0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj lahko razberemo iz pasjega iztrebka?

Kaj lahko razberemo iz pasjega iztrebka?

17.04.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa

Iztrebljanje je tako kot pri nas, tudi pri psih obvezen del vsakdana. Sicer ni ravno najlepši, zagotovo pa zelo koristen, saj ohranja pse zdrave in zadovoljne. Nenormalni iztrebki nakazujejo zdravstveno težavo, glede na količino, barvo, gostoto in vonj pa lahko sklepamo tudi, kaj je pes pojedel.

 

Težko je reči, kakšen je normalen iztrebek, saj je pri vsakem psu malo drugačen. Kar imajo skupnega, je, da so vlažni, kompaktni in imajo značilen, ne premočen vonj. Pomembno je predvsem, da opazimo, ko je iztrebek drugačen od tistega ponavadi, saj lahko sprememba nakazuje bolezen oziroma zdravstveno težavo. Zato moramo biti na pasje kakce pozorni in jih od časa do časa skrbno pogledati. Občasni iztrebki s sluzjo ali celo malo krvi in druge spremembe ne pomenijo takoj bolezni. Na težave kažejo, če je sluzi ali krvi zelo veliko, ali je blato spremenjeno več kot nekaj dni. V tem primeru peljimo psa k veterinarju. Če ima pes težave z iztrebljanjem, ali so iztrebki nenavadni, je to lahko tudi odraz spremembe v prehrani. Lahko je pes na nekaj v hrani tudi alergičen ali pa potrebuje hrano višje kvalitete. Hrana ne sme biti pokvarjena ali namenjena drugi živalski vrsti.

Za čvrst in zdrav iztrebek hranite svojega psa z NOW FRESH brez žitaric.

 

Kaj nam pove barva iztrebka?

 

Črni iztrebki so lahko temne barve zaradi nečesa iz hrane, ali pa pomenijo krvavitev iz želodca ali začetnega dela črevesja. Kri se namreč med prebavo obarva črno. Pes, ki poje veliko rdeče pese, ima lahko rdeče iztrebke. Prav tako lahko rdeči iztrebki pomenijo tudi krvavitev iz spodnjega dela črevesja ali analnega področja. Krvavitev je lahko posledica driske ali zaprtja. Pes se pri poskusu iztrebljanja močno napenja, krvne žilice počijo in v iztrebkih opazimo sledi krvi. To ponavadi ni nevarno, v primeru, da pozdravimo drisko oziroma zaprtje. Kri v blatu pa lahko pomeni tudi zajedalce, alergije, raka, polipe oziroma izrastke na sluznici črevesja ali zaužitje nečesa ostrega in neprebavljivega, ki poškoduje črevesno sluznico. Lahko kaže tudi na okužbe z bakterijami ali drugimi mikroorganizmi. V primeru, da je pes okužen s parvo virusom, ima tudi druge znake infekcije, kot so zaspanost, bruhanje, blato pa je v tem primeru tudi zelo močnega vonja. Beli iztrebki nakazujejo nezadostno delovanje trebušne slinavke. Vendar pa lahko tudi zdravi psi, ki so hranjeni s surovo hrano – mesom in kostmi, iztrebljajo trde ali mehke iztrebke, ki postanejo beli, ko se posušijo, nato pa razpadejo v prah. Oranžni ali zeleni iztrebki so redki in so največkrat posledica težav z žolčnim mehurjem. V primeru, da takšno barvo povzroči hrana, je stanje prehodno.

 

Kaj nakazujejo druge snovi v iztrebkih?

 

Normalno je, da v iztrebkih najdemo nekatere neprebavljene dele, kot na primer koruzo in druge žitarice, v primeru, da pogosto opazimo drugo neprebavljeno hrano, pa ima lahko pes alergijo, prebavne motnje ali drugo bolezen. Sluz na iztrebkih kaže na razdraženost ali vnetje črevesja, ki zaradi nekega motečega dejavnika, izloča sluz. Nastane lahko kot posledica zaužitja večje količine trave, kosti, palic ...V iztrebkih lahko opazimo tudi gliste ali trakulje ter druge parazite. Kot zrna riža so videti segmenti trakulj, ki jih opazimo v iztrebkih, okoli zadnjika in v prostoru, kjer se pes zadržuje. Ko se posušijo, izgledajo kot rjav, sploščen riž. V primeru, da opazimo zajedalce v blatu, to pomeni, da jih je v črevesju že zelo veliko, zato je zaželeno vsakoletno testiranje na zajedalce.

 

Zakaj so iztrebki trdi ali mehki?

 

Kakec, ki je trd kot kamen, pomeni preveč surovih kosti, surove kože v hrani ali pomanjkanje vode ter zaprtje. Zaprtje je lahko posledica premajhne količine vode ali neustrezne preskrbe s hranili, pogosto pa so vzrok tudi tujki, kot so žogice, kosti, igračke in drugi predmeti, ki mehansko zaprejo pot potujoči prebavljeni hrani. Mehki iztrebki so lahko popolnoma normalni. Driska je posledica spremembe v prehrani, intolerance na določene snovi v hrani, pokvarjene hrane, strupa, tujka, alergije, okužbe z mikroorganizmi, paraziti in nekaterih bolezni.

 

Kaj nam pove velikost iztrebka in pogostost blatenja?

 

Veliki iztrebki nam povedo, da veliko hrane, ki jo psi zaužijejo, ostane neprebavljene. Takšne kakce imajo psi, ki jih hranimo z briketi nižje kvalitete. Ti namreč vsebujejo veliko vlaknin, ki niso prebavljive in hkrati pospešijo prehod hrane skozi črevesje. Po drugi strani pa bodo psi, hranjeni samo s surovo hrano, ki ne vsebuje vlaknin, iztrebljali manjše iztrebke z manj izrazitim vonjem, ki so tudi bolj čvrsti. Pogostost blatenja je odvisna od posameznega psa. Nekateri blatijo 1-2 krat na dan, drugi tudi do 4 krat. Da je nekaj narobe, nas lahko zaskrbi, ko se pogostost iztrebljanja spremeni.

 

Ko pobirate pasji iztrebek si vzemite trenutek in ga tudi pozorno preglejte. Na ta način boste hitro dojeli, kako zgleda običajen iztrebek vašega psa. Nato boste ob rednem spremljanju iztrebkov hitro opazili kakršne koli spremembe. Te lahko kažejo na spremembo v dieti psa, pomanjkanje določenih hranil, zdravstvenih težav, težave s prebavili, tujek v telesu, notranje zajedavce in še mnogo več. Spremembe si lahko tudi sproti beležimo v svoj zdravstveni dnevnik, da bomo lahko ob obisku veterinarja ponudili kar čim več informacij, ki so lahko koristne. Vsekakor ob večjih spremembah v iztrebku in takšnih, ki trajajo dlje časa, vedno obiščemo veterinarja in se posvetujemo z njim.

Za čvrst in zdrav iztrebek hranite svojega psa z NOW FRESH brez žitaric.

 

 

Preberite tudi: