0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

Kaj pomeni pasji poljubček?

03.09.2013
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Čudovit del življenja pasjega lastnika je moker poljubček, ki nam ga nameni naš štirinožni prijatelj. Ste se kdaj vprašali, kaj nam hoče s tem povedati in ali tudi on to razume kot poljubček? Morda ne bomo nikoli izvedeli, a pomaga, če razumemo pasjo psihologijo, na kateri temelji pasje lizanje.


Psi v krdelu

Če bi opazovali naravno vedenje psov med seboj, bi opazili, da se psi ližejo zaradi mnogih različnih razlogov. Mama na primer liže mladičke z namenom, da jih očisti ter spodbudi njihovo iztrebljanje. Od šestih tednov starosti naprej, mladički ližejo mamin obraz in ustnice, kadar želijo, da izbljuva hrano zanje. Ta navada je ostanek njihovih divjih prednikov – za samico je bilo hrano lažje prenašati v želodcu, kot pa jo z usti vlačiti nazaj do legla.

Ko mladički odrastejo, ližejo sebe in druge pse v krdelu, da se očistijo. Lizanje uporabljajo tudi kot pozdravljanje psov, ki se vrnejo v krdelo, hkrati pa to krepi njihove medsebojne vezi. Odrasli psi ližejo vodjo tropa tudi v znak podrejenosti. Pri tem ponavadi tudi uklonijo svoje telo, da izgledajo manjši in gledajo navzgor v vodjo, kar je še dodaten znak podrejenega vedenja. Vodja tropa, ki sprejme tako gesto, pa pri tem stoji pokončno in ne vrne geste, s čimer pokaže svojo prevlado.


Pasji poljubček lastniku

Ko nas torej pes poliže, nam lahko sporoča, da je vesel da nas spet vidi. Lahko pa je lačen in prosi za prigrizek. Ali pa se vam podreja. Za ljudi je vsekakor težko razumeti, kaj nam pes v danem trenutku sporoča.


Nežnost

Lizanje naše roke ali obraza je lahko izkazovanje nežnosti. To je še posebej pogosto, če nas pes prej ni videl nekaj časa. Lahko pomeni, da je nadvse srečen da nas vidi in se ne more zadrževati. Z lizanjem lahko tudi zahteva vašo nežnost v zameno.

Ponižnost

V tropu en pes vodi trop, drugi pa ga ubogajo in mu izkazujejo spoštovanje. Pes vam svojo podrejenost lahko izkazuje tako, da liže spodnjo polovico vašega obraza. Če bi pes lahko govoril naš jezik, bi zraven govoril: »Cenim in spoštujem tvoje vodenje ter se mu popolnoma podrejam.«

Pozornost

Če ste z nečim zaposleni in vas pes kar naenkrat začne lizati po roki, s tem zahteva in poskuša dobiti vašo pozornost. Lahko da želi izkazovanje nežnosti ali pa hrano, enako kot mladički to nakazujejo svoji mami.

Sproščanje napetosti

Lizanje kot oblika sproščanja je še posebej pogosta pri živčnih in negotovih psih. Gre za obliko neželenega vedenja, ko je pes pod hudim stresom in si ne zna pomagati. V stresnih situacijah si tudi ljudje pomagamo s sproščujočim vedenjem, kot je globoko dihanje ali grizenje nohtov. Pri psih gre za podoben ventil za sproščanje. Takšno lizanje je ponavadi hitro, nemirno in obsesivno. Takrat je psa bolje zaustaviti in ga pomiriti na kakšen drug način.

Zdravstveni problemi

V redkih primerih, pa je lahko prekomerno lizanje tudi znak zdravstvenih težav. To po navadi ni usmerjeno le na ljudi, temveč tudi na druge predmete in pohištvo. Nekateri psi lizanje uporabljajo za spopadanje s fizičnim neugodjem ali bolečino. Lahko gre za dentalne ali želodčne in prebavne težave. Kadar se vam zdi, da bi lahko bil to vzrok za prekomerno lizanje, še posebej pa, če pes zraven še zavrača hrano, takoj pokličite in se posvetujte s svojim veterinarjem.


Pasja govorica telesa je dokaj zapletena, seveda pa bolj kot poznamo svojega ljubljenca, bolje ga lahko razumemo. Kot vidimo, psi lizanje uporabljajo kot komunikacijo mnogih popolnoma različnih čustev. Torej ne gre vedno le za nedolžne poljubčke, ampak je potrebno opazovati tudi druge znake. Največkrat pa nam s tem naš kuža želi le povedati, kako super smo in kako rad nas ima.