0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj storiti, če pes preveč vleče na sprehodu?

Kaj storiti, če pes preveč vleče na sprehodu?

17.11.2014
Iščite po ključni besedi: pes, vedenje psa

Naučiti psa, da ne vleče na povodcu, je ena najbolj zahtevnih vaj tako za pse kot za lastnike psov. Razlog je, da to ni naravno ali prirojeno vedenje psov. Naravno se psi gibajo hitreje, kot ljudje hodimo, poleg tega pa so navdušeni nad vsemi vonjavami in zvoki na sprehodu, zato jim je težko dopovedati, naj ne sledijo lastnim nagonom temveč raje nam.

 

Zakaj je za psa zahtevno hoditi na popuščenem povodcu?

Preprosto – to zanj ni naravno. Ljudje se radi sprehajamo drug ob drugem, a kdaj ste nazadnje videli 2 spuščena psa, ki bi hodila bok ob boku v ravni liniji več kot le nekaj metrov? Skupno sprehajanje eden ob drugem oteži tudi, da se ljudje in psi gibljemo različno – človekovo naravno gibanje je hoja, zdrav, spočit in aktiven pes pa se bo naravno gibal v lagodnem teku. Človek ima na sprehodu cilj doseči končno točko, cilj psa pa je slediti vsaki zanimivi vonjavi, povohati vsak hidrant na poti in prepoditi vsako mimoidočo veverico. Nič čudnega torej, da je izvedba naše ideje hoditi vzporedno s psom brez, da bi ta vlekel vrvico, precej zahtevna.

Vedeti moramo še nekaj. Psi se, tako kot večina živali, refleksno upirajo vsaki omejitvi. Ta prirojen instinkt živalim pomaga preživeti v divjini. Torej, ko se povodec zategne in začne ovratnica psa omejevati pri gibanju, je naravni odziv psa, da vleče močneje. Zato pogosto vidimo pse, ki na sprehodu vlečejo na vso moč, četudi se pri tem skorajda davijo in težko dihajo.

Ko bo priden in na sprehodih ne bo več vlekel, ga za večerjo nagradite s prvovrstno kanadsko hrano NOW FRESH :)

 

Kako torej ustaviti vlečenje na sprehodu?

Brez skrbi, ni še vse izgubljeno. Čeprav je hoja na popuščenem povodcu za psa zahtevna, se jo da z vztrajnostjo in potrpljenjem priučiti. Najbolje je, če tako začnemo vzgajati že mladička, prav tako pa je možno prevzgojiti tudi starejšega psa, le trajalo bo malo dlje.

Pri šolanju psov je bistvena doslednost. To pomeni, da od dne, ko se odločimo psa odvaditi vlečenja na povodcu, moramo vedno brez izjeme paziti, da vlečenje psa ne bo pripeljalo nikamor. Tudi če mu popustimo le kdaj pa kdaj, bo pes vedno poskušal z vlečenjem, saj bo vedel da mu občasno uspe. Od sedaj naprej jemljemo vsak sprehod kot trening, kar je dodatna popestritev aktivnosti z našim psom.

Psa pripnemo na klasičen povodec srednje dolžine. Raztegljivi povodci, kot je npr. Flexi odpadejo. Ker psa učimo in mu ne želimo povzročati nelagodja ali bolečine, uporabljajmo klasično nezatezno ovratnico oziroma pripomočke, opisane spodaj. Na začetku bomo potrebovali tudi obsežno zalogo priboljškov, ki jih naš pes obožuje. Pazimo, da psu zmanjšamo redne obroke za količino, ki jo bo sedaj pojedel med sprehodom. Pes bi se moral tudi v naravi potruditi za svoj obrok, to je zanj nekaj naravnega, zato se ne obremenjujte, če bo prve tedne pes večino svojega zajtrka pojedel med sprehodom.

Psu moramo pokazati, kakšno vedenje od njega pričakujemo in to velikodušno nagraditi. To pomeni, da vsak korak, ki ga naš mladiček naredi vzporedno z nami, pohvalimo in nagradimo s priboljškom. Še en korak, še en priboljšek in navdušena pohvala. Po nekaj tako prehojenih metrih psu pustimo, da prevoha območje ali predmet na poti, ki se mu zdi zanimiv – tudi to je odlična pohvala. Da bomo psu bolj zanimivi, spreminjajmo tempo in hodimo hitreje oziroma tecimo ob psu, da ga nagradimo. Sprehode oziroma treninge počasi iz tedna v teden podaljšujmo in postopoma priboljške dajemo redkeje, npr. vsakih 5 korakov, nato vsakih 10, itd.

Sprva bodo naši sprehodi krajši, saj želimo biti skozi ves sprehod dosledni. Tako moramo preostalo energijo psa sprostiti na drugačen način, kot je metanje frizbija doma na dvorišču ali zabava v pasjem parku. Priporočljivo je, da psa na takšen način utrudimo še preden se odpravimo na sprehod, saj je utrujen pes lažje vodljiv pes.

 

Odlična dodatna vaja

Da bo pes še lažje razumel, kaj od njega pričakujemo, lahko z njim delamo naslednjo vajo. V ravnino pred psom postavimo cilj – to je lahko dišeč priboljšek, kupček hrane ali oseba, ki jo obožuje. S psom na povodcu naredimo korak proti želenemu cilju. Takoj, ko pes potegne naprej in zategne vrvico rečemo »UPS« ali »NE« in se vrnemo nazaj za začetno linijo. Vajo ponavljamo in ponavljamo, vsakič ob zategnjeni vrvici se vrnemo nazaj na začetek. Saj smo rekli, da za učenje vodljivosti potrebujemo potrpljenje, kajne? Na ta način psu pokažemo, da z vlečenjem ne bo prišel nič bližje želenemu cilju in da to ni pravi način.

Nekateri trenerji učijo, da se ob vlečenju vedno le ustavimo na mestu in stojimo pri miru, vse dokler se pes ne vrne nazaj ob našo stran in nato se začnemo spet premikati naprej. Nekateri učijo tudi, da vsakič, ko pes povleče, glasno rečemo npr. »UPS« in takoj začnemo hoditi v nasprotno smer. Ko se nam pes pridruži ob nas, zopet nadaljujemo v smeri cilja. Pazimo, da to vajo počnemo le s klasično ovratnico in ne potegnemo premočno, saj bi psu lahko poškodovali vrat. Preizkusimo lahko različne prijeme in hitro vidimo, kakšne vaje se najbolje obnesejo pri našem psu. Vsekakor pa je ključ v doslednosti, saj od danes naprej psu ne moremo dovoliti narediti niti koraka v želeno smer na zategnjenem povodcu. Zapomnimo si, da za psa to ni logično ali naravno vedenje, zato bodimo potrpežljivi in ga nagrajujmo, ter se potrudimo, da bo sprehod tudi zanj zabaven. Tako se nam bosta potrpežljivost in vztrajnost kmalu obrestovali, saj bo pes dojel, da najlažje pride kamor želi ob naši strani in ob popuščenem povodcu. Poleg tega se bo naša vez še okrepila in kmalu boste skupaj sproščeno uživali na sprehodih brez nenadzorovanega vlečenja v vse smeri.

 

Koristni pripomočki

 

Povodec proti vlečenju

Pomaga vam lahko tudi povodec proti vlečenju Hunter Stop Pulling. Če pes teče lepo ob lastniku, povodec okoli trebuha ostane ohlapen. Če pes začne pospeševati in posledično vleči povodec, ga povodec ozko objame okoli trebuha, kar ga upočasni ali celo popolnoma ustavi. Lastnik v tem primeru odreagira tako, da ga nenudoma pohvali in nagradi s priboljškom za njegovo primerno vedenje. S pohvalo in pravilnim odreagiranjem se bo pes hitro naučil kaj od njega pričakujete. Povodec lahko uporablajte še naprej, saj ga enostavno spremenite v povodec z ročajem ali pa ga obesite okoli ramen.

 

Sveže, kot bi mu skuhali sami. Kakovost, ki bi jo pričakovali zase. Hrana za pse NOW FRESH.

 

Preberite si tudi: