čemer kosti v sklepu med seboj ne prilegajo pravilno ter izpah pogačice v kolenskem sklepu. Zaradi tega se lahko pojavi šepanje, še posebej, če so psi predebeli. Težave pogosto vodijo k vnetju sklepov. Mnogi angleški buldogi imajo težave z repom.

 

Kot pri drugih pasmah s kratkimi glavami, zoženimi nosnicami in podaljšanim mehkim nebom, so tudi angleški buldogi dovzetni za težave z dihanjem. Njihove dihalne poti so pogosto tako zožene, da se psi pri dihanju zelo naprezajo. Takrat je potrebna operacija za skrajšanje mehkega neba in povečanje nosnic, da lahko normalno dihajo. Pojavljajo se tudi težave z očmi, kot je na primer stanje, ki ga opisuje izraz »cherry eye«. Tako imenujemo izpad žleze tretje veke. Druge težave z očmi so suhe oči, kot posledica premajhne produkcije solz in vraščene veke. Nekateri psi te pasme imajo preklano ustnico, pogosto pa je tudi sunkovito tresenje glave, ki je posledica stresa ali znižanega sladkorja v krvi. Angleški buldogi so dovzetni tudi za srčno-žilne bolezni, kot so okvare srčnih zaklopk in nenormalne povezave med arterijami in venami.

 

Več o pasmi angleški buldog lahko preberete tukaj – Pasme psov: angleški buldog.

 

 

2. NEMŠKI OVČAR

 

Nemški ovčarji so v samem vrhu najbolj priljubljenih pasem, vendar pa težko rečemo, da jih odlikujejo tudi dobre zdravstvene predispozicije. Težave s kožo, vnetje roženice, ki povzroči, da psi slabše vidijo, epilepsija, napake v strjevanju krvi, težave s prebavo so samo nekatere od bolezenskih stanj, ki so pogostejše pri tej pasmi.

 

Poleg naštetega se pojavljajo tudi deformacije kolčne jamice v sklepu, kar vodi v vnetje sklepa in šepanje ter degenerativna mielopatija, ki povzroči napredujočo ohromelost. To je bolezen hrbtenjače, še posebej tistega dela, ki je zadolžen za pravilno odzivanje zadnjih nog. Bolni psi tako ne morejo premikati zadnjih nog in jih ne nadzorujejo. Bolezen napreduje do te stopnje, da se celo ne morejo premikati. Pojavlja se tudi displazija komolca, kar vodi v boleče šepanje.

 

Pri nemških ovčarjih pogosteje prihaja do  nepravilnega delovanja trebušne slinavke, ki ne izloča potrebnih encimov za prebavo hrane. Tako živali ne morejo prebavljati hrane in ne dobijo dovolj hranilnih snovi. Pojavi se izguba apetita, teže in spremembe v izgledu iztrebkov. Nemški ovčarji so dovzetnejši tudi za kontaktne alergije, ki se pojavijo ob dotiku nekaterih snovi, ki so na primer v šamponih in praških, ter alergije na hrano. Alergični psi se praskajo, ližejo in drgnejo ob pohištvo.

 

Več o pasmi nemški ovčar lahko preberete tukaj – Pasme psov: nemški ovčar.


 

3. ROTVAJLER

 

Tudi pri tej pasmi so pogoste displazija kolkov in komolcev, zasuk želodca, bolezni sklepov, bolezni srca, očesne težave in hipotiroidizem ali zmanjšano delovanje ščitnice. Pri tem ščitnica izloča manj hormona, kar se kaže kot neplodnost, debelost, pomanjkanje energije in psihične težave.

 

Pogosto se pri rotvajlerjih razvije tudi rak limfatičnega sistema ter rak kosti in kostno vnetje, ki vodita v šepanje. Vnetje kosti se pojavlja predvsem pri mladih živalih, starih 4 mesece. Mladički te pasme so dovzetnejši tudi za okužbo s parvovirusom. Pojavlja se zoženje aorte, kar se kaže kot izguba zavesti, rotvajlerji pa so pogosto tudi alergični. Alergije so lahko kontaktne, alergije na hrano ali inhalacijske. Slednje nastanejo kot posledica vdihavanja alergenov, ki so lahko v cvetnem prahu, prahu in drugih snoveh. Pojavljajo se tudi ušesne okužbe.

 

Več o pasmi rotvajler lahko preberete tukaj – Pasme psov: rotvajler.

 

 

4. BERNSKI PLANŠARSKI PES

 

Bolezni, ki se pogosteje pojavljajo, so podobne kot tiste, ki so značilne za druge velike pasme. Poleg tega imajo bernski planšarski psi tudi debelo poddlako, zato je potrebno redna nega, saj v nasprotnem primeru rado pride do kožnih vnetij in drugih težav. Tudi ušesa je treba redno čistiti, ker so zelo pogoste bakterijske okužbe. Pogosto se pojavlja rak, težave mišic in kosti. Rade se razvijejo tudi motnje možganov, vnetje trebušne slinavke in krvavitve iz nosu. Bernski planšarji imajo velikokrat težave z očmi, na primer napredujoč propad mrežnice, kar lahko povzroči slepoto, najprej nočno, v kasnejši fazi pa tudi dnevno.

 

Poleg tega se lahko razvijejo nenavadne žilne povezave, zaradi česar kri zaobide jetra, kar pomeni, da ni očiščena. To vodi v živčne motnje, pomanjkanje apetita, nizek krvni sladkor, želodčno-črevesne težave, probleme z urinarnim sistemom in ovirano rast. Pojavljajo se tudi motnje v strjevanju krvi, kar se kaže kot krvavitve iz nosu, krvaveče dlesni in občasno kri v iztrebkih. Pogosto je vnetje kosti, na kar moramo pomisliti, če pes šepa.

 

Več o pasmi bernski planšarski pes lahko preberete tukaj – Pasme psov: bernski planšarski pes.

 

 

5. NEMŠKA DOGA

 

Velike pasme z globokim prsnim košem, kot je nemška doga, so predisponirane k sindromu razširitve in zasuka želodca. Želodec se poveča zaradi prevelikega nabiranja plina, ki se ne more izločiti. Zato se želodec obrne, lahko do te mere, da požiralnik ni več prehoden. Žile v trebušni votlini se pri tem stisnejo in pretrgajo, kar lahko vodi v odmrtje želodca. Manjši pretok krvi povzroči nepravilen srčni utrip, poleg tega lahko toksini vstopajo v pretrgane žile. Zniža se krvni tlak in nastopi šok. Povečan želodec pritiska na pljuča, zaradi česar je dihanje hitrejše in bolj plitko. Zasuk želodca je resno stanje, ki ogroža življenje psa, zato je treba ukrepati takoj. Pogosteje se pojavi, če dobijo psi en obrok na dan, jedo hitro, veliko pijejo po jedi in so po jedi zelo aktivni. Na stanje pomislimo, če ima pes napihnjen trebuh, se slini in poskuša bruhati, lahko je nemiren, depresiven, slaboten in ima hiter srčni utrip.

 

Poleg zasuka želodca so nemške doge nagnjene k boleznim srca, ki so prisotne že od rojstva. Pojavljata se tudi displazija komolca in kolka. Poleg tega je pogost rak, na primer rak kosti in druge težave s kostmi ter hipotiroidizem. Nemške doge imajo velikokrat težave tudi s srčno mišico, zaklopkami, aorto, pojavljajo pa se tudi nepravilno strjevanje krvi in bolezni oči. To je ena od pasem z najkrajšo povprečno življenjsko dobo.

 

Več o pasmi nemška doga lahko preberete tukaj – Pasme psov: nemška doga.

 

 

Preberite še: