0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kaj storiti, da se bo moj pes prehranjeval počasneje?

Kaj storiti, da se bo moj pes prehranjeval počasneje?

09.09.2014
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, vedenje psa

Pasji lastniki smo lahko srečni, če naš pes rad jé in ni izbirčen jedec. A veliko psov, ki so nori na hrano, noče jesti počasi temveč z užitkom goltajo cele zalogaje, tudi če se pri tam davijo in hropejo. Če vas zanima ali je to škodljivo, kakšni razlogi tičijo za tem in kako psa prisiliti, da bo jedel počasneje, berite dalje.

 

Ali je goltanje hrane za psa škodljivo?

 

Tudi vi poznate občutek, ko je hranjenje psa bolj podobno metanju kosov mesa aligatorju? Ne le, da nas vsakič stisne pri srcu, če je takšen grižljaj sploh možno pogoltniti, goltanje je lahko za psa tudi zares škodljivo oziroma nevarno.

Goltanje hrane za psa predstavlja več nevarnosti. Ker to pomeni, da slabše prežvečijo hrano, se jim ta lahko zatakne v požiralniku. Psi, ki hitro jejo, pri hranjenju pogoltnejo znatno več zraka. Rezultat tega bo riganje in spuščanje plinov, kar zna biti za nas neprijetno, a za psa ni škodljivo. Vseeno pa ima požiranje zraka tudi nevarno plat.

Požiranje zraka ali aerofagija lahko vodi do razširitve in zasuka želodca (GDV). K tej bolezni so nagnjene zlasti velike pasme z globokim prsnim košem, kot so npr. nemški ovčarji, doge,… Starost psa pri tem ne igra vpliva, saj lahko prizadene tudi mladiča. Dilatacija je urgentno stanje, saj pride do razširitve želodca pri psu, čemur lahko v nadaljevanju sledi tudi zasuk želodca. Potek bolezni je izjemno hiter in se lahko konča s poginom, če psa ne začnem pravočasno zdraviti. Klinični znaki so naslednji: napihnjen trebuh, pes poskuša brez uspeha bruhati, hitro in plitko dihanje, blede sluznice, pes je nemiren, prestrašen in se lahko slini. Bodimo pozorni na simptome in takoj odreagirajmo z obiskom pri veterinarju. Še bolj pomembna pa je preventiva, zato je potrebno psa nekako prepričati, da bo jedel počasneje.

Samo goltanje hrane samo po sebi za psa ni problematično. Ljudje svoje otroke učimo, da je treba hrano dobro prežvečiti. Razlog tiči v tem, da se človeško prebavljanje prične že v ustih, ko se slina pomeša s hrano in jo tako pripravi na razgradnjo v želodcu. Prebavni trakt psov deluje drugače in prebavljanje hrane se prične šele v želodcu, zato ni potrebe po dolgotrajnem žvečenju.

Če se pes hrani skorajda obsesivno, to lahko vodi tudi do vedenjskih težav, kot je obsesija s hrano in agresivnost do ljudi ali živali, ki bi mu želele hrano vzeti ali se mu le preveč približale med hranjenjem. To je le še en razlog več, da je pomembno, da psa hranimo umirjeno in spodbujamo počasno hranjenje.

 

Zakaj psi hrano goltajo?

 

Se tudi vam zdi smešno, da se vašemu psu tako mudi s hrano, čeprav zagotovo ni tako lačen in čeprav ga pri jedi nihče ne ogroža? A naravni nagon jim pravi drugače. Ko so psi še živeli v divjini so morali paziti, da pojejo čim več ulovljenega plena preden jim ga ukrade drug plenilec. Živali v divjini ne poznajo udobja počasnega hranjenja na enem mestu, temveč svoj del plena zaužijejo kar med premikanjem.

Že pasji zobje nakazujejo, da žvečenje ni bistvenega pomena zanje pri prehranjevanju. Medtem ko imamo ljudje večino zob ploskih, je večina pasjih zob koničastih. Ti so namenjeni trganju večjih kosov hrane, ki jih pes nato pogoltne. Tisočletja udomačevanja psov teh njihovih navad niso dosti spremenile. Med mladiči v leglu še vedno poteka boj za mamino pozornost in mleko. To je vzorec, ki ga mladič obdrži vse življenje in ta se še okrepi, če sobiva z drugimi živalmi (pa tudi ljudmi), ki bi mu potencialno lahko prevzele njegov »plen«.

Poleg evolucijskih razlogov pa so lahko razlogi za hitro hranjenje tudi drugje. Preverimo, da naš pes nima notranjih zajedavcev, saj ti lahko zmanjšajo učinkovitost prebavnega sistema pri absorpciji hranilnih snovi. Razlog je lahko tudi, da psa hranimo s hrano, ki ne vsebuje dovolj kvalitetnih virov oziroma pravega razmerja hranilnih snovi in se zato pes ne naje dovolj oziroma mu nekaterih snovi še vedno primanjkuje.

 

Kaj lahko storim, da bo moj pes jedel počasneje?

 

Sedaj ko razumemo razloge in nevarnosti pri goltanju hrane se posvetimo rešitvam. Le nekaj našega časa in kreativnosti je potrebno, da psu onemogočimo brezmejno goltanje hrane, pri tem pa mu lahko hranjenje predstavimo tudi kot izziv in igro. Možnosti je veliko, a potrebno jih bo preizkusiti več, da boste našli tisto, ki bo najbolje učinkovala pri vašem »požiralcu«.

 

  • Obstajajo posebne posode za hrano, namenjene prav psom, ki hrano goltajo, kot na primer posoda Slim&Slow. Njihovo dno je neravno in dvignjeni deli psu onemogočajo, da bi grabil velike grižljaje hrane naenkrat. Podobno se da doseči tudi z drugimi predmeti, ki jih že imamo doma.

 

  • Za podoben učinek lahko uporabite tudi kovinsko posodo za vodo brez polnega dna. Obrnite jo naokoli in brikete oz. drugo hrano nasujte v obrobni del. Sredinski dvignjeni del bo psu preprečeval velike grižljaje, saj bo pes moral hrano pobirati iz obrobnega dela. Poleg tega tako obrnjena posoda ni fiksirana na tla, temveč se bo premikala naokoli in tako bo pes še dodatno zaposlen z lovljenjem posode in ne bo mogel tako hitro jesti.

 

  • Obstaja mnogo vrst pasjih igrač, v katere lahko vstavimo priboljške. Če je vaš pes res nor na hrano, bodo te igračke zanj dolgotrajna zaposlitev, pri čemer se bo moral za hrano potruditi. Tako bo porabil del energije ter utrudil svoje možgančke, poleg tega pa bo hrano jedel v manjših zalogajih, ki bodo pri igri leteli iz igrače.

 

  • Enostavna rešitev je, da psu obrok nastavimo v pekač za mafine. Obrok razdelimo in z njim napolnimo skodelice. Pes bo tako moral pojesti več manjših porcij in ne bo mogel pogoltniti kar vsega naenkrat.

 

  • Hrano lahko razdelimo tudi v več posod in jih postavimo na različna mesta v hiši. Pes tako ne bo obsesivno planil le na eno posodo, temveč bo moral svojo hrano poiskati in jo pojesti v več manjših delih.

 

  • V posodo s hrano nastavimo večji kamen oziroma žogico. Poudarek je na VEČJO, saj mora biti tako velika, da je pes zagotovo ne more pogoltniti. Ko bo želel pojesti vse, bo moral kamen oziroma žogico s smrčkom premikati po posodi, kar naj bi ga zaposlilo dovolj, da bo jedel počasneje.

  • Če nič od prej naštetega zares ne zaleže, lahko psu poskusite še dvigniti posodo s tal. Tako bo hranjenje zanj bolj udobno in morda ne bo tako hitel, poleg tega pa bo pri tem pogoltnil manj zraka.

 

Zgoraj je naštetih kar nekaj predlogov, kako lahko dosežemo, da bo pes jedel počasneje. Pomembno je tudi, da mu pri jedi zagotovimo mir in se mu umaknemo s poti, prav tako pa preprečimo dostop drugim ljubljencem, da se ne bo počutil ogroženega in se ne bo bal za svojo hrano. Ne pričakujmo spremembe čez noč in pri različnih psih so bolj učinkovite različne metode. Pričakujmo, da nam bo to vzelo kar nekaj časa, saj bomo morali preizkusiti več pristopov. Ko najdemo takšnega, ki deluje, vztrajajmo in morda bomo skozi daljše obdobje dosegli, da bo pes spremenil svoj odnos do hrane in začel  jesti počasneje. Ne bodimo razočarani, če bo naš pes za vedno tako nor na hrano in bodimo vztrajni in ga zaposlujmo z različnimi izzivi pri hranjenju.

 

POMEMBNO!  Preberite si še -  Kaj storiti, če se psu zasuče želodec?   

(Vir fotografij: Wikiphoto)