0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Imajo tudi tačke vašega psa vonj po kokicah?

Imajo tudi tačke vašega psa vonj po kokicah?

08.03.2012
Iščite po ključni besedi: pes

Včasih neprijetne ali nenavadne vonjave pri psu kažejo na zdravstvene težave. Toda pri psu obstajajo tudi vonjave, ki so za človeški nos zanimive, za nekatere celo prijetne. Nekateri ljudje imajo zelo radi vonj pasjih tačk. Je temu tako zaradi tega, ker dišijo po kokicah? Ali pa po tortilja čipsu?

Za ta vonj so krive bakterije, ki imajo med blazinicami pasjih tačk idealne pogoje za svoj obstoj. Ker so tačke ves čas v kontaktu s tlemi in ker je na tleh veliko bakterij, jih je posledično veliko tudi na tačkah. Poleg tega so prostori med blazinicami bolj vlažni. To ustvari zelo dobre pogoje za razvoj bakterij. Za vonj po kokicah ali pri nekaterih bolj po tortilja čipsu, pa sta krivi dve bakteriji. Bakterija Proteus ima sladek vonj podoben koruznemu tortilja čipsu, bakterija Pseudomonas pa ima vonj, ki je precej podoben vonju po kokicah. Ker se psi skozi tačke potijo, s tem vonj še dodatno začinijo s soljo, ki je v potu.

Če ni vonj premočan ali zelo neprijeten, potem ni razloga za skrb. Bakterije so naravni organizmi, ki pomagajo psu krepiti imunski sistem. Naslednjič, ko pri njem zavohate vonj po kokicah, bodite hvaležni, da ima vaš kuža tačke, ki vas spomnijo na slasten prigrizek.

Ker so mačke bolj vestne pri čiščenju, je manjša verjetnost, da bi pri njihovih tačkah zavohali vonj po kokicah. Poudariti je treba, da večina psov, katerih tačke imajo vonj po kokicah, nima infekcije na tačkah. Najbrž imajo le nekoliko povečano število mikroorganizmov med blazinicami. Če vam ta vonj ni všeč, se ga je najbolj učinkovito znebiti z rednim čiščenjem pasjih tačk. Pri tem vam lahko pomaga razpršilo za nego tačk s propolisom.

Po angleško se temu vonju reče Frito Feet, ime pa je dobil po tortilja čipsu. Ker pri nas tega čipsa nimamo, je najbrž najboljši opis vonj po kokicah. Na Facebooku obstaja celo skupina tistih, ki imajo radi pasje tačke, ki dišijo po tortilja čipsu. Najdete jih tukaj.

Imajo tudi tačke vašega psa vonj po kokicah? Sporočite nam spodaj med komentarji kako dišijo - po kokicah ali tortilja čipsu.