0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj je bolje za psa – raztegljiv ali klasičen povodec?

Kaj je bolje za psa – raztegljiv ali klasičen povodec?

08.09.2015
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Flexi in drugi podobni raztegljivi povodci so nadvse priljubljeni med lastniki psov, saj za lastnike pomenijo enostavnejši sprehod in za psa več svobode. Drugi še vedno raje prisegajo na klasične povodce. Primerjali smo, kateri od povodcev se bolje obnese v različnih situacijah.

 

1.Ko se pes zažene za veverico

Vsi poznamo divjo nagonsko plat svojega psa. Ko zagledajo bežeči plen, se njihovi možgani popolnoma osredotočijo izključno na to (»Le zakaj bi bilo sedaj pomembno tudi glasno klicanje moje prestrašene lastnice nekje iz ozadja?«). In kar se da hitro, se s polno hitrostjo zapodijo za plenom.

Scenarij 1 – Raztegljiv povodec

Po prvih nekaj metrih šele zares opazimo, da se je naš pes nekam zapodil. Lahko čim hitreje pritisnemo zaskočni gumb, a to povzroči hud sunek za psa in za nas. Med razmišljanjem kaj storiti je naš dirjajoč pes že dosegel končno dolžino povodca in nas z vso pridobljeno hitrostjo premaknil za nekaj metrov. Če nam pri tem povodca ni spulil iz rok in smo se uspeli ustaviti, smo situacijo dokaj dobro preživeli.

Scenarij 2 – Klasičen povodec

Ravno v trenutku, ko postanemo pozorni, začutimo močan poteg, saj se je pes poskusil zapoditi za veverico. Klasičen povodec ga je zaustavil, še preden bi dobil veliko hitrost in polno moč. Našemu divjemu lovcu je že jasno, da danes ne bo nič s preganjanjem plena.

Rezultat

Raztegljiv 0 : Klasičen 1

 

2. Med sprehodom po ulici je toliko zanimivega za vohljanje

Vsak kuža med sprehodom rad podrobno prevoha vsako zanimivo sled ali sporočilo kodirano v madežu urina. Sprehajata se po ulici polni cestnih svetilk, hidrantov, dreves, vogalov in drugih najljubših mest za puščanje skrivnih pasjih sporočil.

Scenarij 1 – Raztegljiv povodec

Vi se nemoteno počasi sprehajate po ulici, vaš kuža pa medtem zaposleno s smrčkom pri tleh hiti naprej in nazaj, da doseže vse pomembne novice.  Ko je v bližini cesta, raztegljiv povodec omejite na manjšo dolžino, ko se oddaljita pa daste psu spet več svobode.

Scenarij 2 - Klasičen povodec                                                  

Do konca ulice ste tega sprehoda že pošteno siti. Le kako ne, če ste se morali ustavljati vsak meter razdalje, da je kuža lahko prevohal vsak kotiček. Od vseh nenadnih ustavljanj vas že malo boli roka in želite samo čim prej nazaj domov (po drugi poti seveda).

Rezultat

Raztegljiv 1 : Klasičen 1

 

3.Srečanje z drugim psom

Med sprehodom srečata prijaznega sosedovega psa in kužka se začneta igrati.

Scenarij 1 – Raztegljiv povodec

Po nekaj sekundah je vaš raztegljiv povodec ovit okoli bližnjega drevesa, svetilke, trupa drugega psa in dveh nog vašega. Povodec je dosegel končno dolžino, vse skupaj se začne zategovati, psa pa se želita še kar igrati.

Scenarij 2 – Klasičen povodec

Igra obeh kužkov ni prav zabavna, saj sta omejena na le nekaj metrov manevrskega prostora. Med igro morata z drugim lastnikom uporabiti vse svoje spretnosti, da sproti odvijata in preprijemata povodca, da se ta ne zavozlata. Znajdeta se in pri tem eden od vaju spusti povodec na tla, da se ta prosto vleče med igro. Psa uživata v zabavi, četudi na omejenem prostoru.

Rezultat

Raztegljiv 1 : Klasičen 2

 

4. S svojim psom želite poskusiti čofotati v vodi

Na vroč poletni dan se odpravita do bližnje reke, jezera ali morja. Psa ne spustite s povodca, saj ga želite imeti pod kontrolo, za njegovo varnost in kot uvidevnost do drugih.

Scenarij 1 – Raztegljiv povodec

Raztegljiv povodec je idealen, kadar želite psa imeti pod kontrolo, a mu vseeno omogočiti svobodo gibanja. Vaš kuža bo lahko užival v čofotanju in norenju ob vodi, vi pa ga boste še vedno nadzorovali in se sproščeno smejali njegovim norčijam. Ko se vi naveličate, kuža pa še niti približno nima dovolj, se lahko vi usedete ob vodi, kuža pa lahko nadaljuje z vodnim veseljem.

Scenarij 2 - Klasičen povodec

Ker imata s seboj le krajši povodec, je kuža pri norčijah omejen. Divjanje sem ter tja ter lovljenje valov bo lahko potekalo le na kratki razdalji, zato bo manj zabavno. Tudi če je zunaj mrzlo in se ne želite zmočiti, ste ob navdušenju psa nad brzicami primorani zagaziti do kolen v vodo. Brrr… kako prav bi vam sedaj prišel vaš flexi ali vsaj 10-metrski neraztegljivi povodec.

Rezultat

Raztegljiv 2 :  Klasičen 2

 

5. Celodneven sprehod v naravi

Danes se odpravljata na izlet v naravo, ven iz mesta, kjer si bosta privoščila sproščen dan.

Scenarij 1 - Raztegljiv povodec

Cel dan sta se sprehajala po travnikih, gozdovih, gričkih, ob potočkih in jezerih. Vaš kuža je prosto raziskoval in tekal naokrog, a ste ga imeli še vedno popolnoma pod nadzorom z raztegljivim povodcem. To je prišlo še posebej prav, ko sta vam pot nepričakovano prečkali dve srni v teku, vi pa ste psa enostavno zadržali.

Scenarij 2 – Klasičen povodec

Ko sta se sama znašla na ogromni jasi, ste želeli svojemu psu le omogočiti malo prostega teka. V ta namen ste ga bili primorani spustiti z vrvice. Samo za pet minut, potem pa ga boste nazaj privezali. A glej ga zlomka, lovec v vašem psu je zavohal srno in se divje podal po sledi, vi pa ga niste mogli ustaviti le s klici. Po gozdu ste ga klicali pol ure, preden se je vrnil nazaj k vam, vmes pa ste bili hudo zaskrbljeni. Nič več prostega teka, od sedaj bo pes le na povodcu.

Rezultat

Raztegljiv 3  :  Klasičen 2

 

6. Obisk veterinarja, trgovine ali gneča na splošno

Danes imata pregled pri veterinarju. Po tem se bosta skupaj odpravila še po novo ovratnico v trgovino Aler ter se ustavila na kavici s prijateljico.

Scenarij 1 – Raztegljiv povodec

Pri veterinarju se vaš pes vtika v vse ljudi in živali v čakalnici. Ko vstopita v ordinacijo in želite povodec za krajši čas prosto spustiti na tla, to skorajda ni mogoče. V trgovini kuža šnofa vse dišeče priboljške na drugi strani trgovine, zato ne morete v miru izbrati nove ovratnice. Na kavi kuža prosjači pri prijaznem gospodu tri mize stran. Da vam uspe skrajšati povodec morate uporabiti vse svoje spretnosti.

Scenarij 2 - Klasičen povodec

Kadar ste v manjših, zaprtih prostorih, kjer je več ljudi, je vedno priročnejši krajši povodec. Psa imate bližje sebi in ga lažje nadzorujete, prav tako pa ne ovirate mimoidočih. V trgovini Aler povodec  preprosto spustite na tla, da ga pes prosto vleče za seboj in uživa v svojih 5 minutah nebeških vonjev. Na kavi povodec preprosto privežete na nogo svojega stola, medtem ko kuža mirno leži pod mizo. Kakšen prijeten dan.

Končni rezultat

Raztegljiv 3 :  Klasičen 3

 

Malo za šalo, malo zares… Resnica je, da raztegljivi povodci psu omogočajo več svobode in gibanja, zato so popolna izbira na večjih odprtih površinah in sprehodih v naravi. Kadar pa se odpravite v šolo, v mesto, k veterinarju ali drugam med ljudi, pa je klasičen povodec primernejša izbira.

V vsakem primeru priporočamo, da se mladiča najprej navadi na klasičen povodec. Tako vam bo najverjetneje svetoval tudi inštruktor v pasji šoli. Psi, ki so že od majhnega na raztegljivih povodcih, se navadijo, da je za povečanje dolžine pravilno, da potegnejo. Zato tudi kot odrasli psi radi vlečejo, še posebno, če jih damo na klasičen povodec. Pri psih, ki začnejo s klasičnim povodcem, katerega kasneje zamenjamo za raztegljivega, ni opaziti nobenih posebnih težav. Še bolje, bolj so navajeni poslušati lastnikova navodila in se bolje odzovejo na zateg povodca. Velja še opozoriti, da se raztegljiv povodec lahko uporablja le v kombinaciji z navadno ovratnico ali oprsnico – nikakor z zategljivimi! Pa veliko veselja v bližajočih se jesenskih sprehodih!

Kateri povodec pa vi pogosteje uporabljate na sprehodih in zakaj?

 

Preberite si tudi: