0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj povzroča displazijo kolkov – bodite še posebej pozorni, če imate mladiča pasme, ki ima tveganje za pojav te bolezni

Kaj povzroča displazijo kolkov – bodite še posebej pozorni, če imate mladiča pasme, ki ima tveganje za pojav te bolezni

22.06.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa, vedenje psa

Čeprav je displazija kolkov dedna in še posebej pogosta pri določenih pasmah, lahko k njej pripomorejo tudi dejavniki iz načina življenja psa. Displazija lahko vodi v artritis ali zelo deformirane sklepe, kar bistveno omeji gibanje psa.

Pomembno je vedeti, da čeprav ima pes dedno zasnovo za razvoj displazije, se lahko verjetnost njenega pojava bistveno zmanjša tako, da se pri psih, ki so k bolezni nagnjeni, prilagodi način življenja.

Do displazije pride v obdobju hitre rasti, največkrat v obdobju do 18. meseca starosti. Dejavniki, ki poleg dednosti najpogosteje pripomorejo k njenemu razvoju, so:

 

1. Prekomerna telesna teža

Pomembno je poskrbeti za ravno pravšnjo telesno težo skozi vse življenje psa. Višja telesna teža pomeni večjo obremenitev sklepov. Preprečite jo lahko tako, da hranite kvalitetno hrano v količinah, ki so navedena na navodilih. Če ga hranite s priboljški, potem ustrezno zmanjšajte količino običajnega dnevnega obroka. Predvsem pa opazujte psa. Pri ravno pravi telesni teže, se lahko pri psu enostavno tipa rebra, brez odvečne maščobe. Ko ga pogledate od zgoraj, mora biti pas ožji od rebernega obroča. Če je pes odrasel in ima prekomerno telesno težo, mu lahko ponudite hrano, ki je manj kalorična, kot na primer Now Fresh Weight Management.

 

2. Poškodba v mladih letih in/ali prevelika obrmenitev sklepov v mladih letih

V obdboju mladosti, do 18. meseca, morate biti še posebej previdni, da ne pride do poškodb. Zaradi poškodb lahko pride do nepravilne rasti.

 

3. Ponavljajoče se gibanje razvijajočih se sklepov

Psa ne jemljite s sabo na tek. Preprečite hojo po stopnicah.

 

4. Prehrana v mladosti

To še posebej velja za velike pasme. Pomembno je, da se psa v obdobju rasti ne hrani prekomerno, saj lahko v nasprotnem primeru pes prehitro zraste, sklepi pa se ne razvijejo pravilno. Upošteva naj se priporočeno količino hranjenja. Nivoji kalcija v hrani ne smejo biti previsoki.

Veliko boste naredili za zdravje in pravilen razvoj svojega velikega psa, če ga boste hranili z ustrezno hrano, ki ima hranilne snovi v optimalnih nivojih, kot jih ima Canagan Large Breed, ki jo lahko psu hranite vse življenjsko obdobje.

 

Če vaš pes že ima displazijo kolkov, potem mu lahko precej pomaga izguba telesne teže in HD tablete.