0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / 7 najpogostejših bolezni starejših psov in kako se jim lahko izognemo

7 najpogostejših bolezni starejših psov in kako se jim lahko izognemo

29.11.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa

Tako kot pri ljudeh se tudi pri starejših psih pojavljajo različne težave. Organi ne delujejo več tako učinkovito kot nekoč, poleg tega se starejši psi ne branijo tako uspešno pred boleznimi kot včasih. Pojavljajo se težave s sklepi in kostmi, živali pa kažejo manjšo voljo do gibanja, zmanjša se tudi mišična masa. Prav tako se upočasnita presnova in prebava. Tako so starejše živali bolj nagnjene k debelosti, ki je nevarna, ker vpliva na zdravstveno stanje živali in skrajša življenje, poleg tega pa je dejavnik tveganja za razvoj številnih bolezni.

Pri starejših psih je pomembno predvsem, da se dovolj gibajo, seveda glede na njihove zmožnosti in da jim nudimo uravnoteženo in popolno prehrano. Zaradi zmanjšane potrebe po energiji mora hrana za starejše pse vsebovati manj ogljikovih hidratov in maščob. Za manjšo obremenitev ledvic je pomembno, da vsebuje tudi manj beljakovin, ki pa naj bodo kakovostne. Imeti mora dovolj vitaminov, manj pa nekaterih mineralov, ki lahko obremenijo ledvice in imajo negativen vpliv na srce. Hranilne snovi morajo biti lažje prebavljive, za izboljšanje imunskega sistema pa se dodajajo antioksidanti in omega 3 maščobne kisline. Zaželena je zelenjava. Pomembno je tudi, da starejši psi popijejo veliko vode.

Za prehrano starejšega psa priporočamo: Now Fresh Senior - popolna hrana, ki vsebuje vse potrebne sestavine za starejšega psa

Nekatere bolezni lahko pozdravimo, ali vsaj upočasnimo njihov razvoj, če jih odkrijemo dovolj zgodaj. Zato je pomembno, da psa redno peljemo k veterinarju, ki psa pregleda in lahko tudi naredi rutinske teste. Veterinar nam pove, kakšne kondicije je pes, kar je pomembno, saj je sprememba telesne teže pogosto znak bolezni.

 

1. RAK

Čeprav rak ni nujno usoden, predstavlja glavni vzrok smrti med starejšimi psi. Nastane zaradi nenadzorovane delitve celic, ki oblikujejo tumorje. Nenadzorovana delitev je značilna za starejše celice, saj se pri njih lahko pojavijo spremembe v dednem materialu, poleg tega pri starejših slabše deluje imunski sistem, ki posledično ne more uspešno uničiti spremenjenih celic. Znaki raka vključujejo nenormalne otekline, ki rastejo, rane, ki se ne pozdravijo, izgubo teže in apetita, krvavitve ali izcedke iz telesnih odprtin. Psi težko požirajo, dihajo, urinirajo in iztrebljajo ter so utrujeni. Včasih se pojavlja tudi driska, zaprtje ali kri v iztrebkih. Če opazimo takšne znake, psa odpeljemo k veterinarju, saj je zdravljenje bolj učinkovito, če se rak opazi hitro. Zdravljenje se določi na podlagi tipa raka in področja, kjer se je razvil. Možna je operacija, kemoterapija ali radiacijska terapija. Večjo verjetnost za razvoj raka imajo predebele živali, zato je pomembno, da psa ne hranimo prekomerno. Obstaja tako imenovana protivnetna dieta, ki vsebuje manj ogljikovih hidratov, ki jih tudi rakave celice potrebujejo za svojo rast in veliko omega 3 maščobnih kislin, ki delujejo protivnetno. To je pomembno zato, ker vnetje spodbuja nastanek raka. Poleg tega naj bo pes čim manj izpostavljen kemikalijam in strupom.

 

2. BOLEZEN LEDVIC

Bolezen ledvic je pogosta presnovna bolezen, pri kateri ledvice ne delujejo več normalno. Zdrave ledvice imajo pomembne naloge v organizmu, saj se z njihovo pomočjo iz telesa izločajo odpadne snovi, poleg tega pa vzdržujejo ravnovesje v telesu. Pri bolezni ledvic se znotraj telesa nabirajo odpadne in škodljive snovi, ki zmotijo ravnovesje. Najhujša stopnja je odpoved ledvic. Razlogi so različni in vključujejo ledvične kamne, pretrganje sečnega mehurja ali staranje ledvic. Bolni psi veliko pijejo, pogosteje urinirajo, so brezvoljni, nimajo apetita, izgubljajo telesno težo, bruhajo, imajo rjavo obarvan jezik, blede dlesni in slab zadah. Zdravljenje je precej uspešno, če težavo hitro ugotovimo in vključuje posebno dieto in zdravila. Zato veterinarji priporočajo rutinske preglede krvi pri starejših psih. Za pse, ki imajo težave z ledvicami pa se priporočajo diete, ki pomagajo kontrolirati količino fosforja in kalcija ter drugih mineralov. Da preprečimo bolezni ledvic, naj bo pes čim manj izpostavljen strupom, nepotrebnim zdravilom in cepivom kot tudi bakterijam in drugim mikrobom, ki okužijo sečila. Poleg tega ga hranimo s kakovostno hrano, primerno za starejše pse, ki vsebuje manj mineralov, posebej kalija, fosfatov, soli in beljakovin, kot na primer Now Fresh Senior.

Več o boleznih ledvic si lahko preberete tukaj: Bolezni ledvic

 

3. ARTRITIS

Artritis ali vnetje sklepov se prav tako pogosto pojavlja pri starejših psih. Lahko se pojavita oteklina in bolečina, psi pa si problematičen sklep radi ližejo. Psi z artritisom šepajo ali težko hodijo, imajo težave z vstajanjem, hojo po stopnicah, težko najdejo udoben položaj in zaradi tega pogosto slabo spijo. Lahko so razdražljivi, opazimo pa tudi izgubo mišične mase. Obstajajo protivnetna zdravila, ki lahko takšnim živalim izboljšajo kvaliteto življenja, poleg tega zdravljenje vključuje tudi spremembe v prehrani in gibanje. Za pse, ki imajo artritis se priporočajo nenasičene maščobne kisline. Psom z artritisom pomagamo tudi z mehkim ležiščem, na katerem spijo. Da jim olajšamo prehod po stopnicah, postavimo klančino, za manj boleče premikanje po stanovanju, pa na parket položimo preprogo. Preventivno je najpomembnejše, da se psi dovolj gibajo, zato da ohranijo zdrave sklepe in mišice, poleg tega pa pazimo na njihovo težo.

Več o artritisu si lahko preberete tukaj: Artritis pri psih

 

4. BOLEZNI ZOB IN OBZOBNIH TKIV

Vnetje dlesni povzročijo bakterijske zobne obloge. Zaradi mineralov iz sline se zobne obloge strdijo in nastane zobni kamen. Z nabiranjem bakterij v zobnih oblogah se lahko vnetje razširi tudi pod linijo dlesni in na druga obzobna tkiva. Dlesni se od zob oddvojijo in zobje izpadejo. Če bakterije zaidejo v kri, lahko povzročijo škodo na različnih organih. Znaki vnetja so krvaveče dlesni, ki so rdeče in otekle. Poleg tega imajo živali slab zadah in s težavo jedo oziroma požirajo, zato lahko shujšajo. Da se izognemo tem boleznim, je priporočljivo umivanje zob, lahko pa kupimo tudi priboljške in igrače, ki pomagajo čistiti zobe.

Več o čiščenju zob: Ustna higiena pri psu

 

5. SLADKORNA BOLEZEN

Sladkorna bolezen tipa 2 se pogosto pojavlja pri starejših psih, starih od 8 do 9 let. Glukoza ne more prehajati v celice in se izkoriščati, zato je njena koncentracija v krvi povišana. Psi, ki trpijo za sladkorno boleznijo veliko pijejo, urinirajo, imajo večji apetit in hujšajo kljub temu, da več jedo. Pojavljajo se tudi zaspanost, razdražljivost, okužbe, zamegljen vid in slabše celjenje ran. Pri zdravljenju je pomembna ustrezna prehrana in zdravila. Preventivno pazimo ne telesno težo in zadostno gibanje.

Več o sladkorni bolezni: Sladkorna bolezen pri psih

 

6. OČESNE MOTNJE

S staranjem se slabša tudi vid. Lahko se pojavi siva mrena, suhe oči ali celo slepota. Pri živalih, ki imajo sivo mreno, opazimo kot nekakšen oblak čez oko. Suhe oči so pogost problem pri manjših pasmah. Nastanejo kot posledica manjše proizvodnje solz, ki vlažijo oči. Pri starih psih se pojavlja tudi slepota. Znaki so padanje, zaletavanje, povečane zenice in rdeče, razdražene oči. Če ukrepamo takoj, ko psu začne vid pešati, ga lahko uspešno navadimo, da se začne zanašati na druge čute, kot so sluh, vonj in dotik. Siva mrena se pogosto pojavlja pri predebelih psih, zato je tudi za preprečitev te bolezni, treba paziti na primerno težo psa. Ponudimo mu hrano z veliko antioksidanti, kot je vitamin E in C in se izogibamo škodljivim snovem.

 

7. BOLEZNI SRCA

Najpogosteje se med boleznimi srca pojavlja kronična bolezen zaklopk. Zaradi zadebeljenih zaklopk ali zaklopk nepravilnih oblik lahko kri zastaja v srcu. Zaradi tega se srce poveča in ne more več črpati kri po telesu. To lahko vodi v odpoved srca. Psi kašljajo, težko dihajo, imajo manj apetita, so zaspani in napihnjeni. Če bolezen ugotovimo dovolj zgodaj, lahko upočasnimo njen razvoj, drugače pa je za psa hitro usodna. Zdravljenje poteka z zdravili in ustrezno dieto, ki vsebuje manj natrija. Da se srčnim boleznim izognemo, naj pes uživa hrano bogato s kakovostnimi aminokislinami in veliko koencima Q. Poleg tega pazimo na telesno težo, saj imajo predebeli psi večjo možnost za razvoj srčnožilnih obolenj.

Priporočamo vam, da za čim bolj zdravo starostno obdobje svojega psa hranite z NOW FRESH Senior.

 

Preberite si tudi: