0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Alergija na cvetni prah pri psih

31.03.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa
Spomladanski čas je eden najlepših v letu. Sonce poskrbi, da je prijetno toplo in veselo, ptički žvrgolijo in ljudje pridejo iz hiš. Trobentice, vijolice, zvončki in marjetice cvetijo in krasijo travnike. Vendar pa cvetlice, naj bodo še tako lepe, nekaterim psom škodujejo. Tako kot ljudje so lahko tudi psi namreč alergični na cvetni prah.

 

Alergija je prekomeren odziv imunskega sistema na neko snov iz okolja, ki ji rečemo alergen. V tem primeru je to cvetni prah, ki ga pes vdihne. Telo ga prepozna kot škodljivega in se pred njim skuša braniti, vendar pa s tem škoduje samemu sebi. Alergen je lahko cvetni prah dreves, na primer cedre, jesna, hrasta, različnih trav in plevela, kot sta ambrozija in zlata rozga.

 

Kakšni so znaki alergije na cvetni prah pri psih?

 

Cvetni prah pri ljudeh po navadi povzroči probleme z dihali, pri psih pa se alergija kaže predvsem kot sezonski srbež, posebej glave, pazduhe, šap in ušes. Na teh predelih pride do vnetja, zato so ta mesta rdeča in občutljiva na dotik. Šape pogosto otečejo. Ker jih močno srbi, si psi ližejo, praskajo in grizejo srbeče predele, stresajo z glavo in se drgnejo ob pohištvo. Zaradi praskanja izgubljajo dlako, pojavijo se odprte rane in kraste. Odprte rane so dovzetne za sekundarne okužbe z bakterijami in drugimi mikrobi. Alergični psi imajo včasih tudi solzne, razdražene in rdeče oči. Lahko se pojavijo tudi vnetja ušesnega kanala. Težave z dihali, kot sta izcedek iz nosu in kihanje, so pri psih redke.

 

Kako poteka zdravljenje?

 

Alergije se pri psih po navadi pojavijo pri starosti okoli dveh let, lahko pa tudi že prej. V primeru, da opazimo znake pri svojem psu, ga odpeljemo k veterinarju, da potrdi diagnozo. Veterinar lahko predpiše nekatera protivnetna zdravila, ki olajšajo srbenje. Pogosto stanje poslabšajo sekundarne okužbe z bakterijami ali glivami. V teh primerih veterinar predpiše antibiotike oziroma sredstva proti glivam.

V primeru, da ugotovimo, na kaj točno je pes alergičen, se lahko psa zdravi s tako imenovano desenzibilizacijo. To poteka tako, da mu vsak mesec vbrizgamo zelo majhne količine alergena, zato, da se telo postopoma navadi oziroma postane na alergen manj občutljiv. To lahko traja nekaj mesecev ali celo leto.

 

Kako lahko psu pomagamo sami?

 

Običajno se znaki alergij s starostjo vedno hujši, zato je pomembno, da se alergije zavedamo in skušamo psu pomagati v zanj kritičnem delu leta. Pomembno je, da poskrbimo, da je pes čim manj v stiku z alergenom, ki povzroča težave. Bolj kot je alergičen pes izpostavljen alergenu, močneje bo odreagiral njegov imunski sistem in alergijski znaki bodo hujši. Pes naj ostane v hiši, ko je zunaj veliko cvetnega prahu in kadar kosijo travo. Če je zelo živahen in rad teka in se valja po travnikih, ga imejmo v kritični sezoni na vrvici. Cvetni prah se namreč prime pasje dlake in povzroča težave še po sprehodu. Vsakič, ko pridemo s sprehoda, z vlažno krpo obrišimo šape in obraz, da odstranimo čim več cvetnega prahu. Še bolje je, če šape kar umijemo. Zaželeno je, da psa dobro skrtačimo s takšno krtačo, ki očisti tudi spodnje plasti dlake, v kateri je lahko skrit cvetni prah. Za svoj dom lahko uporabimo posebne filtre, ki čistijo zrak.

 

Celotno sezono skrbimo, da je pes čist in dlaka negovana. Posebej pri dolgodlakih psih je pomembno, da dlako tudi krajšamo. Psa enkrat na teden okopamo. Uporabljamo hipoalergenske naravne šampone, ki so prijazni do psov in so namenjeni psom z alergijami. S šamponi odstranimo alergene in umazanijo. Veterinar lahko predpiše mediciran šampon, ki vsebuje protivnetna sredstva, ki omilijo vnetje in zmanjšajo srbenje. Na kritična mesta lahko namestimo naravno mazilo, ki vsebuje alojo, vendar se pred uporabo posvetujemo z veterinarjem.

 

Skrbimo, da so čiste tudi vse odeje, blazine in drugi predmeti, s katerimi pride alergičen pes v stik. V ta namen uporabimo razpršila, ali pa jih enostavno operemo s hipoalergenim šamponom v vroči vodi. Redno umivamo tudi posode za hrano, ki naj bodo iz nerjavečega jekla ali iz stekla.

 

Psa hranimo z visoko kvalitetno in uravnoteženo dieto. Poskusimo lahko tudi s protivnetno dieto, ki vsebuje manj ogljikovih hidratov. Dieta alergičnega psa tako vsebuje manj žit. Za uravnoteženo delovanje imunskega sistema je pomembna tudi črevesna mikroflora. Psu zato nudimo vse potrebne hranilne snovi v hrani. Omega 3 maščobne kisline pomagajo zmanjšati vnetje, zato jih lahko dodajamo v hrano. S tem izboljšamo kakovost dlake in kože. Najdemo jih v olju iz kozic, lososa, tune, inčunov in drugih ribjih oljih. Tudi kokosovo olje je koristno, saj spremeni ali celo zmanjša vnetni odziv.

 

V sezoni psa ne cepimo po nepotrebnem, saj s tem pospešimo delovanje imunskega sistema. Redno uporabljamo sredstva proti bolham, saj so alergični psi bolj občutljivi na ugrize insektov. 

 

Preberite še: