0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj storiti, če psa piči čebela ali osa?

Kaj storiti, če psa piči čebela ali osa?

20.06.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa

Naši psički so radovedna bitja, ki radi vse raziščejo. V primeru, ko jih preveč zanimajo kakšni insekti, se ti lahko branijo s pikom. Najbolj pogosta in boleča sta pik čebele ali ose. Čeprav pik sam po sebi ni nevaren, pa lahko našo žival ogroža v primeru več zaporednih pikov, pika v notranjost ust ali grla in v primeru alergijskih reakcij.

Pri čebelah in osah ni pik tisti, ki povzroči bolečino, temveč majhna količina strupa, ki jo žival pri tem vbrizga. Pri čebelah se želo po vbodu loči od trupa in čebela kmalu po tem pogine. Pik ose je še bolj boleč, njeno želo pa se ne loči od telesa in tako lahko osa piči tudi večkrat zaporedoma, če se počuti močno ogroženo. 

 

Pik znotraj ustne votline

Izjemno pogosti pri psih so piki po smrčku in obrazu. Po navadi se insekt brani, kadar ga pes želi povonjati od blizu in s smrčkom rine vanj. Prav pik v občutljiv pasji smrček je eden najbolj bolečih. Če kuža želi ujeti ali ugrizniti žuželko, pa je lahko pik tudi zelo nevaren. Če pes dobi pik v notranjost grla lahko to močno zateče in stisne sapnik, zaradi česar lahko pride celo do zadušitve. Čim opazimo, da je prišlo do pika znotraj ustne votline, ne odlašajmo in psa takoj odpeljimo k veterinarju. Možno je, da bo potreboval medicinsko pomoč, v primeru, da žrelo preveč zateče.

 

Alergijske reakcije

Nadaljnjo nevarnost predstavljajo tudi alergijske reakcije. Tako kot ljudje, so tudi psi lahko alergični na pike različnih žuželk. Ob piku psa pozorno spremljamo in opazujemo njegovo reakcijo.

Najbolj pogosti simptomi alergijske reakcije so:

  • Splošno slabo počutje
  • Oteženo dihanje
  • Močno zatekanje, ki se širi tudi stran od mesta vboda
  • Možno je tudi bruhanje in diareja
  • Izguba zavesti

 

Če pri svojem psu opazimo te simptome, ga moramo nujno takoj odpeljati k veterinarju. Veterinarja takoj obvestimo, da smo na poti in ga prosimo za napotke, kako psa oskrbovati med potjo. Med potjo poskrbimo, da bo psu toplo in ga poskušamo obdržati pri zavesti. Nanašanje medu na dlesni nam lahko pomaga psa obdržati zavestnega.

Če že vemo, da ima naš pes hudo alergijo na pike žuželk, se preventivno posvetujmo z veterinarjem. Naj nam predpiše primerno cepivo oz. zdravilo (antihistaminike) ter naj nam da napotke, koliko in kako ga uporabiti. Zdravilo shranimo in imejmo vedno v bližini, da lahko hitro posredujemo v primeru pika.

 

 

Kako odreagiramo, ko pride do pika?

 

1. Odstranimo želo

 

Če je psa pičila čebela, bo na mestu vboda ostalo želo. Najbolje, da ga odstranimo s pinceto, da preprečimo, da bi v telo izločil še več strupa. Če pincete nimamo, si lahko pomagamo z nohti ali drugim ostrim predmetom, da želo spravimo iz kože. To storimo čim bolj hitro, saj bo želo izpustilo še več strupa, bolj kot se ga bomo dotikali in ga premikali.

 

2. Mesto vboda očistimo in hladimo

 

Ko odstranimo želo, rano umijemo z vodo, lahko uporabimo tudi nežno milo. Nato rano hladimo – lahko uporabimo za to namenjene hladilne gele ali zavojček ledu. V vsakem primeru predmet zavijemo v čisto brisačo in ga na mestu ne držimo dlje kot 5 minut skupaj. S hlajenjem bomo omilili zatekanje.

 

3. Pozorno opazujemo psa

 

Že med umivanjem in hlajenjem opazujemo obnašanje našega psa. Če vidimo, da je zelo šibek, se trese ali težko diha, je možno, da je prišlo do anafilaktičnega šoka. Drugi simptomi alergije so našteti že zgoraj. Čim jih opazimo, še posebej pri prvem piku, ko še ne vemo, ali ima naš pes alergijo ali ne, ne odlašajmo s klicem veterinarja in se takoj odpravimo na pot. Lahko pa vas pomirimo, da je alergija na pike insektov med psi vseeno dokaj redka.

 

4. Blažimo bolečino

 

Poleg hlajenja je za blaženje bolečine zelo učinkovita tudi soda bikarbona. 1 čajno žličko sode zmešajmo z ravno toliko vode, da dobimo gosto pasto. Nanesemo jo na mesto vboda.

 

5. Večkrat hladimo tudi čez dan

 

Še cel dan zatečeno mesto hladimo. Gel ali led, zavit v čisto krpo, večkrat na dan položimo na otečeno mesto za 5-10 minut. To bo zmanjšalo oteklino in blažilo bolečino.

 

6. Psa opazujemo še 24 ur po piku

 

Ves ta čas psu večkrat hladimo oteklino in ga pozorno opazujemo za morebitnimi znaki alergije.

 

Vsekakor je pomembno, da ostanemo kar se da mirni, saj bo pes še bolj prestrašen in zmeden, če bomo mi panični.

 

Pametno se je na vse možnosti pripraviti vnaprej in sestaviti paket prve pomoči in osnovnih zdravil tudi za naše ljubljenčke. Ta nam bo zelo prav prišel tudi ob odhodu na počitnice.

 

Ko ste po piku opravili vse kar je bilo potrebno, svojega psa potolažite z okusnim obrokom hrane NOW FRESH.