0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Vlada napoveduje spremembe - bodo raztegljivi pasji povodci odslej prepovedani?

Vlada napoveduje spremembe - bodo raztegljivi pasji povodci odslej prepovedani?

01.04.2015
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Ta članek je bil 1. aprilska šala!

Če ste do sedaj psa sproščeno sprehajali na svojem raztegljivem povodcu, se temu zdaj morda bliža konec. Zaradi zaskrbljujoče statistike poškodb vlada razmišlja, da bi postavili zakonsko omejitev maksimalne dolžine povodcev. Kaj to pomeni za pasje lastnike?

V preteklem letu naj bi zaradi poškodb med sprehajanjem psa več kot 100 oseb poiskalo medicinsko pomoč. Strokovnjaki ocenjujejo, da velik delež poškodb nastane ob srečanjih dveh ali več  psov. Raztegljivi in dolgi povodci se namreč ob srečanju ali igri psov hitro zapletejo, zaradi česar so pogoste poškodbe kot je izpah prsta, zvin zapestja, nategnjene mišice v rokah in podobno. Ker gre za povsem nepotrebne poškodbe, se nam morda obetajo spremembe.

Po prvih posvetovanjih in strokovnih sestankih naj bi se maksimalna dolžina povodcev omejila na 1,5 metra. Ta dolžina naj bi psu še vedno omogočala sproščeno sprehajanje, a ne bi bila moteča ali nevarna ob srečanju z drugimi psi. Poleg tega naj bi imeli lastniki pse tako tudi bolj pod nadzorom, da ti ne bodo motili drugih mimoidočih.

Prve mesece po sprejetju zakona naj bi se po obljudenih sprehajališčih in parkih sprehajali inšpektorji v civilu. Če ugotovijo, da je vaš povodec nad zakonsko predpisano dolžino, vas bodo prvič le opozorili, v kolikor pa ga ne zamenjate, vas lahko doleti globa v višini do 400 EUR.

Do sprejetja sprememb bo najbrž minilo še nekaj časa, a morda ni odveč, da že sedaj izmerite dolžino svojega povodca. Če je ta pod predvideno maksimalno dolžino 1,5 metra, ga boste lahko še naprej uporabljali, v nasprotnem primeru pa si boste morali priskrbeti tudi krajši povodec za sprehajanje na javnih mestih.

 

Preberite še: