0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj storiti, če se pes ali mačka zastrupi

Kaj storiti, če se pes ali mačka zastrupi

21.08.2014
Iščite po ključni besedi: pes, mačka, zdravje

Psi in mačke so radovedne živali, ki najdejo še tako skrite stvari, zato se neredko zgodi, da izbrskajo tudi kakšno za njih nevarno snov. V takšnih primerih je potrebno hitro in pravilno ukrepati.

Pomembno je, da ostanemo mirni, nismo panični, ampak razumsko ukrepamo. Takoj, ko opazimo, da je pes oziroma mačka zaužila nekaj toksičnega, žival odstranimo s prizorišča in opozorimo ostale skrbnike in otroke o nevarnosti. Najbolje je, da se znebimo strupa, da se ne bi zastrupila še kakšna druga žival ali otrok, vendar pa pred tem vzamemo vzorec, skupaj z embalažo, stekleničko ali posodo, saj bo veterinarju koristil pri zdravljenju psa ali mačke. V primeru, da hišni ljubljenček bruha, tudi bruhanje shranimo v plastično vrečko.

Preverimo, ali žival normalno diha in funkcionira. Če izgublja zavest, ima napade ali težko diha, vnaprej pokličemo veterinarja in žival takoj odpeljemo k najbližjemu veterinarju.

Psu oziroma mački ne dajemo nobene hrane, mleka, soli, olja ali kakšnih domačih pripravkov, saj lahko to stanje še poslabša. Brez posveta z veterinarjem nikoli ne povzročimo bruhanja pri živalih. V primeru zastrupitve s snovmi, ki povzročajo opekline, kot so belilo, nekatera čistila ali petrolej destilat, bi s tem povzročili dodatne opekline. Prav tako ne sprožimo dodatnega bruhanja, ko žival že bruha ali pa če je od zaužitja strupene snovi minilo več kot dve uri. Ko snov vstopi v tanko črevo, je namreč ni več možno izbruhati. Bruhanja ne povzročamo tudi, če je žival izgubila zavest ali je zelo šibka, saj bi v primeru inhalacije kapljic izbruhane snovi, lahko prišlo do težav z dihanjem.

Bruhanje je smiselno izzvati, če je žival zaužila antifriz v zadnjih dveh urah in v primeru dovoljenja veterinarja. To najlažje storimo s pomočjo le 3% vodikovega peroksida, ki ga pes zaužije (lahko skupaj s sladoledom ali medom) ali pa ga apliciramo z brizgalko. Ustrezna mera je ena čajna žlička za 4,5 kilograma telesne mase. S sprehajanjem psa pospešimo delovanje vodikovega peroksida in bruhanje se pojavi v 15 minutah. Če po 15 minutah pes ne bruha, lahko ponovno apliciramo vodikov peroksid. Vendar pa, če se bruhanje tudi po drugem vnosu ne pojavi, pokličemo veterinarja. Pri mačkah vodikov peroksid ni učinkovit, saj sproži le prekomerno slinjenje, zato so potrebna močnejša zdravila, ki jih aplicira veterinar.

Veterinarja pokličemo takoj ob sumu na zastrupitev, tudi če žival ne kaže simptomov. Včasih se lahko težave pojavijo šele po nekaj urah ali celo dnevih po zaužitju. Vendar pa je prognoza mnogo boljša, če se takoj posvetujemo z veterinarjem. Potrebno je hitro ukrepanje, saj imamo za povzročitev bruhanja oziroma izpiranje želodca na voljo omejen čas.

Nikoli ne vemo, kdaj bo pes ali mačka v nevarnosti zastrupitve. Zato je dobro, da imamo vedno s seboj telefonsko številko dežurnega veterinarja.

Veterinarju sporočimo naslednje informacije:

  • vrsta in pasma, starost, spol, teža in število živali
  • simptomi
  • informacije o zastrupitvi, ki vključujejo vrsto strupene snovi, če jo poznamo, količino zaužitega strupa in koliko časa je minilo od zaužitja

 

Poleg tega je dobro imeti določene pripomočke za prvo pomoč, ki pa jih uporabljamo s predhodnim posvetom z veterinarjem. Prva pomoč naj vključuje:

  • svežo steklenico 3% vodikovega peroksida
  • medicinsko brizgalko
  • slane kapljice za oko (v primeru stika strupa z očmi)
  • gel za oči (da naoljimo oči)
  • blag šampon za živali (da okopamo žival po stiku strupa s kožo)
  • nagobčnik (da se zaščitimo pred ugrizom prestrašenega psa)
  • konzervo najljubše hrane
  • transportni boks

 

Preberite si tudi:

Kaj vaš pes ne sme jesti

Rastline, ki so strupene za mačke in pse