0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / 7 stvari ki jih morate vedeti o bolhah če se hočete učinkovito spopasti z njimi

7 stvari ki jih morate vedeti o bolhah če se hočete učinkovito spopasti z njimi

29.08.2016
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa

Bolhe so krvoseški paraziti, ki obstajajo na našem planetu že preko 50 milijonov let. Ker se hranijo s krvjo naših ljubljencev in jim (ter tudi nam) povzročajo nemalo preglavic, jih je dobro nekoliko pobližje spoznati, da se lahko z njimi bolj učinkovito spopademo.

 

1. Le 5% bolh živi na živali.

95% bolh pa se nahaja v okolju kjer ljubljenec živi. To pomeni da so bolhe lahko kjerkoli v vaši hiši, najpogosteje pa jih najdete v toplejših in bolj vlažnih predelih, kot so preproge, blazine, postelje in ostala mesta, do katerih ima ljubljenec dostop. Brez čiščenja okolice v katerem živi pes ali mačka, lahko postanejo bolhe stalen problem, ki ni omejen le na toplejše poletne mesece. Topli in vlažni pogoji so odlični za razmnoževanje bolh in centralno ogrevanje lahko ustvarja idealne pogoje zanje skozi vse leto.

 

2. Bolha lahko izleže tudi do 50 jajčec na dan!

Takoj ko bolha skoči na ljubljenca, prične sesati kri. Po 36 urah bo odrasla bolšja samica izlegla prva jajčeca. V času svojega življenja lahko izleže približno 1350 jajčec. S tolikšno količino jajčec se lahko zelo hitro razvije prava nadloga. Jajčeca potem odpadejo z ljubljenčevega kožuha in pristanejo v okolju.

 

3. Bube lahko preživijo preko 140 dni

Bolšje ličinke se izvalijo po 5 do 10 dneh, odvisno od temperature in vlage. Ličinke zlezejo iz jajčec in se nahranijo z ovojnico ter z iztrebki odraslih bolh, ki prav tako popadajo s kožuha in vsebujejo neprebavljeno kri, ki je odličen vir hranilnih snovi za razvijajoče se ličinke. Da lahko zraste do polne velikosti, se mora ličinka leviti dvakrat, za kar ji vzame od 5 do 10 dni. Najraje imajo toplejše in bolj vlažno okolje, izogibajo pa se neposredni svetlobi, da jih ta ne bi izsušila. Sčasoma se potem ličinka zabubi. Takrat nastopi obdobje ko se tkivo ličinke pretvori v odraslo obliko bolhe. Iz večine bub se po 4 dneh izležejo odrasle bolhe.

 

4. Bolhe se na ljubljencu nahajajo večinoma okrog pasu, na vratu, za ušesi in pod pazduho.

Da bi lahko ugotovili ali vaš ljubljenec trpi za infestacijo bolh, je potrebno temeljito prečesati njegov kožuh s finim glavnikom. Najprej preverite zgoraj navedena mesta, saj so ta najtoplejša in zato za bolhe najbolj privlačna. Jasni znaki da ima vaš ljubljenec bolhe so konstantno praskanje, prekomerno lizanje, opaziti pa je lahko tudi male bolšje iztrebke na kožuhu in v okolici.

 

5. Vaš ljubljenec lahko dobi od bolh trakulje.

Bolhe so lahko gostitelji nekaterih vrst trakulj, tako da lahko infestacija bolh prinese tudi te nezaželene parazite.

Pes ali mačka lahko med negovanjem pogoltne bolho, ki vsebuje ličinko trakulje, ta se lahko potem v črevesju razvije v odraslo trakuljo.

Trakulja je sestavljena iz členov, ki se jim reče proglotidi. Če jih zapazite okrog analne odprtine ali v iztrebku, je to pokazatelj, da ima ljubljenec trakuljo. So zelo majhni, veliki kakšna 2 mm in bele barve, odmrli se osušijo in postanejo bolj rumeni.

 

6. Za učinkovit spopad z bolhami je potrebno prekiniti razmnoževalni cikel bolhe.

Samo odprava bolh s psa ali mačke ne bo rešila problema. Potrebno je upštevati celoten razmnoževalni cikel bolhe; lotiti se je potrebno tako odraslih bolh na ljubljencu kakor tudi ličink in bub v okolici. Tla in ležišče je potrebno posesati, temeljito očistiti, prevleko ležišča oprati in okolico popršiti z razpršilom, kot je Beaphar Bio Tapis.

7. Na voljo je veliko različnih proizvodov, ki vam bodo pomagali odpraviti težave z bolhami.

Za odpravljanje bolh s psa ali mačke:

Vermicon ampule

Aktivna sestavina v ampulah dimetikon ustvari lepljivo plast, ki učinkuje kot »lepljiva past«: bolhe, klope in insekte imobilizira, tako da blokira njihovo premikanje. Dimetikon učinkuje proti bolham v vseh njihovih življenjskih obdobjih.

 

Vermicon razpršilo in šampon

 

Za odpravljanje bolh iz okolice:

 

Izbirajte med najboljšimi hranami za vašega psa: Hrane za pse (brezplačna dostava pri nakupu nad 28 eur)