0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / 6 zelo očitnih znakov, da je vašemu psu dolgčas

6 zelo očitnih znakov, da je vašemu psu dolgčas

27.03.2015
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Odlična hrana Symply z jagnjetino in rižem - naročite tukaj in prihranite 10 eur (+brezplačna dostava za veliko vrečo): Symply Lamb&Rice

 

Odkar psi živijo z nami, je kvaliteta njihovega življenja v največji meri odvisna od nas. Zaposlen pes je srečen pes – in obratno, zdolgočasen pes s presežkom neporabljene energije je nesrečen. To pogosto vodi do neželenega vedenja in neubogljivosti. Zdolgočasenost je eden najpogostejših vzrokov vedenjskih težav pri psih. Kako torej prepoznati, ali je tudi našemu psu dolgčas?

 

1. Odnašanje in uničevanje predmetov

 

Najbolj očitno prepoznaven znak pasjega dolgčasa – če stanovanje ob naši vrnitvi domov ni v enakem stanju, kot smo ga zapustili. Razbita vaza, prevrnjene knjige na polici, raztrgana blazina, pogrizen fotelj, snete zavese, praske na vratih – znaki, da je bilo v naši odsotnosti psu dolgčas in ni vedel, kam naj usmeri svojo energijo, zato je izbral najbolj priročne predmete (po njegovem mnenju seveda). Tudi odnašanje in uničevanje naših stvari, kot so copati ali pulover z našim vonjem, je le način iskanja naše pozornosti in bližine. Kadar psa pustimo samega vedno poskrbimo, da ima na voljo predmete, s katerimi se lahko sam zaposli, so zanj varni in namenjeni pasjim zobkom. Igrače in kosti za žvečenje so primernejša alternativa čevljem in blazinam, če poleg tega po hiši skrijemo še nekaj priboljškov ali te vstavimo v za to namenjene igračke, pa bo pes zaposlen še dlje.

 

2. Prekomerno lajanje

 

Nekateri psi višek energije sproščajo s prekomernim laježem. To je lahko izjemno moteče za vse prisotne v bližini in kaj hitro bomo imeli težave s sosedi. Ne gre za neposlušnost, naš kuža nam le sporoča, da je nesrečen in mu moramo posvetiti več aktivno preživetega časa, kadar smo doma. Če ga bomo pred našim odhodom dovolj utrudili in nato mirno brez poslavljanja odšli, bo kuža čutil manj potrebe po tuljenju in lajanju. Z igračami, v katere vstavimo priboljške, pa lahko psa zaposlimo tudi za čas, ko nas ni doma.

 

3. Obsesivno kopanje

 

Kopánje po tleh je čisto normalno in sprejemljivo pasje vedenje. Dokler seveda ne postane obsesivno in prekomerno. Če imamo celo dvorišče polno globokih lukenj, je naš pes najbrž hudo zdolgočasen. Priskrbimo mu tudi druge vrste zaposlitve za čas, ki ga sam preživi na dvorišču. Žvečenje igračk in iskanje raztresenih in skritih priboljškov je prav tako zabavno, kot je kopanje. Veliko dvorišče ni nadomestek sprehoda – vseeno moramo psu vsakodnevno privoščiti dolg sprehod zunaj, saj ga bodo izzivi in zanimivosti zunanjega sveta utrudili tako psihično kot fizično.

 

4. Uhajanje in zaganjanje

 

Nesrečni in zdolgočaseni psi si poskušajo sami najti zaposlitev. Zato so takšni psi veliko bolj nagnjeni k uhajanju. Če jim je v življenju s svojim lastnikom dolgčas, si bodo raje sami poiskali zabavo drugje. Psu, ki je večino dni le zaprt v stanovanju ali na dvorišču, se zdi vsak mimoidoči, kaj šele bližnji kolesar ali pes tako vznemirljiv, da se ne more zadržati, da se ne bi zapodil za njim. Kar je zelo nevarno za vse vpletene, sploh za psa, če je v bližini prometna cesta. Še en razlog več, da so vsakodnevni sprehodi ključnega pomena. Vsakodnevni dražljaji, stiki in izzivi, s katerimi se naš pes srečuje med sprehodi ga naučijo primernih in želenih reakcij.

 

5. Rotenje za pozornost

 

Vsak pes kdaj pa kdaj prosi za lastnikovo pozornost, če mu je primanjkuje, je zdolgočasen ali si je le zaželi. A ko opazite, da vas pes obsesivno roti za vašo pozornost, nekaj ni v redu – lahko smo ga tega nehote sami navadili z dajanjem neomejene pozornosti in stalne prisotnosti. Ali pa našemu psu hudo primanjkuje socialnih stikov, sploh z nami in nas zato prosi, naj se ukvarjamo z njim. Če nam pes nenehno sledi, skorajda pritisnjen ob nas, nas drega s tačko ter odnaša naše stvari, samo da bi ga opazili, ima najbrž preveč energije in je zdolgočasen. Ignorirajmo ga, če ne želimo spodbujati takšnega vedenja, ko preneha pa si le hitro vzemimo nekaj časa in ga odpeljimo v bližnji park ter ga zaposlimo s prinašanjem žogice in našo naklonjenostjo.

 

6. Neodzivnost

 

Nekateri psi pa pri hudi zdolgočasenosti reagirajo ravno obratno. Večino dneva preležijo in ignorirajo vse okoli sebe, kot bi se preprosto vdali in obupali nad iskanjem pozornosti in zaposlitve. Če se naš pes ne odzove, ko ga pokličemo po imenu in ga k igri z nami ne premamijo niti najljubše igračke, je tudi to lahko znak hudega dolgčasa. A tu moramo biti pozorni, saj se pes vede podobno tudi, kadar se fizično ne počuti dobro ali je bolan, zato vedno premislimo tudi o tej možnosti in po potrebi obiščimo veterinarja, sploh če se tako vedenje nadaljuje več dni.

 

 

Če pri svojem psu pogosto opažate enega ali več znakov, opisanih zgoraj, je najverjetneje, da je vaš pes zdolgočasen. S svojim neželenim vedenjem vas ne želi jeziti in tega definitivno ne počne namenoma. Je samo frustriran in nesrečen, ker ima preveč energije in nobene zaposlitve, zato si jo poskuša najti sam. Manjka mu pozornosti ter fizične in mentalne zaposlitve. Te tri preproste stvari so ključne za zdravje in dobro počutje vsakega psa.

Ne skrbite, če ste prepoznali, da je vašemu psu dolgčas in je to vzrok za neželeno vedenje, ste že korak bližje rešitvi. Vsakodneven sprehod, obiski pasjega parka, igranje, pasji športi, obisk tečaja poslušnosti, druženje z drugimi psi… Možnosti za popestritev pasjega življenja je nešteto. Utrujen pes je srečen pes in takrat ne bo časa za dolgčas. Vse kar morate storiti je, da si vsakodnevno vzamete nekaj časa, ki ga boste posvetili le svojemu psu in ta čas skupaj preživeli aktivno. Prav hitro boste začeli opažati pozitivne spremembe v vedenju vašega psa. Pa saj je razumljivo, tudi mi nismo najbolj prijetna družba, kadar smo zdolgočaseni.

Preden odhitite ven na aktiven sprehod z vašim kosmatincem, pa si preberite še nekaj zelo koristnih in enostavnih nasvetov za preganjanje dolgčasa -  Kako obogatiti življenje vašega psa?