0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Artritis pri psih

23.01.2014
Iščite po ključni besedi: pes

Hrana za pse Bosch po zelo ugodnih cenah: Bosch (klik) BREZPLAČNA dostava na vse 15 kg vreče, dostava takoj naslednji delovni dan če naročite do 12:00

 

Artritis ali vnetje sklepov, se lahko pojavi v kateremkoli sklepu. Znaki bolezni se lahko pojavijo že v prvi polovici življenja, bolj verjetno pa pri starejših psih, vendar je to odvisno od pasme in velikosti psa.


Artritis je resno obolenje, ki lahko pri psu vpliva na njegov hrbet, sklepe, kolke in vrat, zato je zelo pomembno hitro prepoznavanje znakov in zgodnje ukrepanje.

Artritis je lahko posledica:
  • uničenja obsklepnega tkiva, kateremu sledi infekcija,
  • prirojene napake, ki vpliva na kostno strukturo,
  • prevelike obremenitve sklepov in opornih udov,
  • motnje imunskega sistema, kar vodi do vnetja sklepnih tkiv,
  • displazije, saj se v tem primeru hrustanec hitreje obrablja kot obnavlja. Tako zaradi večje izpostavljenosti kosti pod hrustancem pride do vnetja.
Obstaja tudi veliko bolezni, ki vplivajo na sklepe pri psih kot so: bolezni vezi ali mišic, zlomi kosti, ki vključujejo sklepe, displazija kolkov, Legg-Perthesova bolezen, prirojene bolezni ali okvare, dietetične ali hormonske bolezni, metabolične bolezni (hemofilija), rakava obolenja, degeneracijske bolezni sklepov (osteoartritis), različna vnetja sklepov in degenerativne bolezni hrbtenice.

Kako lahko opazite znake artritisa?

Težave s sklepi se lahko pojavijo v lažji obliki in jih tako ne opazite takoj, prav tako pa psi redko kažejo znake nelagodja in bolečine. Zato je ključnega pomena, da psa redno vodite na veterinarske preglede, saj ste tako lahko bolj uspešni pri odkrivanju artritisa v zgodnji fazi. Artritis pa lahko oslabi žival in močno vpliva na kakovost njenega življenja. V skrajnem primeru lahko pride do nezmožnosti gibanja.

Spremembe se običajno kažejo kot:
  • povečana telesna teža, saj zaradi bolečih sklepov več spi in se manj giblje, kot bi se moral,
  • nezainteresiranost za igro,
  • spremembe v obnašanju,
  • nelagodje v določenem položaju,
  • obremenjevanje le določene strani, saj se tako izogiba bolečini,
  • šepavost, predvsem po spanju ali počitku,
  • nezmožnost vstajanja,
  • nenaklonjenost skokom in vzpenjanju po stopnicah,
  • opazna bolečina.

Kako ukrepati?

Če ste pri svojem psu opazili kateregakoli od simptomov, nikar ne odlašajte z obiskom veterinarja. Veterinar mu bo lahko postavil pravilno diagnozo in začel z ustreznim zdravljenjem. Obstaja pa tudi nekaj ukrepov, s katerimi lahko ublažite njegove bolečine.

V večini primerov najdemo pri artritisu vnetne produkte v sklepu. Eden najvažnejših je citokin Interlevkin-1 (IL-1), ki povzroča neposredno in posredno simptome vnetja sklepa (oteklino, bolečino, povišano temperaturo sklepa, zmanjšano gibljivost,... ). Za žival je neugodna predvsem bolečina, zaradi katere tudi šepa. Pri artritisu prihaja do povečanih razgradnih procesov v sklepu, predvsem do razgradnje sklepnega hrustanca, kar posledično vodi do še hujše oblike vnetja sklepa. Če je tak proces akutne narave in če ga razmeroma hitro odpravimo, tako da odpravimo primarni vzrok za nastanek le-tega, se lahko izognemo kroničnemu procesu. V nasprotnem primeru pa lahko akutni artritis preide v kronično obliko z vsemi že naštetimi oblikami vnetja sklepa, pride pa še do dodatnega in nekontroliranega brstenja hrustanca in kostnega tkiva v sklepu. Vse to še poslabša funkcijo sklepa, akutna bolečina sklepa preide v kronično bolečino sklepa. Pri kronični obliki artritisa so največkrat metode zdravljenja, ki jih sicer uporabljamo pri akutnem artritisu, neuspešne. Pri kroničnih artritisih, kjer je funkcija sklepa bistveno omejena in predvsem takrat, ko je prisotna bolečina, je terapija lahko kirurška, predvsem v smislu delne ali popolne zamenjave prizadetega sklepa. Taka terapija ponavadi obeta dobre rezultate, tako v smislu normalizacije sklepne funkcije in predvsem v odpravi bolečine. Kandidati za tako vrsto terapije so predvsem zdravi, aktivni in vitalni psi, mlajše in srednje starostne skupine.

Pri starejših pacientih pa običajno predlagamo nekirurške/neinvazivne tehnike zdravljenja, npr. fizioterapija ob podpori zdravil proti bolečinam (običajno NSAID analgetiki, opioidi). Težave pri kronične artritisu zmanjšujemo s steroidnimi in nestereoidnimi protivnetnimi zdravili. Novejša spoznanja, tako v humani kot tudi v veterinarski ortopediji gredo v smeri nekirurškega zdravljenja kroničnih artritisov z odkrivanjem in zdravljenjem primarnih povzročiteljev kroničnega vnetja. Eden takih je, kot že omenjeno, citokin IL-1.

Nega psa pri artritisu:
  • gibanje: Dobro je, če psu nudite različne načine gibanja in utrjevanja mišic, kot na primer sprehod na povodcu, plavanje, saj v tem primeru pes s svojo težo ne pritiska na sklepe, vendar se kljub temu giblje, lahek tek... To so načini razgibavanja, ki zmanjšujejo obrabo in trenja v sklepih in so za sklepe najboljši. Način razgibavanja pa mora biti prilagojen glede na vsakega posameznega psa, stopnjo obrabe sklepov, težo in kondicijo psa. Premalo gibanja je lahko še bolj škodljivo kot preveč, vendar pa napačne oblike gibanja lahko prav tako povzročijo več škode kot koristi.
  • uravnavanje teže: to je prvi in najpomembnejši ukrep, saj bodo vsa zdravila in druga oskrba veliko bolj učinkoviti. Če ima vaš ljubljenček preveliko težo, to samo še poslabšuje sklepne težave oz. sklepe tudi bolj obremenjuje. Več o prekomerni teži: Debelost pri psih
  • pravilna prehrana: po posvetu z veterinarjem lahko psu dodamo k prehrani raznorazne dodatke, ki pomagajo pri zdravljenju artritisa. Dokazano je da omega maščobne kisline v hrani lajšajo bolečine in vnetja pri artritisu. Priljubljeno zdravilo za lajšanje bolečin pri psih je tudi glukozamin, ki pomaga obnavljati sklepe ter lajša bolečine. Glukozamin je naravna spojina, ki jo najdemo v živalih, toda z leti ga telo proizvaja vse manj. Glukozamin deluje tako, da vzpodbuja tvorjenje sklepne tekočine, ki jo za delovanje potrebujejo zdravi sklepi. Tekočina služi kot mazivo za hrustanec in pomaga pri gibljivosti sklepov.
  • prilagoditev vsakodnevnih aktivnosti: hoja po stopnicah je za živali z artritisom naporna, predvsem za pse v primeru, ko morajo opravljati potrebo zunaj. Če se otrdelost pojavlja v vratu in hrbtu, je psu priporočljivo dvigniti posode za hrano in vodo, saj je tako pitje in hranjenje za njih udobnejše.
  • topel in udoben kotiček: znaki sklepnih obolenj se poslabšajo v mrzlih in vlažnih dneh. Pomembno je, da je vaš ljubljenček na toplem, razmisliti je potrebno tudi o manjšem povišanju temperature v vašem domu, za zunanje aktivnosti pa je priporočljiva uporaba pasjih oblačil, ki ogrevajo sklepe. Za spanje je najboljša trša, ortopedska postelja iz pene, saj enakomerno porazdeli težo psa in zmanjša pritisk na sklepe. Postelja naj se nahaja na toplem prostoru, odmaknjena od prepiha.

To je le nekaj načinov, kako lahko psu pomagate do udobnejšega življenja, čeprav je obisk veterinarja še vedno priporočljivo že ob najmanjših znakih. Tako vam bo lahko svetoval glede nadaljnjih aktivnosti in zdravljenja.
 
Hrana za pse Bosch po zelo ugodnih cenah: Bosch (klik) BREZPLAČNA dostava na vse 15 kg vreče, dostava takoj naslednji delovni dan če naročite do 12:00