0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Je škodljivo, če pes jé sneg?

07.01.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa, vedenje psa

Veliko je psov, ki se jim kar zmeša od veselja, ko jih spustimo ven v okolico, ki je sveže pobeljena s snegom. Zanje ni večjega veselja kot je kopanje, valjanje in norenje v snegu. Poleg tega ga mnogo psov tudi uživa in nekateri v tem že kar malo pretiravajo. Če je tudi vas kdaj zaskrbelo, če bi psu to lahko škodilo ali bilo zanj celo nevarno, berite naprej.

Ljudje si (sploh v toplejših mesecih) radi privoščimo hladen posladek kot je sladoled, zmrznjen jogurt ali ledene napitke. Psi na podoben način uživajo v zmrznjeni strukturi snega. Nekateri psi enostavno obožujejo občutek, ko se jim sneg tali v gobčku. A uživanje snega je potreba, ki je bila življenjskega pomena pri prednikih psov, ki so živeli v divjini. Pozimi, ko so njihovi vodni viri pomrznili, so si morali življenjsko potrebno tekočino zagotoviti kako drugače. Takrat jih je rešil sneg. Vsakodnevno so uživali velike količine snega, da so se izognili dehidraciji.

Psi uživajo sneg iz različnih razlogov. Lahko da gre le za veselje in razvado, ki je v primerjavi z uživanjem iztrebkov ali ostankov iz smetnjaka dokaj nenevarna in neškodljiva. Lahko pa pes izdatno uživa sneg tudi zato, ker je žejen. Pozimi voda v posodi hitro zamrzne, zato moramo biti dodatno pozorni, da ima pes ki biva v pesjaku vedno na voljo svežo nezmrznjeno vodo. Četudi nekateri dehidracijo povezujete s poletjem in visokimi temperaturami, pride do dehidracije pri psih prav tako hitro tudi pozimi. Vodo obvezno menjajte vsakodnevno, saj najbrž tudi vam ne diši postana voda, ki bi jo več dni pustili v kozarcu.

Če opazimo, da pes izdatno jé sneg in poleg tega tudi na splošno pije več vode kot po navadi, je to lahko tudi simptom kakšnega zdravstvenega stanja. Težave z ledvicami, ščitnico ali Cushingova bolezen so le nekatera od stanj, ki pri psih povzročajo izdatno žejo. Bodimo pozorni in opazujmo psa tudi za drugimi znaki bolezni in slabega počutja, ter obiščimo veterinarja, če sumimo, da bi bil lahko to potencialni vzrok.

V splošnem uživanje snega za psa ni škodljivo. Če bo naš pes pojedel preveliko količino snega, lahko pride do prebavnih motenj in bruhanja. Če zaužije veliko snega, se bo znižala tudi njegova telesna temperatura in paziti moramo, da ne pride do hipotermije. Če pes jé sneg z roba cestišča ali ob drugih urbanih površinah, obstaja možnost, da skupaj s snegom užije tudi kakšne v njem skrite predmete ali kemikalije. Če boste pozorni na to in boste psu ob pretirani želji po snegu uživanje omejili na normalne meje, lahko pes uživa v snegu, brez da bi vas zraven skrbelo. Seveda pa v vsakem primeru nikoli ne pozabite na dovolj sveže vode, ki jo mora imeti pes vedno na voljo, da lahko ostane zdrav in se dobro počuti. Pa veliko snežnega veselja!

 

Preberite si tudi: