0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €

O čem psi sanjajo?

22.10.2012
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Vsi, ki smo svoje življenje že kdaj delili s psom, smo lahko opazovali našega kosmatega prijatelja med spanjem. Zagotovo smo opazili, da med spanjem ni vedno miren. Pogosto se zgodi, da bo speči pes brcal s tačkami, cvilil, renčal, mahal z repom ali pa celo zalajal.

Najbolj točen odgovor na vprašanje »O čem psi sanjajo?«, bi lahko dobili od svojega psa. Ker pa ljudje pasjega jezika še ne razumemo dovolj dobro, se moramo zadovoljiti z najbolj verjetnimi razlagami pasjih sanj, ki so prišle iz človeških spoznanj.

Psi prav tako kot ljudje sanjajo o stvareh, ki jih poznajo. Ena izmed mnogih možganskih funkcij je shranjevanje in dopolnjevanje informacij, ki jih prejemamo iz okolja. V fazi REM spanja se možganska aktivnost poveča in shranjene informacije oživijo.
 

Psi sanjajo pasje sanje

Vsekakor pa sanje oblikujejo tudi čustva in osebne izkušnje sanjalca. Psi ne poznajo besednega sporazumevanja in zato svoje spomine procesirajo na drugačen način kot ljudje. Pes si bo bolje zapomnil vonj ali pa zvok, kot pa nekaj, kar je nekdo rekel. Morda imajo psi tudi manj vizualnih spominov in vizualnih sanj, kajti vid ni eden izmed najpomembnejših čutov pri psih. Prav zato je mogoče, da imajo psi izredno aktivne, "gibalne" sanje v katerih vonj in zvok prevzameta mnogo bolj pomembno vlogo kot pa jo v človeških sanjah.

Povsem razumljivo je, če verjamemo, da lahko psi sanjajo dobre sanje, slabe sanje ali pa čudne sanje, prav tako kot jih sanjamo ljudje. Najverjetneje pa so sestavine pasjih sanj precej različne od sestavin človeških sanj. Tako bo morda nočna mora vašega psa vsebovala izredno strašljiv vonj ali zvok.
 

Naj svojega psa zbudim, če ga tlači nočna mora?

Če je vaš pes med spanjem izredno nemiren ali glasen, to še ne pomeni, da ga tlači nočna mora. Mnogo psov je izredno aktivnih in glasnih tudi čez dan. Če je telesna govorica vašega psa med spanjem le izrazito aktivna, potem je povsem mogoče, da so njegove sanje dobre. Če pa vaš pes med spanjem renči, cvili in joka, potem ga najverjetneje resnično tlači nočna mora.

Najbolje je, da psa ne zbujate iz sanj. Sanje se dogajajo v stanju globokega spanja, ki da organizmu največ počitka. Če boste svojega psa zbudili iz sanj, ga ne boste le zmedli, vendar ga boste lahko tudi prikrajšali za spanec, ki ga potrebuje.

Poleg tega je zbujanje psa iz nočne more precej nevaren podvig. Če boste psa nepričakovano zbudili med nočno moro, se morate zavedati, da lahko pes na vaš dotik odreagira precej drugače kot bi sicer. Morda vas lahko v šoku celo ugrizne. Če menite, da ga resnično morate zbuditi, potem to raje storite z zvokom namesto z dotikom.

 

Za prijetno spanje psa vam priporočamo udobna ležišča za pse.