0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Ali psi sanjajo?

02.02.2011
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Včasih vidimo svojega psa, kadar spi pri nas, kako prične trzati s tacami ali pa celo premikati vse štiri, skoraj tako, kot da bi tekel. Ali takrat naš kuža sanja?

Tudi če si znanstveniki še niso enotni, kaj je pravzaprav prava funkcija sanjanja – je to le podoživljanje vsakodnevnih dogodkov ali imajo kakšen simbolni pomen – naj bi bilo le to potrebno za normalno procesiranje podatkov in njihovo shranjevanje v spomin. Psi mislijo in imajo spomin. In njihov spomin prav tako potrebuje razvrščanje in shranjevanje, prav tako kot naš.

Psi in ljudje si sploh nismo tako različni, kot si nekateri mislijo. Raziskave in opazovanja se osredotočajo na različnosti med nami, medtem ko je podobnost prav neverjetna. 95 odstotkov smo identični tako genetsko kot fizično. Ker je genetika med nami tako podobna, bi pričakovali, da je tudi notranje delovanje telesa prav tako podobno – in tudi je. Naši možgani imajo podobno sestavo, nevrološka kemija je ista, prav tako pa so tudi refleksi in spomin zvezani na podoben način.

Tako kot ljudje imajo tudi psi dva tipa spanca: REM (rapid eye movement) in SWS (slow wave sleep). Ko pes zaspi, najprej vstopi v SWS stanje, ki se mu reče tudi spanec uma, v katerem so mentalni procesi upočasnjeni, mišični tonus pa se ohrani. Naslednje stanje je REM spanje, pri katerem je telo popolnoma sproščeno, um takrat sanja in oči psa se premikajo.

Pri SWS se možgansko valovanje upočasni, podobno kot pri živalih in ljudeh, ki so pod blago anestezijo. V tem stanju pes zgleda miren in spočit.

Pri REM stanju pa so možganski valovi neredni in bolj intenzivni, podobni tisti, ko je pes v budnem stanju. Psi, tako kot ljudje, razkrivajo REM stanje tako, da premikajo noge, kot da bi tekli, lahko cvilijo, hitreje dihajo ali pa zadržijo sapo za nekaj trenutkov.

Ko je doseženo REM stanje, so v najbolj sproščenem stanju in jih je težje zbuditi. Med tem stanjem se jim oči hitreje premikajo, možganski valovi pa postanejo bolj aktivni. Ko se ljudje zbudimo sredi tega stanja, se zelo dobro spomnimo sanj. Tudi psi najbrž sanjajo, ko so v REM stanju.

Odrasli psi preživijo od 10 do 12 odstotkov svojega spalnega časa v REM stanju. Mladiči preživijo še več časa v REM spanju, saj procesirajo velike količine na novo pridobljenih podatkov.

In če se kdaj sprašujete, če vaš pes sanja takrat, ko premika tace, kot da bi tekel, lahko s precejšnjo verjetnostjo na vprašanje odgovorite s pritrdilnim odgovorom. Edini del, ki še manjka, da to lahko rečemo s popolno gotovostjo je ta, da nam tega niso še sami potrdili.

Da pa bo vaš kuža kar se da najbolj sladko sanjal, imamo zanj udobna ležišča, ki ga bodo zazibala v nežno spanje.