0
Košarica
0,00 €
0

Košarica je prazna

Brezplačna dostava za nakup nad 35 €
  • Domov
  • / Novice
  • / Kako obogatiti življenje vašega psa?

Kako obogatiti življenje vašega psa?

07.02.2015
Iščite po ključni besedi: pes, zdravje psa, prehrana psa, vedenje psa

Kvaliteta življenja naših psov je dandanes popolnoma v rokah njihovih lastnikov. Predniki psov v divjini so kar 80% časa čez dan preživeli aktivno, v lovu in iskanju hrane. Sodobnim psom za hrano ni treba več skrbeti ali se truditi, zato veliko več časa preživijo neaktivno. Dolgočasje, presežna energija in vedenjske težave so seveda neizogibne posledice sodobnega življenjskega sloga psov kot hišnih ljubljenčkov.

Tudi sodobne pasme so bile sprva vse ustvarjene z določenim namenom in nalogami. Ovčarji so pomagali pri zganjanju čred, lovski psi lovili plen, prinašalci prinašali ustreljene ptice, beagli so s svojim odličnim vohom iskali voluharje in zajce, terierji so lovili škodljivce in podobno. In zadolžitve povprečnega današnjega psa – ležanje na kavču in počivanje preko večine dneva, da se gospodar vrne domov iz dela, nato pojesti veliko skledo kalorične hrane, še malo počitka, kratek sprehod in spet spanje. Nič čudnega ni, da psi danes večinoma zaužijejo več kalorij kot jih lahko porabijo. To vodi do zdolgočasenih psov s presežkom energije, ki jo lahko sproščajo le z neposlušnostjo in neumnostmi. Nič manjši problem ni tudi prekomerna teža, ki postaja vse bolj pogost primer med sodobnimi psi in vodi do zdravstvenih težav.

A ni treba, da je temu tako. Z nekaj domišljije lahko psu popestrimo dneve in izboljšamo kvaliteto življenja, da bo bližje njegovim naravnim potrebam. Predstavljamo vam nekaj predlogov, s katerimi boste svojemu psu popestrili življenje za takrat, ko ste doma ali zdoma.

 

Zaposlitev za čas, ko je pes sam

Psi so od nekdaj delali za svojo hrano. Včasih so si jo sami lovili in iskali. Mnogo kilometrov teka, skokov, poskusov je bilo treba, da so si ujeli kak majhen grižljaj. Sodobna pasja služba bi morala biti nekaj podobnega. Naj se pes potrudi za svoje grižljaje, medtem ko smo mi zdoma.

 

Igrače za priboljške

Idealna možnost so raznolike igrače za priboljške. Te so različnih oblik in imajo različno široke odprtine, v katere lahko zatlačimo priboljške. Pes se mora nato potruditi in uporabiti vse svoje spretnosti, da priboljške izbeza iz igrače. Odvisno od oblike igrače, velikosti odprtine in velikosti priboljškov, je lahko zahtevnost različna. Takšne igrače spodbujajo žvečenje in lizanje, kar ima na pse pomirjajoč učinek.

Sprva psu pokažimo igračo s široko odprtino in majhnimi priboljški. Pokažimo psu, kako priboljški padejo skozi odprtino. Kmalu bo dojel, v čem je poanta in kako zabavno je to. Nato lahko napredujemo na večje priboljške in bolj zahtevne igrače.

Poleg priboljškov ali briketov, lahko v igrače vstavimo tudi kaj drugega, odvisno od oblike igrače. Mladi sir, kuhana ovsena kaša ali jogurt so dobrote, ki jih večina psov zares obožuje. Pri bolj tekočih poslasticah lahko igračo po polnjenju za nekaj časa postavimo v zamrzovalnik. Tako bo psu v veselje še dlje časa, saj se bo polnilo počasi tajalo in začelo lesti iz igrače in v doseg psa.

Ko bo naš pes pridobivanje priboljškov iz igrače že obvladal, lahko dodamo še nadaljnje ovire in izzive. Večje priboljške je težje spraviti iz igrače. Igračo lahko tudi skrijemo v kartonsko škatlo, ki jo mora pes raztrgati, da pride do igrače in priboljškov. Priskrbimo si več različnih igrač in jih napolnjene poskrijmo na različna mesta v hiši. Tako bomo psa zaposlili za daljši čas in porabiti bo moral več energije.

 

Lov na večerjo

Čeprav si naši psi danes ne morejo več loviti hrane sami, si jo lahko vsaj poiščejo. Psi nimajo potrebe jesti iz posode, to je človeška ideja za postrežbo pasjega kosila. Del pasjega dnevnega obroka lahko poskrijemo na različna mesta v hiši. Naredimo to, preden odidemo zdoma, da bo imel pes zaposlitev. Še več, hrano lahko na različna mesta skrijemo v različnih oblikah – nekje naj pes najde le majhen kupček briketov, spet drugje brikete skrite v igrački, nekje v kartonski škatlici, drugje so lahko skriti v pasji odejici in tako naprej. Če imate ograjeno dvorišče lahko preizkusite tudi zunanjo različico te igre, ko pest briketov razmečete po travnati ali drugi površini, pes pa naj jih poišče.

 

Žvečenje

Žvečenje ne le, da pse pomirja in zabava, pomembno je tudi za ohranjanje moči ugriza (čeljustnega sklepa) ter čistočo in zdravje zob. Žvečenje je pri psih najboljši način za obvladovanje stresa. Če psu ne bomo priskrbeli primernih kosti in igračk za žvečenje, si bo druge predmete poiskal sam. Seveda ljudje potem nismo najbolj navdušeni, ko odkrijemo pogrizen vogal kavča ali uničen par najnovejših čevljev. Da se temu izognemo, priskrbimo psu raznolike igrače in priboljške za žvečenje. Med najljubšimi užitnimi žvečljivimi poslasticami psov so naravne kosti iz sušene goveje kože, jelenovo rogovje, goveje kite, vampi

 

Pasje družabno življenje

Tako kot si ljudje ne predstavljamo življenja v izolaciji, so tudi za pse družabni stiki izjemnega pomena. Igranje s svojimi pasjimi vrstniki psu nudi mnogo koristi. S tem psi vzdržujejo svoje komunikacijske in družabne sposobnosti, druženje jih zaposli mentalno ter utrudi fizično. Sami bomo le redko pripravljeni toliko tekati s svojim psom, kot bo lahko norel pri igri z drugimi psi. S prijatelji, ki so tudi lastniki psov, se lahko zmenimo za redna srečanja s svojimi kužki. Če se odpravimo do najbližjega pasjega parka, bomo tam zagotovo srečali kakšnega igre in druženja željnega psička. Obisk pasje šole ali pasjega varstva je prav tako odličen način za druženje s pasjimi prijatelji. Vsaj vsakih nekaj dni naj ima pes priložnost za igro z drugimi psi.

 

Skupna zabava

Vsi pasji lastniki vemo, da je skorajda ni boljše družbe, kot je družba našega psa. Druženju posvetimo dovolj časa ter ta čas preživimo aktivno ob raznolikih aktivnostih, da bo naš pes srečen in njegove potrebe zares zadovoljene.

 

Sprehajanje

Sprehod je ena od osnovnih potreb vsakega psa. Na sprehod se obvezno odpravimo vsak dan, ne glede na vreme. Dolžino in zahtevnosti prilagajajmo potrebam posameznega psa. Poleg razmigavanja na svežem zraku je sprehod za psa vsakič svojevrstna izkušnja, z vsemi novimi vonjavami, zvoki in doživetji. Poskusimo se vsakič odpraviti kam drugam in čim večkrat odkrivati in raziskovati nove poti, da bo sprehod za psa maksimalno zanimiv in se bo lahko za trenutek počutil kot psi v divjini. Sprehod lahko popestrimo z različnimi igricami, tekom, vajami poslušnosti, plavanjem v bližnji reki, premagovanjem ovir, skrivanjem, priboljški in igračami.

 

Igra

Ker psi nimajo več priložnosti uporabljati svojih fizičnih danosti v polni meri, to v najboljši meri nadomestimo z igro. Igra je kombinacija načina sproščanja energije, telovadbe in zabave. Vlečenje vrvi oziroma igrače, prinašanje palice ali frizbija, iskanje skritih predmetov ali priboljškov, skrivalnice, lovljenje so le nekatere od najbolj znanih in priljubljenih iger. Z metalcem žogic je pobiranje s tal enostavnejše in kar je še boljše, žogico bomo vrgli mnogo dlje. Psu lahko tudi mečemo več frizbijev v različne smeri, da bo moral zares dati vse od sebe.

 

Treniranje poslušnosti

Za vsakega psa (in pasjega lastnika) se priporoča obiskovanje vsaj začetnega tečaja v pasji šoli. Tam boste dobili vse pomembne temeljne informacije o vzgoji psa. Preko šolanja poslušnosti na pravilen način se med psom in vodnikov vzpostavi močna vez in medsebojno spoštujoč odnos. Če vama bo šolanje poslušnosti in trikcev v veselje, lahko s tem nadaljujeta tudi do profesionalnih izpitov poslušnosti, ali se udeležita celo tekmovanj v poslušnosti. Večina psov ima veliko veselje do učenja novih ukazov in trikov, sploh če to podkrepimo s primerno spodbudo – slastnimi priboljški.

 

Pasji športi

Da bosta skupno preživeti aktivni čas s psom preživljala še bolj raznoliko, se lahko začneta udejstvovati v kakšnem pasjem športu. Glede na specifike psa in naša zanimanja lahko izbiramo med agilityjem, pasjim frizbijem, rally obedienceom, coursingom in dirkanjem, flyballom, plesom s psom, sledenjem, treniranjem napada in obrambe, vlečenjem, zganjanjem čred, canicrossom, skijoringom in še mnogimi drugimi. Ne glede na to, ali se bomo udejstvovali rekreativno ali tekmovalno, gre za zabavno in razgibano druženje med vodnikom in psom, poleg tega pa tudi druženje z drugimi psi in njihovimi lastniki.

 

Vam pogosto zmanjka časa?

Med tednom in ob dolgih delovnih dneh nam pogosto ne preostane dovolj časa, da bi lahko zadostili potrebam po aktivnostih našega psa. Mnogi pasji hoteli nudijo dnevno varstvo oziroma pasji vrtec, kjer pes ne bo sam, poleg tega bo čas preživljal ob aktivnostih, igri ter druženju z vrstniki. Tudi v Sloveniji imamo že kar nekaj pasjih sprehajalcev, ki bodo medtem, ko ste vi v službi, psa peljali na dolg sprehod. Če imamo sorodnika ali prijatelja, ki ima preko dneva več časa kot mi, se lahko dogovorimo, da psa obišče preko dneva, ga pelje ven in se z njim malo poigra. Tudi, če nam po koncu delovnega dne ne ostane veliko časa, je bolj kot količina pomembno, na kakšen način preživimo skupni čas s psom. Bodimo aktivni, domiselni in se v tistem času zares posvetimo le psu.

 

Preberite si tudi: