0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Je pasja slina res zdravilna za rane?

Je pasja slina res zdravilna za rane?

03.11.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa

Lizanje ran je naravni odziv psov in drugih živali na poškodbo. Živali si s tem lajšajo bolečino, hladijo rano, poleg tega pa ima slina tudi protibakterijske lastnosti. Vendar pa lahko včasih naredi več škode kot koristi.

 

Pozitivni učinki pasje sline na rane

Pasja slina vsebuje nekatere snovi, ki so povezane s hitrejšim celjenjem ran, strjevanjem krvi in protimikrobnim delovanjem. Nekatere snovi, kot na primer lizocim uničujejo določene vrste bakterij, druge snovi pa delujejo protivirusno. Nitrati v slini na koži razpadejo na dušikov oksid, kar onemogoča rast nekaterih bakterij. Poleg tega so v slini tudi protitelesa. Histatini preprečujejo okužbe in pomagajo pri celjenju ran. Slina prav tako vsebuje mnoge rastne faktorje, ki pospešujejo celjenje ran.

Poleg tega slina in samo gibanje jezika delujeta tako, da očistita rano in odstranita umazanijo, prst ali druge ostanke. Lizanje prav tako pospeši pretok krvi. V slini se nahaja tudi opiorphin, ki zmanjšuje bolečino.

 

Škodljivi učinki sline na rane

Kljub številnim potencialno zdravilnim učinkom sline, pa le ta vsebuje na milijarde bakterij in drugih mikroorganizmov. Število bakterij je večje pri živalih, ki imajo na zobeh več bakterijskih oblog oziroma zobnega kamna. Bakterije in virusi lahko rano okužijo, zaradi česar pride do nekaterih bolezni. Poleg tega lahko prekomerno lizanje vodi do kožnih granulomov, ki so posledica vnetja na mestu ran in do izgube dlake v šopih. Pes lahko razvije vedenjsko motnjo, ki se kaže kot čezmerno lizanje, žvečenje in grizenje rane.

 

Kaj storiti s pasjimi ranami?

Pasje rane so lahko preproste praske ali resnejše poškodbe. V primeru globljih ran je treba psa peljati k veterinarju, v nasprotnem primeru, lahko rano oskrbimo sami. Če rana krvavi, najprej ustavimo krvavitev z obkladki. Nato rano dobro razkužimo. Če nas skrbi, da jo bo pes preveč lizal, jo lahko tudi povežemo. Da pa si ne bi odstranil povoja, mu nadenemo elizabetinski ovratnik ali pa si pomagamo s tekočinami neprijetnega okusa za preprečevanje stika s tem delom kože.  

 

Pasja slina za človeške rane – da ali ne?

Ustno izročilo pravi, da je pasja slina zdravilna in lahko pozdravi tudi človeške rane. Za tem sicer stoji neka razlaga, saj vsebuje določene snovi, ki ugodno vplivajo na celjenje, vendar pa takšne snovi vsebuje tudi človeška slina. Pasja slina je za človeške rane sicer primernejša kot človeška, ker vsebuje drugačne bakterije, ki so prilagojeni na pse in tako težje okužijo človeka, vendar pa do okužb vseeno prihaja.

Kadar se bakterije iz pasje sline na rani namnožijo, pride do bakterijske okužbe kože in podkožnega tkiva ali celulitisa. V primeru, da bakterije pridejo v krvni obtok se pojavi septikemija, ki je zelo nevarna, saj imajo bakterije dostop do vseh organov in lahko na njih škodljivo delujejo. S slino se prenašajo tudi virusi, na primer virus stekline. Znano je, da v nekaterih primerih pasja slina upočasni oziroma oteži zdravljenje razjed, včasih pa se, kot odgovor na snovi iz sline, pojavijo različne alergije.

Zaradi vseh teh zdravstvenih težav, do katerih lahko pride, je bolje, da svojemu hišnemu ljubljenčku ne dovolimo, da nam liže rane. V večini primerov ne bo sicer nič narobe, če nas bo pes polizal po rani, tveganje pa je višje pri ljudeh s slabšim imunskih odzivom, kot so otroci, starejši in bolni ljudje ter tudi pri ljudeh z ustreznim imunskim sistemom, kadar gre za globoke, resnejše rane. Če opazimo spremembe rane oziroma, če se le ta dolgo ne zaceli, obiščimo zdravnika.

 

Preberite si tudi: