0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / 6 pomembnih razlogov, zakaj posvojiti žival iz zavetišča

6 pomembnih razlogov, zakaj posvojiti žival iz zavetišča

04.11.2014
Iščite po ključni besedi: pes, mačka

1. S posvojitvijo nekomu rešiš življenje

Kot je iz leta v leto na Zemlji drastično več ljudi, je več in več tudi domačih živali. In s tem več in več neželenih ljubljenčkov. Idealne rešitve so odgovorno skrbništvo, sterilizacije oziroma kastracije ter posvajanja. Slovenska zavetišča so vedno prepolna čudovitih ljubljenčkov, ki v življenju žal niso imeli sreče in so pristali pri neodgovornih ljudeh. A vsak od teh si zasluži še eno priložnost, priložnost za srečno življenje, ki bi ga morala imeti prav vsaka žival. In mi smo tisti, ki lahko pomagamo in z odgovorno izbiro rešimo življenje. Občine zavetiščem financirajo oskrbo brezdomne živali 30 dni in po tem času imajo zavetišča pravico žival evtanazirati, če je nihče prej ne posvoji. Politika zavetišč glede evtanazije se precej razlikuje med njimi, a dejstvo je, da je večina zavetišč polnih, novi brezdomčki pa še kar prihajajo. Rešitev je v posvajanju in odgovornem skrbništvu, ko se enkrat odločimo za lastništvo katerekoli živali.

 

2. Zagotovo dobiš zdravega ljubljenčka

Vsakega ljubljenčka, ki pride v zavetišče, najprej čaka temeljit veterinarski pregled. Če je brezdomček zdrav, ga veterinar cepi, mikročipira in vpiše v centralni register. Žival je nato v karanteni še nadaljnjih 10 dni in šele potem, če ugotovijo, da nima kakšnih zdravstvenih ali vedenjskih posebnosti, je na voljo za posvojitev. Poleg tega zavetišča živali tudi kastrirajo oziroma sterilizirajo. To pomeni, da s posvojitvijo zagotovo dobimo zdravo žival, poleg tega pa nam ni potrebno skrbeti za takojšnja cepljenja, čipiranje, izdelavo potnega lista, kastracijo/sterilizacijo…

 

3. Posvojitev je cenejša od nakupa

Ob posvojitvi iz zavetišča je potrebno poravnati posvojnino, ki znaša okoli 50 evrov. Zavedati se moramo, da je lastništvo živali seveda tudi finančna obveza. A to je vsekakor občutno manj, kot bi plačali za nakup mladička, poleg tega pa bi morali prišteti še ostale stroške veterinarskih pregledov, cepljenj, mikročipiranja in sterilizacije oziroma kastracije. Posvojitev je tako mnogo cenejša in odgovornejša izbira.

 

4. S posvojitvijo ne podpiraš preprodajalcev živali

Veliko mladičev, ki ne izvirajo od uglednih vzrediteljev, pride od preprodajalcev živali. Ti pse redijo na ti. pasjih farmah (ang. »puppy mills«), kjer so psice zaprte v majhne kletke, živijo v nemogočih pogojih in imajo po več legel letno, vse le za zaslužek ljudi. To je neprimeren življenjski prostor tudi za občutljive mladiče v prvih tednih, zato se pri takšnih mladičih pogosto kasneje pokažejo hude zdravstvene težave. Ker za nobenega psa brez rodovnika ne moremo zagotovo vedeti, od kod prihaja, vedno obstaja možnost, da z nakupom nerodovniškega mladička podpiramo takšno nehumano ravnanje. Pasje farme bodo obstajale, dokler bo obstajalo povpraševanje po njihovih mladičih, s posvajanjem pa se temu izognemo. Podobne farme obstajajo tudi za druge vrste domačih živali in zgodbe so vedno podobno tragične.

 

5. Pred posvojitvijo lahko ljubljenčka dodobra spoznaš in vidiš, če je zares pravi zate

Zavetišča po navadi postavijo zahteve in pogoje za bodoče lastnike, saj se tako prepričajo, da gre žival zares v dobre roke. Strokovnjaki v zavetiščih lahko dobro precenijo karakter živali in kakšen lastnik bi bil zanj primeren. Vi pa lahko potencialnega ljubljenčka večkrat obiščete že prej in vidite, kako se z njim ujamete in ali je to zares tisti pravi  ljubljenček za vas. Tako boste lahko vašo izbiro izdatno premislili, vedeli kaj ta prinaša in se za lastništvo odločili odgovorno.

 

6. Ni je bolj hvaležne živali, kot je posvojen ljubljenček

Kot posvojitelj se boste počutili kot boljši človek, saj boste vedeli, da ste storili nekaj dobrega, nekomu rešili življenje in da ste del rešitve, ne problema. In kar je še več, to vam bo z vdanostjo, ljubeznijo in hvaležnostjo vsakodnevno kazal tudi vaš posvojenček. Vsak, ki je že kdaj posvojil žival ve, da ni bolj hvaležnega bitja, kot je posvojen ljubljenček.

 

Preberite si tudi: