0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj storiti, če opazite izgubljenega psa?

Kaj storiti, če opazite izgubljenega psa?

16.03.2015
Iščite po ključni besedi: pes

Zaradi svoje radovedne in igrive narave se hitro pripeti, da se psi, še posebej mladički, izgubijo. Če opazimo žival, ki tava naokoli in je videti zbegana, lastnika pa ni na spregled, smo ji tako po zakonu kot po lastni vesti dolžni pomagati.

 

Pomemben je pravilen pristop do izgubljenega psa

Izgubljene živali so zbegane, prestrašene in pogosto do tujcev zelo nezaupljive. Zato do njih pristopamo previdno, saj moramo zavarovati naše in njihovo zdravje. Prestrašena žival lahko namreč ugrizne, tudi če je drugače miroljubnega značaja. Zato se ji približamo s prijaznim in mirnim glasom. Pomagamo si lahko s hrano z močnim vonjem. Pazimo, da smo vedno znotraj njenega vidnega polja. Poskušamo jo privezati in jo spraviti na varno, kjer ne bo pobegnila. V sili si lahko pomagamo z vrvjo ali pasom, vendar pa je to le začasna rešitev. V primeru, da je pes agresiven in si do njega ne upamo pristopiti, počakamo na pomoč. Tudi če nam pes uide, pokličemo policijo ali zavetišče.

Pes, ki ga najdemo pa je lahko tudi kako poškodovan ali bolan. Do takšnega psa pristopamo še s posebno previdnostjo, saj je vedenje ranjene živali v bolečinah, lahko nepredvidljivo in agresivno. Preden odpeljemo psa na varno, mu skušamo s povojem poviti gobček, da se izognemo morebitnim ugrizom. Pokličemo zavetišče in 112. Če najdemo mladičke, je hitro ukrepanje bistvenega pomena, saj je na kocki njihovo življenje. Poleg zavetišča nujno obvestimo tudi najbližjega veterinarja.

Kadar psa opazimo na cesti ali se nahaja na težko dostopnem terenu, pokličemo 113. Po potrebi obvestimo tudi zavetišče in dežurnega veterinarja. Sebe ne izpostavljamo nevarnosti, reševanje psov je v takih primerih naloga policije.

 

V naslednji fazi poskušamo najti lastnika psa

Psa namestimo v pasjo kletko, pesjak ali ogrado. Če tega nimamo, ga z močno vrvico privežemo ob drevo ali drog. Zadrževanje psa v stanovanju ni priporočljivo, saj ne vemo, ali je pes tega navajen. Pomembno je, da mu ponudimo vodo.

Preverimo, ali ima pes na ovratnici podatke o lastniku. V nasprotnem primeru lahko peljemo psa k veterinarju, da preveri, ali ima mikročip oziroma to storijo v zavetišču. Številka čipa nas vodi do podatkov o lastniku, ki jih o najdenem psu obvestimo. Mikročipi so od leta 2003 obvezni, vendar pa je še vedno veliko starejših in tudi mlajših psov, ki čipov nimajo. Dokler lastnik ne pride po psa, ga lahko zadržimo sami, v kolikor pa to ni mogoče, ga peljemo v zavetišče. Če pa se lastnik ne oglasi, vseeno o najdbi obvestimo zavetišče, saj je le to prvo mesto, kjer bo iskal svojega psa.

Če ne najdemo ničesar od naštetega lahko o morebitnih novih informacijah povprašamo sosede in znance, preverimo letake o izgubljenih psih v okolici in beremo spletne forume za izgubljene živali. Tudi sami lahko obesimo posterje ali letake o najdenem psu, na katere napišemo svoj kontakt. Letake odnesemo tudi v bližnje veterinarske klinike. Poleg tega lahko damo na forume, v časopise in na radijske postaje oglas o najdenem psu. V obvestilih moramo navesti, kje se najdenček nahaja. Če se lastnik po oglaševanju javi, smo vseeno previdni, da je res pravi.

 

O najdbi obvestimo zavetišče

V roku 24 ur oziroma čim prej o najdbi obvestimo najbližje pristojno zavetišče, ki pokriva našo občino oziroma pristojno veterinarsko organizacijo. Če ne vemo, katero zavetišče pokriva našo občino, nam to informacijo podajo na številki 112. V kolikor v občini ni pristojnega zavetišča, najdbo prijavimo na območni urad Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer bodo odločili, v katero zavetišče bo pes sprejet. Naloga zavetišča je, da najdene pse namesti v 24 urah, poškodovane pa v roku 4 ur. Če se zavetišče ne odzove, o tem obvestimo območno veterinarsko inšpekcijo. Pomoč nam ponujajo tudi društva za zaščito živali. Psa lahko peljemo v zavetišče sami, ali pa nanj pazimo, dokler ne pridejo ponj.

Če o najdbi ne obvestimo zavetišča, postanemo po osmih dneh lastniki živali sami, seveda, če žival ni izgubljena in je lastnik ne išče. Tako sprejmemo zanjo odgovornost in stroške. Zavedati pa se moramo, da v zavetišču najdenčka, po 30. dneh čaka evtanazija.

 

Preberite si tudi: