0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj pa če psi žvečijo čevlje zato, da bi nam preprečili odhod od doma?

Kaj pa če psi žvečijo čevlje zato, da bi nam preprečili odhod od doma?

14.08.2015
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Psi nas opazujejo, ko zapuščamo dom. Morda so takrat celo najbolj pozorni na to kaj počnemo. Zagotovo se ne počutijo preveč dobro, ko nas vidijo odhajati, saj bodo dobršen del dneva morali preživeti sami.

In naenkrat se jim posveti: »Čevlji! Nikoli ne odide brez čevljev! Če ne bi bilo čevljev, tudi ne bi šel nikamor!«

Nekateri psi so izredno pametni*, zato ni nemogoče, da bi pes šel res žvečit čevlje iz tega razloga. O pasji pameti priča veliko zgodb, ki smo jih slišali o tem kako so psi zdresirali svojega lastnika. Ena izmed takšnih je o lastniku, ki je želel preprečiti svojemu psu, da se z lajanjem pridruži ostalim psom, ki lajajo na določen pojav, človeka ali žival v bližini. Pes je tako dobil priboljšek, če je ignoriral lajajoče pse. Seveda priboljška nikoli ni dobil, če so bili ostali psi tiho. Ugotovil je, da morajo najprej psi lajati, sicer priboljška ne dobi. Tako je šel in dražil druge pse, da so začeli lajati, on pa je pritekel k lastniku z mahajočim repom v pričakovanju, da bo dobil nagrado.**

Iz podobnega razloga psi povežejo obuvanje čevljev z odhodom. Ker so morda že v preteklosti zgrizli kakšen predmet in ga potem niso več videli (ker je seveda romal v smeti), se jim morda posveti, da bodo tudi čevlji izginili, če jih bodo prežvečili. In če bodo izginili čevlji, naenkrat ne bo več nujno potrebnega vmesnega koraka za odhod od doma – obuvanje čevljev.

Nervoznost psa ob obuvanju čevljev je predmet klasičnega pogojevanja, ki ga je pri raziskovanju psov odkril ruski raziskovalec Ivan Pavlov.

Opazil je, da so se psi pričeli sliniti, ko je v prostor prišel raziskovalec, ki je hranil psa, četudi je ta prišel brez hrane. Predvidel je, da bi lahko slinjenje sprožil s katerimkoli stimulusom, ki bi se zgodil v dovolj ozkem časovnem okviru pred hranjenjem. Domnevo je testiral z zvončkom. Vsakič, preden je pes dobil hrano (nepogojeni dražljaj), je pozvonil z zvončkom (nevtralni dražljaj). Po določenem času je samo pozvonil z zvončkom in psu so se začele cediti sline, kljub temu da v bližini ni bilo nobene hrane. Zvonček je tako iz nevtralnega dražljaja postal pogojeni dražljaj.

Da gre v primeru vašega odhoda od doma res za klasično pogojevanje, lahko preverite tako, da si samo obujete čevlje (pogojeni dražljaj), brez da bi odšli od doma (odhod od doma je nepogojeni dražljaj). Že samo obuvanje čevljev, bo pahnilo vašega psa v slabo voljo.

Kaj vam je torej storiti, da se pes ne bo počutil tako slabo ob vašem odhodu in tako ne bo izlil jeze na nedolžne čevlje?

To enostavno naredimo tako, da si jih obujemo v drugem prostoru, kjer ne bomo psu na očeh. S tem bo sčasoma pogojeni dražljaj zamrl in pes bo nehal povezovati obuvanje čevljev z vašim odhodom.

Če vaš odhod doživlja precej dramatično, potem lahko vaš pes trpi tudi za ločitveno tesnobo.

 

Nekaj korakov, kako se spopasti s pasjo ločitveno tesnobo:

  • Ko odhajamo od doma, naredimo to čim bolj neopazno, mirno in hitro, brez poslavljanja, s katerim bi mu le poglobili stres.
  • Pol ure pred odhodom ga bolj ali manj ignoriramo, da ni prevelike razlike v naši pozornosti ob odhodu. Psa pred tem utrudite, da bo večja možnost, da se bo prej umiril in zaspal.
  • Pustimo mu žvečljive priboljške in igrače, s katerimi se lahko zamoti.
  • Ko pridemo domov ga ne pozdravljamo in ne spodbujamo njegovega že tako pretiranega navdušenja. Ignoriramo ga in ga mirno pozdravimo šele kasneje, ko se umiri.
  • V kolikor pes iz stresa uničuje stvari, je pomembno, da ga ob prihodu domov ne kaznujete, saj bi mu s tem še povečali strah, še z vašim prihodom domov.
  • Predmete, katere lahko uniči enostavno odstranite. Psa lahko navadite tudi na bivanje v prostoru oz. predelu, kjer ne more povzročiti škode, na boks ali neko ogrado. To storite postopoma medtem, ko ste z njim doma, kasneje pa navado uporabite ob vašem odhodu od doma.

 

Želite psa pogojiti, da vas bo imel raje kot ostale družinske člane? Dajte mu najbolj okusne priboljške na svetu in ga tako nagradite za njegovo zvestobo.

Ali pa ga hranite z najboljšo hrano za pse na svetu.

Morda bo potem sčasoma iz hvaležnosti tudi nehal žvečiti predmete :)

 

*Napram ostalim predstavnikom vrste Canis lupus familiaris, kakopak. Da se bodo merili s predstavnikom vrste homo sapiens sapiens, bodo morali pojesti še precej žgancev (zaenkrat vam svetujemo, da jih hranite še s tem: Najboljša hrana za pse na svetu).

**Nauk zgodbe je, da ne dajemo priboljškov psu tik po neželenem vedenju, če želimo tega odpraviti. Vseeno jim jih lahko ponudite kadarkoli želite okrepiti določeno vedenje. Imamo namreč odlično izbiro priboljškov, zaradi katerih bodo zagotovo še bolj pridni. Z našimi priboljški poteka pogojevanje dvakrat hitreje (žal to še ni znanstveno dokazano).